Biodiversiteitsnieuws: wetenschappers luiden de noodklok omdat het slecht gaat. Wereldwijd staan 1 miljoen soorten op het punt van uitsterven. Ook worden natuurgebieden en ecosystemen in rap tempo opgeofferd. Gelukkig is er een positieve oplossing die het tij kan keren. De Universiteit van Wageningen (WUR) legt het uit.
Ook interessant: BioBetekenis Ego versus Eco
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Biodiversiteit: we kunnen niet zonder
Waarom is die biodiversiteit nu zo belangrijk? Deze 6 redenen zou je moeten kennen:
1. Klimaatverandering en biodiversiteit zijn onlosmakelijk verbonden
Bij het tegengaan van klimaatverandering speelt natuur een belangrijke rol. Aangestaste bossen, toendra’s en oceanen veroorzaken het vrijkomen van broeikaskassen. Dat veroorzaakt een snellere opwarming van de aarde. Uit onderzoek blijkt dat een gevarieerd bos meer koolstof opneemt. De natuur beschermt ons ook tegen de gevolgen van extreem weer, zoals stormen, natuurbranden en lawines. Logisch dus dat de VN, EU en wetenschappers tenminste 30% van alle ecosystemen een beschermde status willen geven.
2. Voedselzekerheid
Omdat we slechts negen gewassen gebruiken om het overgrote deel van ons voedsel te maken, zorgen we voor kwetsbaarheid. Stel er gaat iets faliekant mis met de rijst, tarwe of sojateelt, kunnen we dan wel overleven? Willen we biodiversiteit en gezond voedsel dan moet de productie en consumptie van ons voedsel veranderen. Denk ook aan zeldzame koeienrassen die minder methaan uitstoten, zowel melk als vlees geven en robuuster zijn.
3. Schone lucht en water
Een theorielesje: bomen produceren zuurstof uit CO2. Planten zetten zonne-energie om in groei. Schelpdieren zuiveren het water. Bacteriën breken organisch materiaal af tot voedingsstoffen. Bijen bestuiven bloemen en gewassen, zodat die zich kunnen voortplanten. Zo mooi heeft de natuur alles geregeld. Als dit verdwijnt kunnen we als mens niet overleven. Hoe biodiverser de natuur, hoe meer van deze kostbare en essentiële ‘ecosysteemdiensten’ we kunnen waarborgen voor de toekomst.
4. Natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen
De natuur levert ons niet alleen voedsel. Ook energiebronnen, grondstoffen, bouwmaterialen en medicijnen. Wat als deze hulpbronnen verdwijnen? Als we moeite doen die ecosystemen en plantensoorten te beschermen, te catalogiseren en te onderzoeken op potentie vinden we wellicht oplossingen voor duurzame energie of de genezing van kanker. Biodiversiteit is dus ook een soort ‘verzekering’ voor onbekende veranderingen in de toekomst.
5. Voorkomen van ziektes en plagen
In de natuur werkt alles met elkaar samen: er zijn roof- en prooidieren, dieren en plantensoorten die ze eten, schimmels in de bodem en boomwortels. Verdwijnt een soort of ecosysteem, dan kan dat een kettingreactie veroorzaken. Soorten sterven uit of doen het juist te goed en zorgen voor een plaag, zoals de eikenprocessierups. Hokken we dieren massaal op, dan kan dat ziektes veroorzaken, die ook worden overgedragen op de mens (denk aan Q-koorts).
6. Kwaliteit van leven
Bovenal zorgen de natuur en haar biodiversiteit voor onze gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Mensen voelen zich prettiger in de natuur, gaan beter met elkaar om en herstellen sneller van ziektes. Verschillende leefwijzen en culturele gebruiken zouden niet kunnen voortbestaan zonder de natuur waar ze van afhankelijk zijn.
De oplossing voor meer biodiversiteit
Als we voedsel telen via de biologisch landbouw, met strokenteelt en ruime gewaswisseling herstelt de biodiversiteit zich. Jij bent dus onderdeel van de oplossing: door vaker te kiezen voor biologisch. En te zorgen voor variatie op je bord: eet eens Nederlandse edamame boontjes, pannenkoeken van Nederlandse boekweit en pasta gemaakt van bonen. Die gewassen zorgen voor een gezonde aarde, meer biodiversiteit en smakelijk eten op jouw bord.
Hier kun je meedoen aan een onderzoek van de WUR over de relatie tussen mensen en natuur, en de manier waarop mensen betrokken zijn bij voedsel.
Geef een reactie