‘April doet wat hij wil’ en het komt vaker voor dat er zomaar eens een winterse dag in de lente zit. Daarom uit Sandra’s (h)eerlijke keuken een klassiek gerecht uit de Oost-Europese keuken. Daar wordt veel gebruik gemaakt van stoofgerechten o.a. met zuurkool. Sandra: “Lekker met gekookte aardappels en wat zure room. Je kunt het rustig laten stoven terwijl jij andere dingen doet en het langzaam aan heerlijk begint te geuren in huis.”
Varkenshachee met zuurkool en bier
Dit heb je nodig
- 2 el plantaardige olie
- 2 uien, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 750 gram biologisch varkensvlees, in blokjes van 5 gesneden
- flesje lactosevrij bier (Mongozo)
- 2 tl karwij zaad
- 1 el verse dille
- 1 el verse marjolein (of 2 tl gedroogd)
- 9 dl groentebouillon
- 500 – 600 gram zuurkool, uitgelekt
- 1 el paprikapoeder
- ½ tl chilipoeder
- Lactose vrije room (Alprosoja)
- chilivlokken
Zo maak je het
- Verhit de olie zachtjes in een grote braadpan en fruit de fijngehakte ui en knoflook tot deze glazig is.
- Zet het vuur wat hoger en voeg de in blokjes gesneden varkensvlees toe, braad deze licht bruin.
- Meng er de verse dille, marjolein en karwijzaad door en schenk de bouillon samen met het bier erbij en laat 1 uur sudderen op laag vuur.
- Voeg dan de uitgelekte zuurkool, paprikapoeder en chilipoeder toe. Breng op smaak met wat zout en laat nog 45 minuten sudderen.
- Roer de room los en bestrooi deze met wat chilivlokken
- Garneer het gerecht met wat verse dille en dien op met wat room.
Sandra’s tip: lekker met gekookte aardappelen of gnocchi en nog lekkerder als je er een biertje bij drinkt!
Inspiratiebron: kookboek Oost-Europees koken, een verzameling van traditionele recepten van de Oostzee tot de zwarte zee.
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie