Ik lees momenteel het boek ‘Houden van de aarde’ van Michiel Rietveld. Deze passievolle man heb ik ook in het echt mogen meemaken. Hij is namelijk oprichter van Kraaybeekerhof, dé plek waar de biodynamische landbouw meer bekendheid heeft gekregen onder mensen. Graag wil ik je een stuk tekst voorleggen en je dan de vraag stellen: wend jij bewust je hoofd af, of wil jij hier geen deel van uitmaken?
Ook interessant: Blog Sigrid: Op de barricade voor biologisch en biodynamisch
- Tekst gaat verder onder de foto
Wat doe jij?
Als je voedsel koopt in de winkel, dan ondersteun je daarmee ook de boer of teler. Stel je koopt een kiloknaller van € 2,50. Weet je dan wat dit betekent, behalve dat je voor lekker weinig geld een lap vlees op je bord hebt liggen? Voor die € 2,50 is een dier grootgebracht, geslacht, verwerkt, vervoerd en in de winkel terecht gekomen. Welke kwaliteit van leven heeft dit dier voor dit geld gehad denk je? En wat betekent dit voor de kwaliteit op jouw bord? Koop je eigenlijk voedsel dat er niet zou mogen zijn? Al het voedsel heeft een achtergrond en het is goed je daar betrokken bij te voelen. Dat geldt net zo goed voor bijvoorbeeld rijst en de ellende die gangbaar telen oplevert in ‘Verweggistan’. Het gaat erom dat je wéét hoe een dier of de mens heeft geleefd voor dat geld. Net zoals jij aandacht en respect wilt hebben, geldt dat voor een dier net zo goed. Als je de kiloknaller zo bekijkt kun je alsnog bewust je hoofd afwenden en het toch kopen of besluiten dat je hier geen deel van uit wilt maken.
‘Alles wat je niet verzorgt kwijnt weg’
Volgens Michiel gaat het om het leren kennen van de natuur in al haar facetten, op al haar niveaus. Ook niveaus die niet meetbaar, weegbaar en telbaar zijn. Zijn levensvisie is: alles wat je niet verzorgt kwijnt weg: “In de landbouw word je met de neus op de feiten gedrukt. Ik hoop dat mensen al lezend betrokkenheid met die landbouw gaan voelen, de grote samenhangen zullen ontdekken en zich bewust zullen worden van hun keuzemogelijkheid bij het kopen van een product. Het gaat om aandacht en respect voor het wezen van aarde, plant, dier en mens, en om dit in jezelf als kracht, voor mijn part als morele kracht, te ontwikkelen. Moraliteit is niet alleen een gevoelskwestie, het heeft alles te maken met bewustwording.”
Dus…! Wat is jouw antwoord op de vraag ‘wend jij bewust je hoofd af, of wil jij hier geen deel van uitmaken?’ Ik lees het graag in een reactie hieronder.
- Meer weten over de biodynamische landbouw en haar uitgangspunten? Check de site van Stichting Demeter
- Benieuwd naar het boek ‘Houden van de aarde’ van Michiel Rietveld? Je kunt het hier aanschaffen:
Ook interessant: uit je blikveld: 200.000 pesticiden doden
Geef een reactie