In 2019 was ik mee op reis naar de Waddeneilanden. In de schapenschuur van De Waddel op Texel, al zittend op hooibalen tussen de schapen, ontmoette ik Annette van Ruitenburg en Lodewijk Dros. Daar presenteerden ze voor het eerst hun Wadse keuken met bijzondere en lekkere gerechten die ik mocht proeven. Nu is er eindelijk een boek, waarmee je de keuken uit het Waddengebied van vroeger én die van 2030 proeft!
Ook lekker: Bio gierst-groente-bowl: super simpel & lekker
- Recept vind je onder de afbeelding
De makers van het boek, beiden van Texel, vroegen zich af wat hun Texelse opa’s en oma’s eigenlijk aten. Want over de gerechten en drankjes die daar tegenwoordig als authentiek worden aangeprezen, is nauwelijks iets terug te vinden. Het toerisme heeft het Waddengebied behoorlijk gemoderniseerd en daarmee de oorspronkelijke culinaire cultuur weggevaagd. In Wadse keuken staan prachtige verhalen en heerlijke gerechten uit een vergeten eetcultuur, van de eilanden en de Waddenkust, van Texel tot Fanø (Zuid-Denemarken). Ga je niet op vakantie, dan maak je met dit boek in je eigen keuken een culinaire reis over alle eilanden. Bijvoorbeeld met deze hartige ui-kaastaart met Waddenbier.
Recept hartige ui-kaastaart met Waddenbier
Voor een quichevorm van 24 cm
Voorverwarmde oven 200 ˚C
Dit heb je nodig voor de deegbodem
- 200 g bloem, gezeefd
- 5 g zout
- 100 g koude boter, in blokjes, plus boter voor het invetten
- 1 eidooier
- 0,8 dl water
Zo maak je de deegbodem
- Voeg het zout, de boter, de eidooier en het water aan het bloem toe en kneed het kort met je handen.
- Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast en rol het daarna op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een gelijkmatige ronde lap.
- Bekleed hier de beboterde taartvorm mee en prik met een vork flink wat gaatjes in de deegbodem.
Voor de vulling
- 6 middelgrote uien, in ringen
- 25 g boter
- 1,5 dl flesje wit Waddenbier
- 3 eieren
- 2 dl room
- 100 g geraspte koekaas,
- 150 g geraspte schapenkaas
- zout en peper
Zo maak je de vulling
- Bak de uien op laag vuur in de boter gaar. Voeg het bier toe en kook het in.
- Klop in een kom de eieren met de room schuimig. Voeg de helft van de geraspte koekaas samen met de schapenkaas toe en zout en peper naar smaak.
- Verdeel de uien over de taartbodem en giet het kaasmengsel erover. Strooi de rest van de geraspte kaas erover.
- Bak de taart 50-60 minuten in de oven. (Wordt de kaas aan het einde te donker dek dan af met aluminiumfolie).
Drink er natuurlijk een Waddenbiertje bij!
- 8 flesjes oud bruin bier
- van 3 dl
- 130 g bruine basterdsuiker
- 1 l brandewijn
- Verwarm het bier in een pan tot 60 °C. Voeg de suiker toe en laat het al roerend oplossen. Giet dan de brandewijn erbij en verwarm het geheel tot 70 °C. De temperatuur mag beslist niet hoger worden, want dan wordt de smaak van de warme ketel bitter!
Recept uit: Fraagprikken en hoepelstokken
Ook interessant in Lekker Wads
Naast oude recepten maakte Annette van Ruitenburg tientallen verrassende gerechten voor de Wadse keuken van 2030, met een bescheiden ecologische voetafdruk. De ingrediënten komen vooral uit de culinaire rijkdom van de Waddenregio.
Lodewijk Dros (1964) studeerde theologie en werkt bij dagblad Trouw. Annette van Ruitenburg (1961) is mediator en promotor voor producten uit het Waddengebied en woont op Texel.
Lekker Wads. Smakelijke verhalen en gerechten van Texel tot Fanø – Lodewijk Dros en Annette van Ruitenburg, ISBN 9789024434169
Geef een reactie