Ik ben fan van het boek In Stock Cooking. Dit kookboek zet namelijk voedselverspilling op de kaart. Als je weet dat één derde van ons voedsel wordt verspild, een belangrijk doel. Wil jij ook voedsel redden? Check wat je hebt In Stock!
Ook interessant: Lekker duurzaam: de afgeprijsd-app van NoFoodWasted
Het kookboek In Stock Cooking is een vervolg op de restaurants Instock. Deze vind je in Amsterdam (ook een afhaal Toko) en Den Haag. Hier koken de chefs met producten die anders weggegooid zouden worden. Zo wordt een bruine banaan bijvoorbeeld bananenijs. Elke dag stellen de koks een ander menu samen op basis van ‘de oogst’ van de dag. Je vindt hier dus geen uitgebreid keuzemenu, wat ik wel makkelijk vind, want hoe meer keus, hoe lastiger kiezen. Bovendien is er altijd een vegetarische optie, dus dan lust ik het al gauw. De koks maken de gerechten met 80 procent van producten die anders zouden worden weggegooid, verspild dus. De overige 20 procent is bijvoorbeeld olijfolie of zuivel, die ze moeten bijkopen. En wees gerust, deze producten zijn niet over de datum, maar nog goed te gebruiken. Alleen is het wettelijk geregeld dat supermarkten ze niet meer mogen verkopen, omdat niet zeker is hoe lang consumenten het nog laten liggen voordat het opgegeten wordt.
Creatief aan de slag met de inhoud van je koelkast
De restaurants vind ik dus al een topidee, maar niet handig als je niet in Den Haag of Amsterdam woont. Met hun boek In Stock Cooking, kun je thuis zelf aan de slag! De chefs geven jou hierin handvatten om thuis ook op een leuke en positieve manier verspilling tegen te gaan. Uitgangspunt is: kijk wat je al op voorraad hebt en benut die producten maximaal. Met de ‘invulrecepten’ van de chefs uit het boek kun je zelf creatief aan de slag met de inhoud van je koelkast. Zo vind je onder meer pompoenpickles van Yvette van Boven, een recept om fruit te drogen, een Koreaanse Bimpap en een lekkere zomerse panna cotta met mojito-granité.
Stone paper!
Wat ik ook zo leuk vind: het boek is gemaakt met alternatief papier. Niet van hout, maar van steen! Nooit geweten, dat als je steen klein genoeg maakt, je mineraalpoeder krijgt waar je papier van kan maken. In plaats van bomen is er bij het In Stock Cookingboek dus Stone Paper gebruikt, dat uit 80% mineraal poeder (Calcium Carbonaat) bestaat. Ook zijn er dan geen water of bleekmiddelen nodig. Bijkomend voordeel is dat het papier water- en vuilafstotend is, wat handig is omdat ik in de keuken nog wel eens knoei.
Masterclass In stock Cooking
In het boek komen ook eeuwenoude conserveertechnieken aan bod. Deze worden heel goed uitgelegd, maar ik kan me voorstellen dat je het alsnog moeilijk vindt. Maar bijvoorbeeld pekelen, roken, drogen of konfijten in vet kan ontzettend leuk zijn en je zorgt ervoor dat je voedsel langer kunt bewaren. In Amsterdam organiseren ze daarom een Masterclass Instock Cooking, onder het mom ‘conserveren kun je leren’. Hierbij ga je leren experimenteren met je voorraad. Omdat Chef Lucas Australisch is, wordt de workshops in het Engels gegeven.
18 september 2016. Tijd: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: Instock (Czaar Peterstraat 21, Amsterdam)
Green GiveAway
We mochten 2 exemplaren van het boek In Stock Cooking weg geven! Yvette Liemburg en Rieke Bos gefeliciteerd met jullie prijs! Sturen jullie ons een berichtje met jullie adresgegevens? Aangezien Sigrid op dit moment op vakantie is, zullen jullie de het boek na haar vakantie ontvangen.
Lees ook
Susanne zegt
Al heel veel goede verhalen over dit kookboek gelezen. Ik heb een abonnement op een wekelijkse groentetas van Odin en het is soms wel een uitdaging om alle groente op te krijgen. Het zou fijn zijn om meer manieren te leren om groente houdbaar te maken.
Anita H. zegt
Kookboeken hebben sowieso altijd mijn interesse. Dit boek lijkt mij bijzonder handig. En ik wil ik liefst zo weinig mogelijk eten verspillen.
Riekie Bos zegt
ik heb een hekel aan verspilling en probeer zo groen en bewust mogelijk te leven en te eten.
Daarnaast heb ik als arme studente niet zoveel geld, dus kook vaak met kliekjes en bespaar zo op mijn uitgaven.
Pekelen, roken, drogen en konfijten….. ik zou het allemaal graag leren, lijkt me leuk om uit te proberen.
duim duim duim, fijn weekend en zonnige groetjes van Riekie
Amanda zegt
Oh, dat is een superboek voor mij! Ik kook vaak vanuit de losse pols, ook met restjes en ik haat verspilling. Maar soms heb ik dingen in mijn kast liggen waarvan ik het echt even niet meer weet
Yvette Liemburg zegt
Zou graag het boek willen winnen. We zijn juist bezig om onze levensstijl enorm te veranderen. Eten nu biologisch en minder vlees. Proberen ook groener te leven, zou nog zeker tips en adviezen kunnen gebruiken op welke manier.
Marloes zegt
Oh die zou ik heel graag willen winnen. Na de 100-100-100 challenge blijkt dat er toch wel nog heel veel in de groene bak verdwijnt. Zonde ……
Eefje zegt
Wat een onwijs leuk en vooral goed kookboek! Mijn vriend (en ik ook wel) houdt heel erg van aanbiedingen kopen of (te) grote hoeveelheden op de markt kopen …. Dit kookboek zou ons dus heel goed uitkomen ?
Kim van doorn zegt
Ik zou dit boek graag winnen! Ik probeer met restjes groenten altijd wel een omeletje of pastasausje in elkaar te draaien maar wat extra mogelijkheden zijn natuurlijk altijd welkom!
Djilan zegt
Ik zou dit boek graag winnen! Ik ben niet zo creatief met koken en al helemaal niet met ‘restjes’ waardoor het vaak over datum gaat en ik het weg kan gooien. Als dit boekt helpt verspilling te voorkomen en ook nog lekker eten als resultaat heeft ben ik helemaal voor 🙂