Vandaag berichten alle kranten dat de noodklok luidt: als mensheid vertrappen we alle natuur! Inmiddels worden van de naar schatting acht miljoen plant- en diersoorten op aarde er ongeveer een miljoen bedreigd met uitsterven. Dit concluderen internationale experts uit vijftig landen in een gezaghebbend rapport.
Ook interessant: wintertenen of lentekriebels, de natuur bepaalt haar eigen ritme
- Tekst gaat door onder de foto
Noodklok biodiversiteit
De onderzoekers wijzen er op dat vooral de biodiversiteit in gevaar is. Denk je daarbij alleen aan de natuur? Het rapport maakt duidelijk dat er verbanden zijn tussen biodiversiteit en zaken als voedselveiligheid en schoon water. Met ons huidige tempo ligt het verdwijnen van unieke insecten en vogels al tientallen tot honderden keren hoger dan gemiddeld was tijdens de afgelopen 10 miljoen jaar. We doen er wellicht al veel aan, maar om de teloorgang van de natuur een halt toe te roepen zou het nog onvoldoende zijn.
Grootschalige landbouw funest
Funest daarbij is onder meer de grootschalige landbouw en visserij. De wereldbevolking is sinds 1970 meer dan verdubbeld en zit momenteel op de 7,6 miljard mensen. Al die mensen zijn het er volgens een enquête over eens: er moet meer actie worden ondernomen om de natuur te beschermen. Daar heb je natuurlijk zelf ook een hand in, bijvoorbeeld bij de keuze op je bord.
Mensheid vertrapt alle natuur
Als we zo doorgaan, dreigen op korte termijn een miljoen plant- en diersoorten uit te sterven, puur als gevolg van menselijk handelen! Dit staat in het 1800 pagina’s tellende rapport, dat honderden wetenschappers in drie jaar samenstelden. Het is hoog tijd om overgebleven natuurgebieden – het leefgebied van meer dan een half miljoen landdiersoorten – te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan.
Mens nauw verbonden met de natuur
De toekomst van jouzelf en onze kinderen is nauw verbonden met het lot van de natuur. We mogen dan wel meer voedsel verbouwen dan ooit, maar bijna een kwart van de landbouwgrond kampt met een verminderende productiviteit door afname van wilde bijen en andere bestuivende insecten. En door het verdwijnen van mangrovebossen en koraalriffen in kustgebieden hebben 300 miljoen mensen meer last van overstromingen.
Wij zijn voor onze voedselproductie afhankelijk van meer dan 6000 gedomesticeerde dierenrassen. Met het verdwijnen daarvan bestaat het risico dat de voedselketen minder bestand zal zijn tegen virussen en andere ziekten.
Minder economische groei en ontspullen
In het rapport ligt de oplossing in minder economische groei en ontspullen. Destructieve subsidies voor fossiele brandstoffen en industriële landbouw en visserij moeten ook stoppen omdat die zorgen voor de plundering van het land en de oceanen. Dit alles gaat ten koste van een schoon en divers milieu waarvan miljarden mensen, waaronder jijzelf en jouw kinderen, afhankelijk zijn.
Ook interessant: daarom moet Trump wél ja zeggen tegen het klimaatakkoord
Geef een reactie