Blogger Solange heeft een passie voor het ontwikkelen van duurzame en betekenisvolle handel tussen het Afrikaanse- en Europese continent. Met Afrikaanse fonio, zorgt ze dat vrouwen in het land van herkomst een beter leven krijgen. Dankzij haar inzet is hun biologische fonio nu ook te koop in de verpakkingsvrije AH’s in ons land. Natuurlijk ging Solange zelf even uitproberen hoe dat werkt.
Lees ook Solange vorige blog over haar ontmoeting met de trotse Afrikaanse vrouwen
- Tekst gaat verder onder het filmpje
Solange koopt zelf haar eigen fonio verpakkingsvrij.
Onze vragen aan Solange:
Hoe geeft jouw fonio vrouwen een eigen bestaan?
Ik werk met coöperaties van vrouwen die het fonio project organiseren. Ze zorgen voor de verwerking, zoals pellen en reinigen, koken de fonio voor, verpakken het vacuüm en verkopen het op de markt. Wat ze zelf niet nodig hebben is voor de export. Zo hebben de vrouwen en hun families gezonde voeding voor zichzelf en met de export ook sociale zekerheid voor een eigen bestaan.
Wat is de meerwaarde van fonio op ons bord hier in Nederland?
Fonio is een graan voor de toekomst met bijzondere eigenschappen. Fonio is het oudste graan dat duizenden jaren geleden in Afrika werd gecultiveerd. Door de hoge voedingswaarde met essentiële aminozuren, mineralen en vitamines is het een volwaardig basisvoedsel. Onze biologische Fonio groeit in droge gebieden op zandgrond, zonder kunstmest, herbiciden of pesticiden. Bovendien kan het al na 6 tot 8 weken worden geoogst. Doordat de oogst en het dorsen met man-/vrouwkracht gedaan wordt en ook de verdere verwerking vooral handmatig gebeurt, is de teelt en het proces duurzaam. Het creëert werkgelegenheid voor vrouwen en jongeren, stimuleert lokale economische groei en zorgt voor de zelfvoorziening van voedsel.
Waarom is fonio zo’n belangrijk gewas voor Afrika?
De teelt van fonio gaat woestijnvorming tegen. Het groeit in arme zanderige grond en heeft weinig water nodig. Daardoor is het uitermate geschikt om aan de rand van de woestijn te telen. De begroeiing zorgt ervoor dat de woestijn niet kan uitbreiden en hier en daar vermindert. De planten gaan ook erosie tegen in het gebied.
Hoe is de smaak van fonio?
Fonio heeft een nootachtige smaak en is juist vanwege die bijzondere smaak ook erg geliefd bij de Afrikaanse bevolking. Kies je voor de fonio van ‘mijn’ vrouwen, dan kies je niet alleen voor biologisch, duurzaam én lekker. Je zorgt er voor dat meer Afrikaanse boeren fonio gaan telen in plaats van rijst of mais. Gewassen die bovendien meer water nodig hebben om te groeien en juist water is schaars in de Sahel regio. Ook zorgt de teelt van fonio dat ze minder afhankelijk zijn van de import van granen uit het buitenland. Dat laat de oorlog in Oekraïne zien.
Lekker #BioBordje recept: fonio pannenkoek van rauwe melk
Koop je Fonio als graanvervanger dan heeft het een korte kooktijd (5-10 minuten) en is te gebruiken in pap, als risotto en in soepen en salades. Ook leuk: maal het en bak er een (plat) broodje van.
Solange Domaye woont in Amersfoort, met roots in het Afrikaanse Tsjaad. Naast moeder van een dochter (9) is ze impactvol ondernemer. Als directeur runt ze de startup Symfonio, die vergeten Afrikaanse biologisch geteelde granen een plek in de voedselketen geeft. De biologische fonio komt van vrouwencoöperaties uit onder meer Burkina Faso. Solange ondersteunt hen bij de bedrijfsvoering.
Geef een reactie