Een salade is niet alleen lekker als voorgerecht of hoofdmaaltijd, maar ook heerlijk om als lunch te eten. Onderweg of op je werk, is dat wel eens lastig. Dé oplossing voor salades die je mee wilt nemen: salade in een potje, oftewel een ‘jar’.
‘s Morgens vul je een flinke pot met in laagjes de ingrediënten voor je salade. Onderin komt je zelfgemaakte dressing, waar je ook diverse recepten van vindt in het boek. Zodra het lunchtijd is, schud je het potje om en heb je een lekkere kant-en-klare salade! Als je de juiste boodschappen in huis haalt (het boek bevat ook een standaard lijstje), heb je ’s ochtends maar een paar minuten nodig om je lunch voor ‘s middags klaar te maken.
In ‘Salad in a jar’ van Anna Helm Baxter staan 68 recepten voor meeneemsalades: vers, gezond, boordevol smaak en ideaal voor onderweg. En veel goedkoper dan de kant-en-klare salades uit de winkel, die ook vaak milieuonvriendelijk (plastic) verpakt zijn. Bijna alle recepten zijn geschikt voor vegetariërs, en het enige wat je nodig hebt is een weckpot.
Je kunt natuurlijk ook jouw eigen salade in de pot stoppen. Bijvoorbeeld deze overheerlijke salade van Live Green Fan Cees.
Bij de recepten staat precies vermeld waar de salade goed voor is. Bijvoorbeeld om je honger te stillen, om je te helpen wat kilo’s kwijt te raken of je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Handig! Lekker is dit recept met vijgen en blauwe kaas. Vijgen zijn een prima bron van vezels (handig als je wilt afvallen), kalium (goed voor je bloeddruk) en calcium (essentieel voor je botten).
Salade met vijgen en blauwe kaas
Dit heb je nodig:
- 2 verse of gedroogde vijgen, steeltjes eraf, in grove stukken
- 30 g blauwe kaas, verkruimeld
- 20 g walnoten, grofgehakt
- 2 eetlepels balsamicovinaigrette
- 1 kleine sjalot in hele fijne dunne ringen
- 10 g krulandijvie (friseesla)
Voor de balsamicovinaigrette:
- 2 theelepels dijonmosterd
- 75 ml balsamicoazijn
- 150 ml extra vergine olijfolie
- Zeezoutvlokken, versgemalen peper
Zo maak je het:
Vinaigrette:
Doe alle ingrediënten in een afsluitend flesje en schud tot de ingrediënten goed vermengd zijn.
- Schep de vinaigrette in een grote glazen, goed afsluitbare pot.
- Voeg de slajot en de vijgen toe, gevolgd door de blauwe kaas, walnoten en de krulandijvie.
- Sluit de pot goed af.
Tip: je kunt natuurlijk ook je eigen muesli met yoghurt in laagjes meenemen in de jar!
Salad in a jar – Anna Helm Baxter
Uitgeverij Becht, € 12,50
ISBN 9789023014805
Geef een reactie