Wist jij dat elke muis zijn eigen piep heeft? En dat een koekoek een meester is in het belazeren. Of vraag jij jezelf wel eens af hoe egels ‘het’ eigenlijk doen met al die stekels? Elke dag weer kun je je verwonderen over de trucjes en de amusante aanpassingen van de vliegende, krioelende, lopende en kruipende buitenbeestjes in jouw omgeving.
Ook interessant: Voel jij je beter zonder tarwe?
Opmerkelijke vragen, verrassende antwoorden
Het bedenken van 100 vragen is dan ook niet zo moeilijk. Bovendien roept de ene vraag de volgende vaak weer op. Want hoe weet een mol dat het nacht is? En als hij onder de grond zit, krijgt hij dan geen modder in zijn neus en ogen? In het boekje
‘Kan een regenworm ook verzuipen’ lees je van opmerkelijke vragen hun al even verrassende antwoorden. Geschreven door natuurjournaliste Monica Wesseling, die je meeneemt in de vernuftige, grappige wereld van de natuur en vertelt over dieren die dagelijks je pad kruisen, maar waar je misschien nooit bij stilstaat.
De mooiste piep
Een paar antwoorden willen we je vast geven. Weet je waarom elke muis zijn eigen piep heeft? Dit is van belang voor het wederzijds herkennen van moeder en jongen. Jij kunt dat niet horen, maar het is sinds kort bekend dat mannelijke muizen écht liedjes piepen als er vrouwtjes in de buurt zijn. En, werkelijk waar, net als bij vogels vallen mannenmuizen die mooi zingen meer in de smaak bij de dames!
Meesterlijke truc!
En dat de koekoek een meester is in het belazeren, heeft een heel bijzondere reden. Ze legt namelijk haar eieren in het nest van een andere vogel, net als die even de andere kant opkijkt. Heggenmussen en karekieten zijn vaak de klos, maar ook in het nest van de rietzanger en de tuinfluiter wordt nogal eens een ei gedropt. Elke vogel heeft natuurlijk een andere ei, maar de koekoek weet precies het goede ei in het goede nest te produceren. Da’s toch een meesterlijke truc?
Auw….hoe doen egels het?
Vooruit nog ééntje. Egels doen ‘het’ vooral luidruchtig en heel voorzichtig. Eerst draait de man om het vrouwtje heen en raakt haar af en toe met de kop aan. Zij is daar meestal niet meteen van gediend en loopt weg. De egel blijft haar stalken en zij belaagt hem met haar stekels. Dit spel gaat soms wel twee dagen door. Uiteindelijk is ook het vrouwtje in de stemming. Misschien dat hier de uitdrukking ‘de aanhouder wint’ vandaan komt? Om pijnlijke en bloederige toestanden te voorkomen, legt het vrouwtje haar stekels plat. Grommend, snuivend, smakkend en hijgend wordt er vervolgens gepaard…! Toch eens beter opletten dit voorjaar.
Levensreddende alcohol
Een laatste: wist je dat fruitvliegjes eigenlijk alcoholist zijn? Ze leggen hun eitjes in rottend fruit, dat ze vinden door op de geur van alcohol af te gaan. Vervolgens eten hun larven dit rottend fruit en krijgen zo en passant ook behoorlijk veel alcohol binnen. Dronken worden ze er niet van; ze kunnen de alcohol prima verwerken. Sterker nog, het lijkt zelfs hun leven te redden! Een bepaalde soort wesp legt namelijk eitjes in de fruitvlieglarven. De wespenlarfjes vreten deze vervolgens van binnenuit op. Fruitvlieglarven die alcohol consumeren, zijn minder in trek bij de wesp en hebben dus een groter kans op overleving.
‘Kan een regenworm ook verzuipen’– Monica Wesseling. Kosmos Uitgevers i.s.m. Natuurmonumenten
ISBN 9789052109886
Geef een reactie