Tjee zeg, wat heb ik mij geërgerd afgelopen weekend. Ik kreeg de bijlage van mijn krant onder ogen met daarin het artikel van Rosanne Hertzberger. NRC-columnist en microbioloog. Zij haalt alles onderuit waar heel veel mensen juist opbouwend bezig zijn. Ze pleit voor magnetronmaaltijden, E-nummers en vooral zoveel mogelijk verpakt eten waarbij grote machines komen kijken. De voorbeelden die ze geeft zijn écht te belachelijk voor woorden. Oproep aan mevrouw Hertzberger: check mijn filmpje, want zo simpel is zelf koken als je dat doet met EKOMENU!
Ook interessant: Vlog: snel en zo goedkoop mogelijk bio eten? Dat doe je met Ekomenu
Zo vraagt Hertzberger zich af waarom je naar de biologische supermarkt zou moeten gaan om zelf thuis te koken. Volgens haar is dat ‘slecht voor je portemonnee, slecht voor de planeet en zelfs slecht voor de emancipatie’. PARDON?! Volgens haar komt koken vaak op de vrouw terecht. Haar oplossing is dan ook: kwak een maaltijd in de magnetron…! Misschien is het een idee om je vent aan te sporen ook eens in de keuken te gaan staan? EKOMENU maakt het hem heel makkelijk. Zoals je in mijn filmpje kunt zien hoeft hij alleen maar een zak open te maken en het receptkaartje te volgen. Hoe moeilijk kan het zijn?
Lowbudget bio
Hertzberger heeft vast het E-kookboekje van Live Green Magazine nog niet gezien. Wedden dat ze met dit lowbudget bio boekje veel goedkoper uit is dan 7 dagen in de week een magnetronmaaltijd te kopen. Dat weten zelfs mijn kinderen die studeren en hun eigen maaltijden klaarmaken. Gelukkig heb ik hen geleerd hoe je heel eenvoudig een verse maaltijd op tafel kunt zetten. Zodat mijn zoon – ja, een man! – gewoon zijn eigen eten kan klaarmaken. Zo is hij niet afhankelijk van grote concerns die met magnetronmaaltijden hun geld binnen schrapen maar steunt vooral de bioboeren die met hun vruchtwisseling zorgen voor de biodiversiteit op de planeet!
Rosanne Hertzberger heeft het over vullen, niet voeden
Hertzberger kan genieten van een magnetronmaaltijd met heel veel E-nummers. Want, zo zegt ze, dat is veel gezonder dan de bakken vol zout en suiker die producten houdbaar moeten maken. Goh, van welke planeet komt deze mevrouw? Onder welke steen heeft ze de laatste tijd gelegen? Of wil ze gewoon haar nieuwe boek over E-nummers op een ‘ludieke’ manier promoten? Juist biologische speciaalzaken zijn heel goed bezig met al die toegevoegde suikers te verwijderen. Die weten hoe je een pindakaas, ketchup of sap lekker kunt maken met slechts de pure ingrediënten dat zo’n product hoort te hebben. En dat we beter geen super crunch ovenchips, ambachtelijke voorverpakte industriële quiche of cordon blue magnetronmaaltijd kunnen eten – waar Hertzberger ‘zo van geniet’ – maar ons beter met verse ingrediënten en kruiden kunnen voeden.
Volgens Hertzberger worden miljarden euro’s en manuren verspild aan het vervangen van E-nummers waar helemaal niets mis mee is. Ehm….misschien is Hertzberger een beetje vergeten dat al die verspilde manuren helemaal niet hadden gehoeven als grote megaconcern niet heel goedkoop bulkvoedsel willen verkopen tegen een zo laag mogelijk bedrag. Waar kinderen lekker verslaafd aan raken, zodat ze nóg meer gaan eten en lekker obesitas krijgen?
Veelvoud aan en opstapeling van E-nummers
Hoe kan het dan mevrouw Hertzberger, dat van al die veilige E-nummers een aantal alsnog verboden worden omdat ze toch niet zo gezond blijken (zeker voor kinderen)? En dat één E-nummer an sich misschien wel ‘veilig’ is in een product, maar wat als je een veelvoud van zo’n E-nummer via je voeding binnenkrijgt. Of een opeenstapeling van verschillende E-nummers omdat vrijwel alle verpakte producten ze bevatten? En natuurlijk haal je de E300 en E330 aan. Want daarmee denkt iedereen dat al die E-nummers ‘gewoon natuurlijke producten zijn’. Maar het merendeel van de E-nummers zijn dat vooral niet. Wat doen die met je gezondheid als je die in meervoud en opgestapeld binnenkrijgt? Want we blijven tegenwoordig allemaal zo gezond. Toch?
Van 2009 tot en met 2014 deed Hertzberger nog gesponsord promotie-voedingsonderzoek voor Nestlé. Daarmee geeft ze aan dat grote voedingsproducenten hun eigen producten onderzoeken. Zeg maar de slager die zijn eigen vlees keurt. Hoe eerlijk zijn al die uitslagen van onderzoeken dan?
Hertzberger is verspiller nummer 1
‘Gelukkig’ is Hertzberger nu columnist en journalist en ‘kan ze schrijven wat ze wil’. En dus blèrt ze over de biologische supermarkt die volgens haar alleen maar ‘o-wat-zijn-we-toch-goed-bezig-voor-de-planeet’ roepen. Die te duur brood verkopen dat de volgende dag al oud is en daarmee verspilling in de hand werken. Misschien niet teveel kopen mevrouw Hertzberger? Of het in de vriezer stoppen en per dag eruit halen wat je nodig denkt te hebben? Of van het oude brood iets lekkers maken. Ik denk dat Hertzberger de grootste verspiller van allemaal is. Immers, is er bij haar thuis iets oud, dan heeft ze geen idee wat ze er nog mee kan doen. Dan rest de prullenbak. En wat te denken van al die voorverpakte producten in plastic en karton die ze binnenhaalt? In mijn EKOMENU zak gaat het oud papier dat onze verenigingen tweewekelijks ophalen. Glas gaat naar de glasbak.
Hippe supermarkt maakt het wél uit!
Hertzberger claimt dat ‘die hippe grootgrutter vol vers en biologisch voedsel de kampioen in verspilling zal zijn’. Zou ze hier onderzoek naar hebben gedaan? Ik weet dat in de meeste winkels verse maaltijden worden gekookt van groente die niet meer verkocht mogen worden (want ze moeten nog langer houdbaar zijn thuis). Groenten die nog niet in de winkels liggen, worden verwerkt tot soep. Als er één keten is die op allerlei manieren kijkt hoe we de planeet zo gezond mogelijk kunnen houden, is het die hippe supermarkt wel. Omdat het ze écht uitmaakt en het niet een verdienmodel voor hen is.
Borstvoeding past vast niet in haar denken
Echt, ik heb medelijden met het kind van Hertzberger. Die groeit op in de veronderstelling dat ‘het een mythe is dat zelf koken gezonder is’. En dat je in de tijd die je daarmee kwijt bent beter een avondstudie kunt volgen. Naar één ding ben ik wel benieuwd: zou Hertzberger haar kind borstvoeding hebben gegeven? Ik kan het me bijna niet voorstellen. Want dat kost tijd én zit niet in een kant-en-klaar pakje met van die veilige E-nummers. Stel je voor dat de natuur iets goed geregeld zou hebben. Daar moeten toch minstens grote machines en microbiologen aan te pas komen…?
Tip voor Mevrouw Hertzberger: zet uw man aan het werk en haal EKOMENU in huis. Het Familie menu is al vanaf € 3,69 per persoon per maaltijd te bestellen en dan haal je 100% biologisch in huis. Met de Live Green Magazine 10% kortingscode is dat zelfs nóg voordeliger!
Met de code korting10%livegreenmagazine krijg je 10% korting bij de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Hier kun je het bestellen.
Geef een reactie