Je kent vast de film van Sjakie en de chocoladefabriek. Annouk Post schrijft er in haar voorwoord over: “In de sprookjesachtige wereld van de chocoladefabriek gaat het in essentie over hebzucht. De gouden chocoladewikkels zijn een belofte van de maakbaarheid van een schitterende toekomst. Een mooie metafoor voor het grootste probleem van deze tijd. We hebben onze wereld ingericht als een grote, blinkende fabriek, met de belofte dat we hiermee een gouden toekomst gaan hebben met een lang en gelukkig leven. Maar hoe geloofwaardig is deze belofte? Net als in de film, winnen uiteindelijk eerlijkheid en zelfvertrouwen het van de hebzucht.” Volgens Annouk zouden we luxe in een nieuw daglicht moeten zetten. Bij de oude luxe gaat het om buitenkant en status. De ‘nieuwe’ luxe gaat over bezinning en reflectie. Vraag jezelf af: waar word jij écht blij van? Wat is goed voor jou? Wat heb je écht nodig? Dat is een nieuw verhaal, waarin duurzaamheid de nieuwe luxe wordt. En in dat nieuw te schrijven verhaal hebben we volgens Annouk allemaal een rol. Jij dus ook!
Ook interessant: Laura over duurzame kleding
Annouk Post: Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld
Haar boek ‘Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld’ is bedoeld ter inspiratie van jouw rol. Stel jezelf de vraag: als er in de nabije toekomst een nieuw tijdperk aanbreekt, hoe ziet de wereld er dan uit? Want we staan voor enorme uitdagingen; de klimaatverandering, een daling van de biodiversiteit, een snel groeiende wereldbevolking…Wil jij een wereld ingericht als een blinkende fabriek, met felgekleurde gif rivieren, onaardse schimmige gebouwen en een plastic soep? Waar veel mensen werken aan jouw spullen voor vaak minder dan een leefbaar loon? Of kies je net als Annouk voor een duurzame wereld? In haar boek ontmoet je mensen die Annouk inspireerden met mooie en toekomstbestendige (product)ontwerpen, waarmee deze mensen alvast een koers naar een nieuwe wereld hebben uitgezet. Aan het woord zijn mensen uit de mode, design, kunst, wetenschap, maar ook uit de voeding. Allemaal voorlopers die er volgens Annouk dus voor gaan zorgen dat duurzaamheid de nieuwe luxe wordt.
Annouk: “De voorbeelden in het boek zetten je aan tot denken. Zoals de chocoladereep van Tony Chocolony die is ingedeeld in ongelijke stukjes, net als de cacao-industrie. Maar ook Mud Jeans staat erin, die denim recyclet. En een kunstenaar die kapotte bakstenen muren repareert met kleine, kleurrijke steentjes. Of de new kintsugi repair kit die op de cover staat: gebroken porselein dat je met vloeibaar goud kunt repareren. De achtergrondinformatie en praktische tips kunnen ook voor jou een ontdekkingsreis betekenen naar een duurzame wereld.”
Op reis naar positieve verandering
Via de vele voorbeelden in haar boek laat Annouk je zien hoe onze nieuwe wereld er uit kan gaan zien. Hiermee hoopt ze ook jou houvast, vertrouwen en hoop voor de toekomst te geven. Dit verhaal van de nieuwe luxe en van positieve verandering gaat via een reis met zes stops (hoofdstukken). Je bezoekt onder meer duurzame chocolatiers in Vietnam, een groene, zelfvoorzienende school op Bali, je leest geluksportretten van de inwoners van Bhutan en leert hoe voedsel naar eigen smaak en behoefte uit de 3D-printer komt. Ook bezoek je een Engelse zelfvoorzienende transitiestad en leer je dat er eetbaar bestek en drinkgerei op de markt is. Allemaal voorbeelden hoe een duurzame route je kan brengen naar een positieve verandering. Dat kunnen ook hele kleine stapjes zijn, zoals je kapotte kleding laten repareren in plaats van het weg te gooien en nieuwe te kopen. Of het positief straffen van kinderen, zoals op de Green School. Daar krijgen kinderen die bijvoorbeeld hun tafeltje bekladden als straf een cursus zandschuren en waxen, zodat ze hun tafel zelf kunnen repareren. Doel van Annouk is via haar boek te streven naar de beste versie van jezelf en naar de beste versie van de wereld.
En we leefden nog lang, duurzaam en gelukkig
Als student aan de ArtEZ hoge school voor de kunsten verdiepte Annouk zich in Mode en Duurzaamheid. Van kinderarbeid en lage lonen tot het gebruik van chemicaliën en het hoge watergebruik in de productieketen. Deze negatieve aspecten benaderde ze positief, door te zoeken naar duurzame alternatieven. Ook in haar ontdekkingsreis naar een duurzame wereld is het positieve continue zichtbaar. Ze laat haar dromen, wensen en verlangens naar een duurzame wereld zien via voornamelijk beeld in een kunstzinnig vormgegeven boek. Ze hoopt jou op deze manier te inspireren, zodat je na afloop, al je het boek dichtslaat oprecht kunt zeggen: en we leefden nog lang en gelukkig!
Geïnteresseerd in het boek van Annouk Post? Hier kun je het boek aanschaffen.
ISBN139789491444289
Geef een reactie