Liesbeth las weer een binnengekomen boek voor jou: Zilt Zoet Zeeland. Het boek is een reis-, kook- en fotoboek ineen, met veel aandacht voor de overweldigende schoonheid van de Zeeuwse natuur via verhalen van producenten, chefs en heerlijke recepten. Het boek is gemaakt door Annette van Ruitenburg en Ruth de Ruwe samen met de Zeeuwse Tanja van den Berge.
Ook interessant: Gevolgen van extreem weer voor telers
Liesbeth: Mijn broer woont met zijn gezin op Tholen in Zeeland. Ver weg van Hoorn waar ik woon, vind ik. Ik was altijd benieuwd wat Zeeland zo bijzonder maakt dat hij daar met zijn gezin wil leven en zijn bedrijf wil runnen, terwijl hij verknocht is aan West-Friesland?
Zilt, zoet en brak water
Door de jaren heen is mij het langzamerhand duidelijk geworden. Oké de autorit naar hem toe is lang, maar wanneer ik uit de drukte ben kom ik in een open rustige omgeving, met weinig verkeer, veel groen en een weids uitzicht. Mijn broer houdt van de zee en het water. Logisch dus dat hij voor Tholen koos. Dit schiereiland is omringd door water: de Oosterschelde, het Schelde-Rijn kanaal en het Zoommeer. Zilt, zoet en brak water om hem heen. Zeeland ligt op de grens van de provincies Noord-Brabant en Zeeland. Wanneer ik mijn broer bezoek waan ik me op vakantie.
Voordelen van Zeeland
Het Zeeuwse licht, de dijk met schapen, aan de ene kant wit-rode huisjes en aan de andere kant de Oosterschelde. Ik vind het heerlijk om te fietsen over de dijk of een stuk hard te lopen, precies de dingen waar mijn broer ook van houdt. Bovendien is het een gezonde tegenhanger van zijn volle programma en drukte binnen zijn bedrijf in de zorg. “Zijn hoofd leegmaken”, zegt hij weleens. En ik kan het me goed voorstellen daar: rust, wind, geluid van meeuwen en het water om hem heen. Dit vind je allemaal in Zeeland.
Zeeuwse streekproducten van land en zee
Mijn broer houdt ook van koken, sterker nog, het is zijn passie (vroeger was hij kok). Hij kookt vernieuwend en eerlijk met – vaak biologische – streekproducten. Ook daarom is Zeeland een prima omgeving voor hem. Het is rijk aan producten van het land en de zee, waar hij dan ook dankbaar gebruik van maakt. Gebruik makend van zijn Zeeuwse omgeving creëert hij voor zijn cliënten een zo gezond mogelijke leefomgeving. Het werkt aanstekelijk! Het boek Zilt Zoet Zeeland past daar perfect bij.
Zeeuwse vlegel van stoere vrouwen
In het boek Zilt Zoet Zeeland staan een heleboel voorbeelden van zijn gezonde, groene leefomgeving. Bijvoorbeeld de vruchtbare kleigrond waar graan op wordt verbouwd. Een leuk detail uit het boek is een stukje over een groepje Zeeuwse vrouwen die als tegenreactie op de landbouwpolitiek duurzaam geproduceerd graan zijn gaan verbouwen; een verantwoord succesvol streekproduct onder de naam de Zeeuwse Vlegel. Lang leve deze stoere vrouwen. Iets anders dat mij opviel in het boek Zilt Zoet Zeeland is een stuk over duurzaam zeewier op Kamperland. Ik had geen idee dat er zoveel verschillende soorten zijn. Qua omgeving niet echt in de buurt van Tholen (namelijk aan de andere kant van de Oosterschelde), maar ik denk dat mijn broer ook vindt dat dit lekker en gezond is om die zeewier te gebruiken in gerechten. In het boek vind je genoeg inspiratie.
Zilte en zoete lekkernijen
In de verschillende open wateren, zilt en zoet, is een diversiteit aan pure eerlijke, vis-schaal-en schelpdieren te vinden, zoals de scheermesjes. Als kind zocht ik ze op het strand en nam ze mee naar huis om er mee te knutselen. Ik dacht na over de inhoud er van. Gemiste kans dus, want in het boek staat een bijzonder gerecht dat ook nog simpel is; scheermessen van de plaat. Het lijkt me heerlijk. Mijn broer vertelt altijd al gepassioneerd over de Oosterschelde kreeft, een Zeeuwse delicatesse en voor een chefkok een feest om te gebruiken. Vergeet vooral de oesters en Zeeuwse mosselen niet, die bereid zijn met in Zeeland gebrouwen eerlijk bier. Ja, bij mijn broer eet ik altijd goed!
Van Zeeuwse babbelaars tot bolussen
Voor de zoetekauw zijn er de Zeeuwse boterbabbelaars en heel bekend de zoete Zeeuwse bolussen. Heel eenvoudig om te maken als ik het boek mag geloven. Toch vind ik dat ze in Zeeland het lekkerst smaken. Ik maak ze dan ook niet thuis in Hoorn. Dat werkt niet, de sfeer is anders, want het is hier geen Zeeland natuurlijk (en dat zou ik ook niet willen eerlijk gezegd).
Historisch museum
Ook aan bod komt de geschiedenis en cultuur van Zeeland. Zo is het Zeeuws museum op Walcheren in Middelburg de moeite waard, waar je de geschiedenis en cultuur van Zeeland ziet. Er is een vaste collectie van 30.000 kunstschatten uit het verleden van Zeeland, er zijn wandtapijten over de verschillende zeeslagen maar ook Zeeuwse klederdrachten. Een mooi historisch museum dat ook een collectie hedendaagse Zeeuwse kunst heeft met wisselende thema’s. Een leuke afwisseling in het boek, na al die streekproducten, smaken, indrukken en natuur.
Zilt Zoet Zeeland
Kortom, het boek Zilt Zoet Zeeland lijkt mij een prima boek voor mijn broer. Een boek over de natuur, cultuur en gastronomie van Zeeland. De prachtige foto’s in het boek zijn het bewijs; ze vertellen meer over Zeeland dan ik kan uitleggen. Eén ding weet ik zeker; ik ga hem Zilt Zoet Zeeland cadeau doen!
Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe, Tanja van den Berge
Fontaine Uitgevers
Nederlandstalig
256 pagina’s
9789059567078
juni 2016
Geïnteresseerd in het boek? Hier kun je het boek aanschaffen.
Geef een reactie