Van 24 mei tot en met 3 juni is het de week van het bier. Vooral het proces van het bierbrouwen wordt dan uitgelicht en je kunt meedoen aan diverse workshops, bierwandeltochten, bierdiners en -festivals door het hele land. Uiteraard hebben wij aandacht voor biologische bier in dit artikel 😉
Ook interessant: En hop: je eigen bierbrouwerij!
- tekst gaat verder onder de foto.
Biologisch bier
Inmiddels telt Nederland zo’n 500 verschillende brouwerijen die allemaal hun eigen bier brouwen, waaronder biologisch bier. Maar weet jij wat het verschil is tussen ‘normaal’ en biologisch bier? Biologisch bier is gebrouwen van ingrediënten, zoals hop en gerst, die verbouwd zijn zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Je drinkt dus een écht natuurzuiver biertje.
Een tip: bezoek Ekoplaza
Ben je wel eens bij Ekoplaza binnen geweest? Deze biologische supermarkt heeft alleen maar biologische bier in het schap, bijvoorbeeld van de Gulpener Brouwerij. Hier wordt al sinds 1825 bier gebrouwen. In de Limburgse heuvels staan eigen hopplanten en 9 september kun je daar de hopoogst meevieren. Hun 100% biologische Gulpener Ur-Hop is gebrouwen volgens een unieke ‘dry hopping’ brouwtechniek. Hierbij wordt de hop pas een week na het brouwproces toegevoegd om zo het aroma te verhogen. De gerst komt van boeren uit de regio en het water uit eigen bronnen. Hiermee drink je een écht biologisch Nederlands biertje dus.
Utrechts bio biertje
En wat dacht je van een Utrechts biobiertje? Hier zit De Leckere brouwerij waar ze elk seizoen een ander biertje brouwen. Deze lente is dat de lichte SpringHaver lentebock van gerstemout en gemoute haver. Op 27 mei staan ze met alle 33(!) Utrechtse bierbrouwers in de DeFabrique in Utrecht. Op deze stoere locatie kun je behalve meer dan 100(!) Utrechtse bieren ook genieten bij de foodstands, van live muziek en andere attracties. Het festival begint om 12.00 uur en eindigt om 19.00 uur.
Wist je trouwens dat de teeltwijze van gangbare hop heel vervuilend is! Een extra reden om voor biologisch te kiezen!
Traditiegetrouw is de aftrap van de Week van het Bier in de Haagse Grote Kerk op 24 tot en met 26 mei. Op deze bijzondere locatie staan tijdens het Bierproeffestival ruim 40 Nederlandse brouwerijen met meer dan 200 verschillende bieren. Je kunt diverse workshops volgen en de combinatie van bier en food staat hier centraal. Voor een overzicht van de activiteiten en kaartverkoop tijdens de week van het bier klik hier.
Geef een reactie