Met de Smaak van de Wadden zet je een bijzonder kerstdiner op tafel: duurzame culinaire lekkernijen uit eigen land met een kleine ‘foodprint’. Dat hier zo natuurlijk mogelijk wordt geproduceerd is logisch als je bedenkt dat dit natuurgebied tot Unesco Werelderfgoed behoort. Dus skip alle kant-en-klare fastfood ‘delicatessen’ die grootgrutters jou voorschotelen in hun kerstbrochures en ga voor een perfecte match met jouw groene leefstijl.
Ook interessant: Ode aan de boer, het landschap en true pricing
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Misschien ben jij je er helemaal niet van bewust, maar in het grote gebied van de Wadden – van oost naar west – vind je heel veel verse producten, rechtstreeks van het land en uit de zee. Vanwege de zilte grond die hier is, smaken deze producten anders dan elders in Nederland. Dat betekent niet dat alles zout smaakt, maar als natuurlijke smaakversterker geeft dit de producten wel iets extra’s mee. Het mooie van dit vaak duurzaam geproduceerde voedsel is dat je hiermee ook de economie in deze regio ondersteunt. Je kunt een compleet (kerst)diner samenstellen met de Smaak van de Wadden, want zelfs bijzondere wijnen komen uit dit gebied. Op Wijngaard Hof van ’t Hogeland zijn de druiven zonder chemische producten grootgebracht.
Wijn van het Wad
Elma Middel begon in 2013 deze wijngaard, waarin ze zonder enig bestrijdingsmiddel werkt. Het is ‘dankzij’ de aardbevingsproblematiek dat hier nu fantastische wijn wordt gemaakt. Omdat haar huis en paardenschuur onverkoopbaar bleken, bedacht ze er deze nieuwe bestemming voor. Het terrein is een klein beetje glooiend, waardoor de regen geen probleem oplevert en de frisse waddenwind de wijnranken droog houdt. Het Solaris en Johanniter druivenras zorgen voor zo’n 3.000 flessen fris droge wijn die geliefd is bij chef-koks en wijnkenners.
Weten waar Abraham zijn mosterd haalt?
Van oudsher maakten de Groningers hun eigen mosterd. Hoe ze dat deden en met welke receptuur zie je in Abrahams Mosterdmakerij & Restaurant, waar nog altijd traditionele mosterd van biologisch Gronings mosterdzaad wordt gemaakt. In de proeftuin zie je hoe mosterdplanten groeien en hoe de bladeren en bloemen smaken. Al eeuwenlang is de heilzame werking van mosterd bekend. Tip: koop hier biologische mosterdolie: een bron van goede omega vetzuren!
Proef het Wad voorgerecht: Groninger mosterdsoep
Voor 4 personen smelt je 50 gram boter. Voeg al roerend met een houten lepel 60 gram gezeefde bloem toe tot een roux. Laat deze op zacht vuur zo’n 10 minuten garen door af ten toe door te roeren. Maak 1 liter groentebouillon en giet deze warm bij de roux met een garde zodat een egaal geheel ontstaat. Voeg 2 eetlepels Groninger mosterd toe en als laatste 125ml room. De soep niet meer laten koken. Eet je vlees, dan is dit lekker met wat spekjes van het Waddenvarken.
Ook Lekker: gebakken bloemkool met mosterddressing
Je kunt werkelijk voor je hele kerstdiner producten uit de Wadden halen. Van Texelse schapenkaas en oesters vers uit zee, tot zuivel van de kleinste zuivelcoöperatie uit Dokkum en mosterd van Gronings mosterdzaad.
Schaap, zuivel en oesters van de Wadden
Het is ongelooflijk hoeveel smaken de wadden voortbrengen. Zo vind je in Dokkum de kleinste zuivelcoöperatie van Nederland. Van de melk van slechts 8 koeien maakt Zuco hier luxe delicatessen van: bijzondere ijssoorten en heerlijke panacotta. Die verkopen ze in hun winkel, waar de melk direct van de koe wordt verwerkt. De koeien zijn gras en hooi gevoerd en krijgen luzerne en bonen als krachtvoer. In een melkwagen die als aanhanger achter de trekker wordt gekoppeld, wordt de melk de stad in gereden.
Of neem de verse oesters die bij ’t Ailand aan het einde van de haven in Lauwersoog aan land gebracht worden door Jan en Barbara. Deze duurzame vissers varen met hun boot, dat tevens hun huis is, het wad op om Japanse oesters en mosselen te plukken. Die verwerken ze zelf en in hun naastgelegen restaurant proef je ze vers van het Wad tijdens een heerlijke lunch of diner. Tip voor de kerstdish: serveer oestermayonaise bij de vis en maak knoflookboter met zeewier voor op een broodje.
En een mooie starter voor je kerstdiner is een kaasplankje met diverse schapenkaasjes van Texel. Boer Jan-Willem van De Waddel laat zijn schapen grazen op het oudste grasland van Texel. Door de zilte wind van zee groeit hier een apart soort gras. Samen met de melk die rijk is aan vet en eiwit, beïnvloed dat de smaak van deze kaas positief.
Tip: Leuk presentje voor onder de kerstboom is duurzaam bier gebrouwen bij de Helderse Jongens. Hun Kouwe Snuffel is gemaakt van gefilterd Helders regenwater. Met deze blond met een bite geniet je van een Nederlands biertje en maak je de wereld iets mooier.
Houd Live Green Magazine in de gaten. In het nieuwe jaar posten we een mooie trip door het Waddengebied met diverse tips om te eten en overnachten.
Geef een reactie