Wist je dat de granola die je koopt (en die je misschien kent als crunchy muesli of cruesli) vaak is gebakken in boter of olie? Dat maakt het erg vetrijk. Kijk maar eens naar de voedingswaarden op de verpakking. Granola kun je ook heel simpel zelf maken. Deze variant komt uit ‘Het Sport Kookboek’.
Zelfgemaakte granola – Intensieve trainingsdag
Voor 5 a 6 porties
Voedingswaarde per portie (= 250 g fruityoghurt met 1 banaan en 100 g granola):
625 kcal
102 g koolhydraten
20 g eiwitten
17 g vet
Dit heb je nodig
- 140 g havervlokken
- 50 g spelt
- 30 g geschaafde amandelen
- 30 g walnoten
- 25 g macadamianoten
- 15 g geschaafde kokos
- 15 g pijnboompitten
- 30 g zonnebloempitten (gepeld)
- 1 tl speculaaskruiden
- 1 tl vijfkruidenpoeder
- 2 el honing of agavesiroop
- 60 g gedroogde cranberries
- 50 g rozijnen
- 120 g gedroogde vijgen
- 250 g magere fruityoghurt
- 1 banaan
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Meng de havervlokken met spelt, amandelen, walnoten, macadamianoten, kokos, pijnboompitten, zonnebloempitten, speculaaskruiden en vijfkruidenpoeder. Verdeel op een met bakpapier beklede bakplaat. Druppel er de honing en een paar eetlepels water over.
- Rooster 15 minuten in de warme oven en schep regelmatig om tot de granola goudbruin is. Haal hem uit de oven.
- Snijd de cranberries, rozijnen en vijgen in kleine stukjes en doe ze bij de granola.
- Bewaar maximaal 2 weken in een goed afgesloten pot.
Per ontbijtportie meng je 100 g granola met 250 g magere fruityoghurt en een in stukjes gesneden banaan.
Sportkookboek
Dit recept staat in het sportkookboek, geschikt voor zowel professionele als recreatieve sporters. In het eerste deel van het boek wordt uitgelegd wat voeding met je lichaam doet en waarom sporters bepaalde soorten voeding nodig hebben. Het tweede deel vertelt je exact wat je moet eten op rustdagen, rustige en intensieve trainingsdagen, trainingsdagen met krachttraining en wedstrijddagen. Je krijgt ruim 75 recepten voor elk moment van de dag. In het boek staan ook nuttige tips van topsporters. Het boek is geschreven door Stephanie Scheirlynck, topsportdiëtiste, die onder meer voor wielerploegen, voetbalclub RSCA Anderlecht en verschillende topatleten werkt. Vanuit haar ervaring weet ze heel goed welke voedingsstoffen sporters wanneer nodig hebben.
Auteur: Stephanie Scheirlynk
Aantal pagina’s: 240
Uitvoering: Hardcover
isbn: 978 94 014 2883 5
prijs: €34,99
uitgeverij: Lannoo
Geef een reactie