“Ik begin het nieuwe jaar goed met een gerecht bomvol biologische groenten. Mijn inspiratie komt uit Frankrijk, waar mijn man en ik ieder jaar op vakantie gaan. Daar staat regelmatig ratatouille op het menu. Je kunt dit gerecht op zeer veel verschillende manieren bereiden. Dit is mijn keuze.”
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar gegrilde tomaat in venkeljus
- Recept gaat verder onder de foto
Biobudget vegan ratatouille
- Gluten- en lactosevrij
- 4 – 5 personen
- € 3,40 p.p.
De prijs van de ratatouille varieert n.a.v. de groenten van het seizoen.
Dit heb je nodig
- ca 6 el olijfolie
- 1 rode ui, in ringen gesneden
- 3 tenen knoflook, gepeld en in plakjes
- 1 rode paprika
- 1 zoete punt paprika
- 1 komkommer
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 stengel bleekselderij
- 1 kleine pompoen
- 1 rode peper, in reepjes
- 1 bosje bieslook, gesneden
- 2 blikjes gepelde tomaten
- 1 el balsamico
- 3 laurierblaadjes
- 2 el verse tijm
- Mespuntje gerookte paprikapoeder
- 2 el verse peterselieblaadjes, gesneden
- 1 bosje basilicumblaadjes, gesneden
- Grof zeezout en peper
Zo maak je het
- Was alle groenten, verwijder de zaadlijsten uit de pompoen, paprika’s en komkommer, snijd deze en de rest van de groenten in grove stukken.
- Bak in een grote koekenpan (alle groenten moeten er in passen) de ui en knoflook even aan op middelhoog vuur.
- Voeg de aubergine toe en bak deze al roerend even mee.
- Voeg dan de rest van de groenten, rode peper en de gesneden bieslook toe en roer alles goed door.
- Doe de tomaat, balsamico, laurier, tijm en paprikapoeder in de pan en stoof de groenten, op een laag vuur, ca 40 minuten. Roer af en toe door, maar doe het voorzichtig zodat de groenten geen ‘pap’ wordt. Mocht de ratatouille te veel inkoken kun je er een beetje water aan toevoegen.
- Voeg de peterselie en basilicum toe, breng op smaak met zout en peper. Serveer het gerecht met bijvoorbeeld met couscous.
Sandra’s tip: Ook lekker met een glutenvrij stokbroodje of gewoon met een Hollandse pieper!
Traditionele Franse groenten stoofschotel
De basis van ratatouille is tomaat, ui, knoflook, courgette en aubergine. Verse kruiden maken het gerecht af. In de Provence, waar ratatouille veel gegeten wordt, zijn dat natuurlijk Herbes de Provence. De basis hiervan bestaat uit tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruid. De sterk geurende, naaldachtige blaadjes van rozemarijn werden in vroegere tijden gebruikt om het geheugen fris te houden. Tegenwoordig wordt rozemarijn ook wel gebruikt als conserveermiddel, bijvoorbeeld in vlees. Daarnaast zou de stof carnosinezuur in rozemarijn helpen tegen Alzheimer. Deze antioxidant zou je hersenen beschermen tegen beschadigingen door vrije radicalen; de belangrijkste oorzaak bij ziekten als Alzheimer. Ik zeg: baadt het niet, dan schaadt het niet!
Weten welke wijn je het beste bij ratatouille kunt schenken? Check dan Richards wijntips.
Interessant: geen recept meer missen van mij? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie