Ik behoor tot de categorie ‘zitten is het nieuwe roken’. Ik eet gezond, rook niet, drink af en toe een glas wijn, maar ik zit vrijwel de hele dag achter mijn computer. En ja, ik sport wel elke dag, maar dat is volgens de artsen niet voldoende. Meer dan acht uur achter elkaar zitten, is funest voor je gezondheid. Bovendien werkt een computer uitputtend, dus heb ik de onderstaande vijf rituelen ingeschakeld om toch gezond de dag door te komen. Fit blijven op het werk? Lees dan even verder.
Ook interessant: Zittend werken is slecht voor je gezondheid
Want van dit zittend werken kom ik niet zo snel af. Mijn werktafel kan ik al omhoog zetten en dus werk ik halve dagen staand. Toch merk ik dat met name het computerwerk enorm belastend voor mijn algehele welzijn is. Volgens alle healers is de clou dat je elke dag fysieke energie, psychische helderheid en emotioneel evenwicht nodig hebt. En goed voor jezelf moet zorgen. Als ik ervoor zorg dat ik dit in mijn zittende, computerwerkende leven integreer, komt het wel goed dus. Met deze vijf stappen moet dat lukken.
Fit blijven achter de computer
- Drink een glas water als je wakker wordt. Je lichaam verliest vocht tijdens je slaap, dus ben je ‘s morgens uitgedroogd. Een glas water helpt om de dag fris te beginnen.
- Stel een top 3 samen, door jezelf af te vragen: Wat zijn de drie belangrijkste taken die ik vandaag wil afmaken. Vul daarmee je dag in en stop pas als jouw top 3 gedaan is.
- Je werkt sneller in stappen van 50/10. Dat gaat zo: gebruik een wekker om 50 minuten te werken aan een belangrijke taak. Daarna neem je 10 minuten pauze, waarbij je bijvoorbeeld even een rondje loopt, een meditatie-oefening doet of wat rek en strek oefeningen.
- Wees elke dag dankbaar. Wist je dat dit geluk bevordert? Houd daarom een dankbaarheidsdagboek bij. Klinkt zweverig? Is het niet! Schrijf elke ochtend minstens vijf dingen op waarvoor je dankbaar bent. Ben je gestrest tijdens je werk, kijk dan even naar deze dingen. Dat relativeert enorm.
- Stop! Hol je zo van je computer naar de volgende (huishoudelijke) taak? Niet doen. Sluit je dag af met tien minuten reflectie. Stel jezelf de vraag: wat ging er goed? En wat kan morgen beter?
Bij mij werkt het nog niet optimaal. Dat komt omdat ik me nog niet goed genoeg aan de rituelen houdt. Maar ja, dat kost ook tijd. En vastberadenheid. Want als het wekkertje gaat en ik zit net een lastig interview uit te werke
n, wil ik nog wel eens op de uit-knop drukken… Maar het gaat me lukken.
Beethovens Green Life
Wist je trouwens dat bekende kunstenaars, filmmakers en andere creatievelingen allemaal met dagelijkse rituelen werken? Met
hun eigen gewoonten, routines en obsessies vonden ze de juiste inspiratie. Herman Brood bijvoorbeeld ging pas aan de slag na een driedubbele Grand Marnier en een broodje ossenworst. Misschien is het beter om de rituelen van Beethoven aan te nemen: voor hem was koffie vast onderdeel van zijn dagelijks ritueel. Hij zette het zelf met veel zorg en begon ermee als ontbijt (het was zijn enige ontbijt). Tussen zijn werk door nam hij af en toe een pauze om buiten te wandelen. Na het middageten ging hij zelfs op pad voor een lange, energieke wandeling! Wel had hij altijd een potlood en een paar vellen papier bij zich, om muzikale invallen te noteren. Want de natuur inspireert! Eigenlijk is Beethoven hét voorbeeld van ‘live the green life’!
Wat is jouw formule voor inspiratie, workflow en succes?
Geef een reactie