Begin dit jaar lieten wij de Natuurquiz scheurkalender zien. Daarin staan elke dag interessante vragen over de natuur. Af en toe stellen wij jou een vraag uit de kalender. Hoe is het met jouw natuurlijke kennis gesteld? Wat weet jij van de bij? Welke bloem is het allerlekkerst en wat kun je zelf doen om de bij te redden?
Ook interessant: I Live Green blog voorzitter Bijenstichting
Bijen houden van bloemen en planten. Behalve dat landbouwgif de bij parten speelt, is er ook een gebrek aan voedsel. Door mono-cultuur van bijvoorbeeld mais en aardappels vinden bijen geen nectar meer in de weilanden. Het is dus heel belangrijk dat je in je eigen tuin voldoende bloemen plant. De vraag van de natuurquiz is dan ook: welke bloem vindt de bij het allerlekkerst?
Top 3 aantrekkelijkste bij-bloem
Door de juiste struik in je tuin te planten, trek je bijen aan. De top 3 van aantrekkelijkste bloemen voor bijen is de braam. En die is ook nog eens aantrekkelijk voor jou, want na de bloei krijg je er heerlijke onbespoten vruchten van! De bloemen van de braamstruik leveren nectar in overvloed: een belangrijke voedselbron voor diverse soorten bijen. Overigens nestelen sommige bijensoorten zich ook in braamstengels. Waar bijen (en ikzelf) ook erg van houden zijn kruidenhoekjes, vooral met bieslook, salie, lavendel en tijm. En als derde staat de bloem van de druif, die zeker als onbespoten fruit een delicatesse is voor jouzelf.
Plant meer eten in je tuin
Het is sowieso leuk om eten in je tuin te planten. Je kunt zelfs maïs telen. Een handige tip is een ras te kiezen waar je popcorn van kunt maken! Daarvoor heb je de Tom Thumb soort nodig. Die wordt minder hoog en de gele kolven zijn uitermate geschikt om te poffen. Haal je ze uit je eigen tuin, dan geniet je bovendien van lekkers dat niet chemische bespoten is en dus heeft de bij er ook profijt van!
Wist je dat je zelfs op een klein balkon groenten kunt kweken? Snijgroenten, zoals postelein, raapsteeltjes, spinazie en sla zijn heel goed in een pot te kweken, ook in de halfschaduw. Ook Oost-Indische kers, een eetbare bloem, is een aanrader. Zaaien in maart betekent onbespoten eten van juni tot oktober!
Eigen compost
Als je toch bezig bent in je tuin, kun je heel makkelijk een eigen composthoop maken. Hiermee houd je de grond in je tuin vruchtbaar. Wormen en micro-organismen zetten jouw verzameling plantaardig afval om in hummus. Let op: gekookt voedsel mag niet op de composthoop. Daarmee trek je ongedierte aan en het toegevoegde zout en vet remt het composteringsproces.
Geef een reactie