Deze week (13 t/m 16 november 2017) is het de Week van de Werkstress. Verschrikkelijk dat hier een week aandacht voor moet zijn, maar stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1! Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes, zoals depressies. Uit onderzoek blijkt dat gezond eten & bewegen voor minder verzuim en meer energie op het werk zorgt. Live Green Magazine helpt jou daarbij.
Ook interessant: Ons OERgevoel zorgt ervoor dat groen helpt tegen stress van de stad
Week van de Werkstress
Om z’n werk te kunnen doen – spelen, bewegen, denken en voelen – heeft je lichaam energie nodig. Dat krijg je volop als je voeding eet met vitaminen en mineralen, zoals in verse groente en fruit. Dat vers en zo natuurlijk mogelijk (onbewerkt) eten belangrijk is voor je gezondheid, is niet nieuw maar al duizenden jaren oud!
In de oertijd aten mensen vooral groenten, vlees, vis, eieren, noten en fruit. Volgens onderzoekers verminder je met deze voedingsmiddelen het risico op het krijgen van diabetes en dus stress. Bovendien val je af als je zo gaat eten heel wat kilo’s. Dat komt waarschijnlijk omdat je met deze voeding eerder een vol gevoel hebt.
Bron: Louis Bolk Instituut: een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid.
Broodje gezond
In voedsel zitten onder meer koolhydraten en die zijn heel belangrijk voor je lichaam. Ons lichaam is heel slim, want van de koolhydraten maakt het bloedsuiker (glucose), zeg maar de benzine voor je lijf. Je lichaam werkt het beste als de benzine uit ‘langzame’ koolhydraten bestaat. Die krijg je vooral via graanproducten, zoals brood en pasta binnen. Langzame koolhydraten zitten bijvoorbeeld in volkoren tarwe- en volkoren speltbrood. Volkoren spelt is de beste keus: hierin zit meer eiwit, belangrijke onverzadigde vetzuren en vitamine B-complex.
Goed voor je … ehm…?
Heel veel ‘volwaardige’ voedingsmiddelen zijn ergens ‘goed’ voor: een ontbijt met volkoren brood en een plakje kipfilet is goed voor je concentratie. Noten, zaden en peulvruchten zijn goed voor je botten en eieren zorgen voor sterke spieren. En zo kunnen we nog wel even doorgaan! Van ‘hoog bewerkte voedingsmiddelen’ – vaak pakjes en zakjes – kun je dat niet zeggen. Want weet jij waar een zak gesuikerde cornflakes goed voor is?
Tip: Wist je dat je broccoli het beste vijf minuutjes kunt stomen in plaats van koken? Hierdoor wordt broccoli nog gezonder!! Het is goed voor je weerstand en maakt je lijf van binnen schoon.
Met huid en haar
Omdat de meeste vitamines en mineralen in of vlak onder de schil zitten, is het beter om fruit en groenten niet te schillen voor je ze eet. Omdat bij voedsel dat biologisch is gegroeid – die herken je aan het EKO keurmerk – geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, kun je deze veilig met huid en haar opeten. Bij wortels kun je zelfs het loof gebruiken. Gewoon fijnsnijden en door je sla gebruiken of je maakt er een verse pesto van. Zo heb je helemaal waar voor je geld!
Tip: Dagelijks gooien we met z’n allen bijna tien miljoen boterhammen weg! 14 % van de boodschappen belandt in de vuilnisbak! Zuivel, brood, groenten, fruit, sauzen, oliën en vetten zijn de producten die we het meeste weggooien. Dat is niet alleen zonde van je geld, ook van de producten zelf. Want van melk, vla en yoghurt kun je smoothies of gezonde shakes maken. Van brood lekkere tosti’s, groenten kun je gebruiken voor een groentesoep of in de pastasaus en van fruit kun je een saus maken voor over je toetje. Dat scheelt je op jaarbasis al snel zo’n 150 euro per persoon. En dat is toch mooi meegenomen!
Bron: NCDO (Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking)
Of download natuurlijk het Eet Puur Geluk Ekookboekje 😉 De link vind je in onze nieuwsbrief. Ontvang je die nog niet? Meld je dan snel aan.
Joseph zegt
Wat een fijne tips, die gebakken piepertjes maak ik ook al jaren & ze zijn heerlijk.