In vlees zit eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Belangrijke voedingsstoffen, zeker voor opgroeiende kinderen. Kies jij af en toe voor vlees? Met biodynamisch vlees kies je voor kwaliteit van mens, dier en milieu. Zorgboerderij Zonnehoeve is een prachtig voorbeeld. Je kunt het Demeter vlees diepgevroren thuis laten bezorgen (zie hieronder). Lees meer over dit prachtige boerenbedrijf. Want de wereld kan zó mooi worden als we hier voor kiezen.
Ook interessant: NoWaste, duurzaam leven? Check de vacumeermachine!
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Op Zonnehoeve loopt het kalf gewoon bij de koe
Waar de vleestaks misstanden in de intensieve veehouderij moeten voorkomen, groeien de kalfjes bij Zonnehoeve al sinds jaar en dag volledig op bij hun eigen moeder. Dat dit uniek is, zegt iets over de manier waarop de meeste boeren met hun dieren omgaan. Op Zonnehoeve drinkt het kalf eerst bij de moeder. Het gemolken restant is voor de zuivelproducten. Neem je een kijkje op dit Demeter bedrijf, dan zie je de runderen trots met hun hoorns rondlopen. In de biodynamische veehouderij worden die er bij de geboorte namelijk niet afgebrand.
Antibioticavrij biodynamisch vlees
De dieren blijven zoveel mogelijk buiten. ’s Winters staan ze niet op een lange rij in de stal, maar lopen vrij rond in de grote potstal of liggen op een bedje van stro, dat van eigen geteeld graan komt. Hierdoor ontstaat waardevolle mest voor het land. De koeien eten voer van eigen grasland en natuurgebieden uit de omgeving. Krachtvoer of granen zitten niet in hun dieet. Dat ze zo super gezond blijven blijkt wel uit het feit dat ze geen (preventieve) antibiotica krijgen toegediend.
Van brood tot vlees in gesloten kringloop
Alle klagende gangbare boeren ten spijt: dit gemengde biodynamische bedrijf laat zien dat duurzame landbouw gewoon mogelijk is. Behalve het houden van dieren, bakken ze hier ook Demeter brood. Daarvoor hanteren ze een gesloten kringloop op eigen bedrijf. Op de akker waar de korenhalmen van het graan groeien, zorgt de mest van eigen koeien voor vruchtbare aarde. Diezelfde koeien worden ook gevoerd met producten van eigen land. Zo zijn deze dieren een belangrijk onderdeel van de kringloop en is er geen sprake van mestoverschot of import van voer.
Dubbeldoel: melk en vlees
De koeien op Zonnehoeve zijn ‘dubbeldoel’. Ze zijn zowel voor melk als vlees geschikt. Een voormalige melkkoe is nog smaakvol vlees voor gehakt, hamburgers en worstjes. Omdat daarvoor de hele koe wordt gebruikt – en niet alleen het afvalvlees – geeft dat een heel ander resultaat vlees. Vlees van de ossen en stieren is geschikt voor de luxere soorten, zoals biefstuk en rosbief. Door hun gevarieerd natuurlijk dieet en bewegingsruimte krijgt ook dit vlees een bijzondere smaak.
Zorg voor dier en mens
Naast de dieren staat op Zonnehoeve ook de mens centraal. Al meer dan 10 jaar is er 24-uurszorg (mensen wonen op het erf) en dagbesteding. Zoveel mogelijk wordt iedereen betrokken bij werkzaamheden op het erf, zoals bij de verzorging van de dieren, andere werkzaamheden op de boerderij, in de tuinderij of in de bakkerij. Zo is Mitch ooit begonnen als zorgdeelnemer en bakt nu al jaren mee in de bakkerij. Zijn specialiteit is het bakken van ambachtelijke appeltaartjes die te koop zijn in de boerderijwinkel.
Gemak van thuisbezorgd
Eet je dit vlees dan ondersteun je deze hele kringloop van werkende, zorgende mensen in hun plezier en betaal je hen een eerlijke prijs. Zonnehoeve levert dit Demeter vlees diepgevroren. Kies je af en toe voor een stukje vlees op je bord, dan maakt deze keuze onderdeel uit van een duurzame voedselketen in eigen land. Dat is écht een heel ander stukje vlees.
https://www.zonnehoeve.net/veehouderij/
TIP: komende zomer worden er 2 weken ponykamp georganiseerd op Zonnehoeve waar je nu al voor kunt inschrijven.
Geef een reactie