Ik weet nog dat mijn opa en oma vroeger, toen ik heel klein was, geen koelkast hadden. Mijn oma bewaarde alles in een houten ‘vliegenkastje’ dat buiten in de schaduw aan de muur hing. Een grote supermarkt was er niet. De kruidenier kwam gewoon aan huis. Het aanbod was natuurlijk lang zo groot niet als tegenwoordig. Ben jij benieuwd wat de mensen honderd jaar geleden aten, waar ze de ingrediënten vandaan haalden of hoe ze hun eten konden bewaren zonder koelkast? Ga dan naar het Buitenmuseum in Enkhuizen. In het thema ‘Vers van Vroeger’ ga je 100 jaar terug in de tijd.
Ook interessant: Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool als bijbel
- tekst gaat verder onder de foto.
Eind 19e eeuw konden de mensen niet even naar de supermarkt . In het buitenmuseum kun je zien dat het grootste deel van de Zuiderzeebevolking zelfvoorzienend leefde. Het grootste deel van de dag was men bezig met het verbouwen en vangen van voedsel. Je ziet hoe de boeren, arbeiders en burgers hun groente en fruit in de eigen moestuin verbouwden en hun eten in de Zuiderzee vingen. Het leuke is dat je zelf kunt proeven hoe dat smaakte, bijvoorbeeld bij de visrokerij en in de boomgaard.
Overleven zonder koelkast
Ik weet hoe het is om geen koelkast te hebben. Tijdens onze kampeervakanties gaan wij altijd helemaal ‘back to basic’. Soms is dat best heel lastig, zeker als je in een warm land zit en je voor je tent een lekker glas koude wijn wilt drinken. Net zoals de mens honderd jaar geleden deed, bedenken ook wij altijd wel iets om de boel koud te houden. Ook de mensen die toen leefden ontwikkelden hun eigen technieken, al was dat om het eten zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Als er in de zomer en herfst volop werd gevist, geoogst en geslacht, hadden ze er een dagtaak aan om al dat voedsel te drogen, roken, zouten, inleggen en wecken. Door het te conserveren hadden ze zo in de winter ook nog te eten. Hoe dat precies in z’n werk ging, zie je allemaal op deze tentoonstelling. Het buitenmuseum is geen statisch museum, maar een levendig ‘stadje’ aan de voormalige Zuiderzee. Hier ga je dus écht 100 jaar terug in de tijd!
Vers van vroeger op je bord
Om ook de avondmaaltijd van 100 jaar terug te ervaren, kun je tijdens ‘Vers van vroeger’ terecht in het museumrestaurant. Speciaal voor deze tentoonstelling maakten foodcurators Digna Kosse en Lucas Mullie nieuwe Zuiderzeegerechten gebaseerd op oude recepten, zoals kruudmoes, kapkool en watergruwel. Ik heb het zelf mogen proeven en vond het een bijzondere smaaksensatie. Samen met de sfeer van de het voormalig Zuiderzee stadje is deze tentoonstelling een aanrader om te bezoeken. Klik hier voor meer informatie.
Aansluitend op deze tentoonstelling is er vanaf 2 juni tot 7 oktober in het Binnenmuseum de tentoonstelling ‘Aan tafel!’. Hier zie je hoeveel werk het vroeger was om eten op je bord te krijgen. Dan hebben we het vandaag de dag toch maar een stuk makkelijker, vind je niet?
Ook interessant: zeewier als alternatief voor zout
Geef een reactie