Gezondheid en ziekte blijven een groot raadsel, waar veel over te zeggen is. Zo zien we bijvoorbeeld bij corona dat de ene mens ziek wordt en een ander niet. Het Centrum Sociale Gezondheidszorg (CSG) geeft ‘Gezichtspunten’ brochures uit om jou informatie te geven over gezondheid, ziekte en preventieve aanpak. Hoe we met elkaar omgaan in deze samenleving hoort daar ook bij. De nieuwe brochure ‘Sociale driegeleding, wat is het’ legt uit hoe je dat op een gezonde manier doet.
Ook interessant: Gezondheid gaat veel verder dan alleen voeding
Corona en nieuwe samenleef-structuren
De Gezichtspunten komen voort uit de antroposofische geneeskunst, die aan het begin van de twintigste eeuw is ontstaan op aanwijzingen van Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie en biodynamische landbouw. Ze beschrijven ontwikkelingen die in onze samenleving plaatsvinden. Zo is wereldwijd de menselijke samenleving door het corona-virus in beroering. We zien dat onze oude standenmaatschappij niet meer voldoet. Ook de democratie kan niet aan de hoge verwachtingen van welzijn, vrede en zingeving voldoen. De mensheid heeft een stap in zijn ontwikkeling bereikt waar opnieuw moet worden gezocht naar samenleef-structuren die passend zijn.
Oplossing via sociale driegeleding
In het begin van de 20e eeuw wees Rudolf Steiner ons al op het feit dat deze ontwikkeling eraan zou komen. Hij beschreef toen de ‘driegeleding’ als levende denkrichting waarin oplossingen gevonden kunnen worden. In de nieuwe CSG-brochure ‘Sociale driegeleding, wat is dat?’ heeft Jan JC Saal dit uitgewerkt. In het kort komt het hier op neer:
De sociale driegeleding onderscheidt in de samenleving drie gebieden:
- Het geestesleven (culture leven) waarin de individuele mens zich ontwikkelt en vaardigheden oefent of uitoefent. Hierin is vrijheid noodzakelijk om ontwikkeling mogelijk te maken.
- Het rechtsleven waarin mensen samenleven en wetten en regels vormen. Hierin moet gelijkheid gelden.
- Het economische leven waarin mensen zorgen voor elkaars behoeften. Hierin zou broederschap het heersende principe moeten zijn.
Vrijheid, gelijkheid en broederschap
Voor een gezonde maatschappelijke samenleving hebben deze drie levens een zelfstandige ruimte nodig om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Geen van de drie mag een ander domineren. In onze moderne samenleving staat de ‘gelijkheid’ in het rechtsleven regelmatig onder druk via het moderne economische systeem. Bovendien voert in dat systeem niet ‘broederschap’ maar juist concurrentie de boventoon. Daarbij voert het onder die druk levende rechtsleven regelmatig op economische gronden veranderingen door in het culturele leven, bijvoorbeeld in het educatieve systeem, waardoor ook de ‘vrijheid’ in het geding komt. Tijd voor een ommekeer.
Meer lezen hierover? Je kunt de brochure ‘Sociale driegeleding, wat is dat?’ bestellen via www.gezichtspunten.nl
Geef een reactie