Wist je dat je jezelf gelukkig kunt eten? Het lukte Dymphina. Deze doorgaans van energie bruisende zakenvrouw kreeg te maken met een burn-out, waarvoor ze van haar huisarts slaappillen en antidepressiva kreeg voorgeschreven. Ze vroeg zich af of ze door middel van voeding niet hetzelfde kon bereiken. Dat lukte en daar schreef ze een boek over: ‘Eet puur geluk’. Belangrijk zijn twee belangrijke geluksstofjes. Eet je gelukkig!
Gelukkig via dopamine en serotonine
Dymphina besloot informatie in te winnen en ontdekte dat antidepressiva bijna altijd werken op basis van neurotransmitters dopamine en serotonine. Ze ging op onderzoek uit en liet een orthomoleculair arts haar neurotransmittersniveau testen. Ondanks dat ze al anderhalf jaar antidepressiva slikte, was dit niveau nog steeds te laag. Verder verdiepte ze zich in voeding. Bij alle voedingsmiddelen uit de supermarkt, van kip tot peulen, keek ze hoeveel tryptofaan en tyrosine erin zat, verantwoordelijk voor de aanmaak van serotine en dopamine. Vervolgens dook ze de keuken in om met die producten te koken.
Dymphina kwam er achter dat je bepaalde stofjes nodig hebt om gelukkig te zijn. Zoals serotonine, ook wel ‘gelukshormoon’ genoemd. Behalve dat je hierdoor een positief gevoel krijgt, is het ook belangrijk voor je slaap en een goed geheugen.
Zo ongelooflijk mooi werkt jouw lichaam
Misschien vind je het een beetje ingewikkeld, maar Dymphina’s onderzoek laat wel zien hoe ongelooflijk mooi je lichaam werkt. Het gelukshormoon serotonine is een neurotransmitter en die is verantwoordelijk voor de werking van de amygdala. Vervolgens verwerkt die prikkels van onze zintuigen en koppelt ze aan emoties. Bij een tekort aan serotonine gaat dit steeds lastiger. Helaas kun je geen hapje serotonine eten. Je lichaam maakt het aan uit een eiwit die je met je voeding binnenkrijgt. Dat eiwit bestaat uit aminozuren. Eén daarvan is L-tryptofaan. In je lever wordt daar 5-HTP van gemaakt, die in je hersenen wordt omgezet naar serotonine. Heb je vervolgens genoeg serotonine, dan wordt er melatonine aangemaakt, wat je weer nodig hebt om te kunnen slapen.
Bizar toch, hoe slim jouw lichaam is? Dat maakt het nóg logischer om al dat werk te belonen met gezonde voeding. Want alleen daar kan je lichaam iets mee doen om jou gezond en gelukkig te houden!
Eet voldoende van het aminozuur L-tryptofaan
Wil je dat jouw lichaam voldoende van het gelukshormoon serotonine kan aanmaken? Dan is het belangrijk dat je voldoende van het aminozuur L-tryptofaan binnenkrijgt. Dit zit vooral in:
- Soja
- Kwark
- Kaas (Tilsiter/Cheddar/Parmezaanse/Mozzarella)
- Kip
- Kalkoen
- Schaal- en schelpdieren
- Inktvis
- Ei
- Pompoenzaden
- Zonnebloempitten
- Sesamzaad
- Linzen
Maar let op! L-tryptofaan wordt alleen opgenomen als er koolhydraten bij gegeten worden. Eet jij koolhydraatarm, dan is dat voor jouw lichaam dus moeilijker!
Vitamines en mineralen
Wat ik zelf interessant vind om van Dymphina te horen is dat je lichaam ook behoefte heeft aan bepaalde vitamines en mineralen om serotonine uit L-tryptofaan te verkrijgen. Belangrijk zijn: vitamine B en vitamine C (de lichaamseigen vorm zoals Ester-C) en de mineralen ijzer, zink en magnesium.
Gezonde doping zonder aspartaam
Een andere neurotransmitter die van wezenlijk belang voor geluk is, heet dopamine. Die is verantwoordelijk voor je zelfverzekerdheid, seksuele opwinding, je immuunsysteem, bewegingsapparaat en een goed werkend zenuwstelsel. Stress, spanning en slechte voeding verlagen je dopaminegehalte, maar ook het gebruik van cafeïne, alcohol, suiker en aspartaam*. Ben je vaak angstig? Vermijd deze voedingsmiddelen dan voorlopig!
Een tekort aan dopamine herken je aan zwaarmoedigheid, verslaving, ADHD, Parkinson en stress. Je kan met de juiste voeding je dopaminegehalte verhogen en op peil houden. Ook dopamine kun je niet kant-en-klaar eten. Het wordt gevormd uit het aminozuur tyrosine.
5 artikelen over aspartaam
Van suikervrije frisdranken tot aan snoep weet je dat er zoetstoffen in kunnen zitten. Maar aspartaam bijvoorbeeld, zit vaak ook in vleeswaren, salades, zuivelproducten, zoete sausen en zelfs bier met smaakjes! Deze 5 artikelen wil je misschien wel lezen:
- IARC-WHO classificeert aspartaam als mogelijk kankerverwekkend
- WHO advies om geen suikervrije zoetstoffen te gebruiken
- Foodwatch nieuwsartikel nav WHO-classificatie voor aspartaam
- Foodwatch FAQ: is aspartaam nog wel veilig?
- Foodwatch campangepagina Additieven & E-nummers
Eet voldoende van het aminozuur tyrosine
Eet jezelf gelukkig met voldoende tyrosine. Dat zit onder andere in:
- Amandelen (amandelmelk)
- Pure chocolade (vanaf 80%)
- Ei
- Vis
- Kaas (Tilsiter/Cheddar/Mozzarella/Parmezaanse)
- Wild (eend/hert)
- Wilde zalm
- Zaden
- Volkoren producten (zilvervliesrijst,meergranen pasta)
- Peulvruchten
Alerter en meer concentratievermogen
Uit dopamine wordt ook adrenaline en noradrenaline gemaakt. Noradrenaline werkt opwekkend voor de motivatie, alertheid en concentratie (herinneringen vormen en informatie lang opslaan). Bij deze aanmaak heb je wel voldoende zuurstof nodig, dus zorg voor beweging! De volgende vitamines en mineralen zijn nodig om de omzetting goed te laten verlopen: Vitamine B3, B6, B12, vitamine C (de vorm van onze lichaamseigen vitamine Ester-C), ijzer en koper.
Dymphina: “Behalve mijn kijk op deze gelukshormonen, ging ik ook biologisch eten.”
Kookboek Eet meer Geluk
Dymphina beschrijft al haar bevindingen in het 52-weken kookboek. Hierin kookt ze meestal voor twee dagen tegelijk. Zo sta je de eerste dag wat langer in de keuken, maar de dag erna heb je met een kleine handeling een gezonde maaltijd op tafel. Bij de recepten vind je een wekelijkse boodschappenlijst voor twee personen, inclusief een korte omschrijving hoe je het gerecht moet maken.
Geïnteresseerd in Eet Puur Geluk? Hier koop je het boek.
Bernadette Jacobs zegt
Hey
Heel erg interessant
Ik heb me altijd al graag verdiept in de relatie voeding/lichaam/geest
Ik eet al 6 jaar louter plantaardig, dus niks van dierlijke oorsprong
Dit alleen al geeft me een heel goed gevoel: het feit dat niemand moet lijden voor mijn genot
Mvg
Bernadette
Redactie zegt
Fijn om te horen Bernadette! En dank je voor het delen met ons
Amanda zegt
Dit heb ik zeer boeiend zitten lezen ik ga me hierzelf ook eens in verdiepen heb ook een burnout gehad en u merk ik soms dat ik nog soms somberben dus het is het proberen waard met deze tips kom ik al een heel eind.
Sigrid zegt
Goed zo Amanda, daar doen we het uiteindelijk voor!
Dymphina Jooren zegt
Hallo Amanda,
Wat fijn, dat het je aanspreekt. Dat zegt meestal al voldoende. Ik zou zeggen..ga lekker koken een eet jezelf gelukkig. Deze wijsheid is tenslotte al eeuwen oud!.Neurotransmitters zijn de boodschappers in ons lichaam die dit alles regelen en bepalen in grote mate hoe we ons voelen en wat wij doen. Onze hersenen en ons lichaam bevatten meer dan honderd bekende neurotransmitters. De hersenen bevatten miljarden neuronen, die via neurotransmitters met elkaar communiceren. Alles wat we consumeren, het voedsel dat we tot ons nemen, heeft invloed op onze neurotransmittersystemen. Ik heb het graag uitgezocht… Natuurlijk eerst voor mezelf, maar dit gun ik iedereen. Vandaar dat EET PUUR GELUK is geboren. Ik zou zeggen… EET SMAKELIJK EN EET JEZELF GELUKKIG… Liefs Dymphina