Een aantal weken geleden woonde ik de presentatie bij van het nieuwe boek van Nadia Zerouali & Marijn Tol: Souq, tafels vol mezze. Deze vond plaats in café Droog in Amsterdam. Alleen die locatie is al een aanrader! Met een sprookjesachtige tuin, waarin je heel veel grappige details vindt. Zoals een grote paddenstoel die dienst doet als insectenhotel. Als je lang blijft kijken zie je nog veel meer.
Ook interessant: Marokkaanse tomatensoep van Nadia Zerouali
Eenmaal binnen stonden er allemaal lekkernijen klaar uit het boek Souq, tafels vol Mezze. Nu is het niet helemaal eerlijk, want ik ben fan van de Marokkaanse keuken, zoals ik al eerder schreef. Maar het kan bijna niet anders dan dat jij dat dankzij dit boek ook wordt. Het is enorm mooi vormgegeven, met leuke Arabische details. De recepten zijn makkelijk en om te watertanden zo lekker. De bedoeling is dat je ze met velen tegelijk op een mooi gedekte tafel zet. Want dat is wat je met mezze doet.
Het allerbelangrijkste: neem de tijd
Mezze zijn kleine gerechtjes waar je de tafel vol mee zet. Zodat je lekker lang kunt lunchen of een diner met kleine hapjes over de hele avond kunt uitsmeren. Het woord mezze komt van het Arabische tamazzaza, wat zoveel betekent als ‘in kleine porties genieten’. In het Midden-Oosten is een mezze vooral een familieritueel. Hier kookt men met verse ingrediënten, gekocht in de plaatselijke souq. De maaltijd kan zo uren duren. Dat is ook precies de bedoeling van mezze: neem de tijd om je smaakpapillen te verwennen met alle aroma’s en smaken die de keuken uit het Midden-Oosten je biedt. Dat kunnen koude én warme gerechtjes zijn. Samen vormen ze een maaltijd op zich.
Datgene wat alle mensen in de ‘Arabische wereld’ bindt – zowel vroeger als nu – is de taal, het ‘arabia’ en niet de religie die de mensen aanhangen of de plaats waar ze wonen. Arabia is geen grote brij van eenvormige landen, maar een eigentijdse kleurrijke geurrijke smaakvolle lapjesdeken. Net zoals een mezze tafel er uit ziet.
Organiseer een mezze
Met het boek Souq van Nadia en Merijn is het niet moeilijk om deze zomer al je vrienden uit te nodigen en een mezze te organiseren. Ze geven je zo’n 100 recepten om de tafel mee te vullen. Traditioneel maar met een eigentijdse twist. Het leuke is dat er behalve de heerlijke recepten ook veel persoonlijke verhalen in staan. Over tradities, familie, vrienden en herinneringen. Want mezze eten is vooral een sociale gebeurtenis met veel gezelligheid, gelach en gepraat. De weetjes kun je mooi delen tijdens zo’n lange, zwoele avond vol gerechtjes! Enne…wie zegt dat jij alles klaar moet maken? Je kunt ook je vrienden per mail een receptje sturen, dat ze dan meenemen op de avond zelf!
De mezzecultuur ontstond in de periode van het Ottomaanse Rijk en is te vinden in het hele Levantijnse Middellandse Zeegebied. Libanon heeft het echt verder ontwikkeld en is beroemd om zijn rijkste, meest uitgebreide en meest verfijnde mezzecultuur. Het stadje Zahle wordt door de Libanezen gezien als de geboorteplaats van de mezze. De verschillende soorten mezze zijn verbonden aan het seizoen en de plek waar ze bereid en gegeten worden.
Ook Amerika, Australië, Engeland en Duitsland aan de mezze
Nadia en Merijn schrijven al jaren over de Arabisch-mediterrane keuken. Dat ze door de Maghreb-landen en het Midden-Oosten reisden om de invloed van de Arabische keuken zelf te proeven en met lokale vrouwen in de keuken te koken, heb je ook op tv kunnen zien. Tijdens deze reizen was hun binnenkomer een simpel en doeltreffende vraag: wat eten jullie precies? Dit opende alle deuren naar de heerlijkste keukens. En eettafels van unieke mensen, die ze met de grootste vrijgevigheid onthaalden. Hun culinaire reisprogramma ‘Op zoek naar de granaatappel’ was te zien bij de NTR.
Tijdens de presentatie van Souq, tafel vol mezze werd verteld dat de rechten van het boek inmiddels zijn verkocht aan Engeland, Amerika, Australië en Duitsland! Logisch dat Nadia en Merijn daar waanzinnig trots op zijn. En ik snap die landen wel. Het dikke boek is absoluut de moeite waard om in bezit te hebben. Zelfs als je er niet uit zou koken!
Mezze is niet alleen de Midden-Oosterse variant van tapas. Het is ook een manier van leven. Mezze staat gelijk aan de gulheid, vrijgevigheid en gastvrijheid. Mezze vult je hart en hoofd met de geuren van de souq. Dus ga aan de slag, dek de mezzetafel en nodig familie en vrienden uit voor jouw eigen mezzegastvrijheid!
Souq
Souq. Tafels vol mezze – Nadia Zerouali en Merijn Tol.
ISBN 978 90 5956 722 1. Fontaine Uitgevers.
Geïnteresseerd in het boek? Hier kun je het aanschaffen.
Geef een reactie