Biologische landbouw is essentieel als onze kinderen in de toekomst ook nog gezond voedsel willen telen. De focus van een bio boer ligt op een gezonde bodem, zonder gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest te gebruiken. Vruchtbare aarde kan veel koolstof opslaan. Dat is heel belangrijk in het oplossen van het klimaatprobleem. Daarmee smaakt bio(dynamisch) voedsel niet alleen veel beter, het geeft ook hoop voor de toekomst. Met jouw dagelijkse boodschappen draag jij hier aan bij door in de winkel te kiezen voor deze keurmerken:
Wat koop ik nu eigenlijk met biologisch?
Voor biologisch gelden internationale EU-regels, met als basiswaarden ‘health, ecology, fairness en care’. Zo draagt de biologische sector zorg voor het milieu, het klimaat, de biodiversiteit, de dieren en de mensen. In Nederland is Skal verantwoordelijk voor de controle.
Biologische landbouw draagt zorg:
Voor gezonde kringloop
De gezondheid van bodem, plant, dier, mens en de planeet. Boeren en telers zien dit als een ondeelbaar geheel dat ze in standhouden en versterken.
Voor natuur
Boeren werken met levende ecologische systemen en kringlopen. Ze werken met de natuur mee in plaats van die te overheersen.
Voor gezondheid
Boeren zetten zich in om de gezondheid en het welzijn van de huidige en toekomstige generaties en hun leefomgeving te beschermen.
Voor eerlijkheid
Biologische landbouw moet gebaseerd zijn op relaties die billijkheid waarborgen met betrekking tot de gemeenschappelijke omgeving en ontwikkelingsmogelijkheden.
Staat op een product ‘100% natuurlijk’ of komt een winkel met een eigen ‘keurmerk’? Met de naar eigen wens gemaakte regels zorgen ze alleen maar voor verwarring. Er is niets wettelijk vastgelegd en dus is dit een staaltje ‘de slager keurt zijn eigen vlees’.
Hoe weet ik of het product ook echt biologisch is?
Staat het EU-biologisch keurmerk op een product? Dan hebben alle biologische ondernemers zich aan de regels gehouden die zijn vastgelegd in EU-wetgeving. Voor alle 27 Europese lidstaten zijn de regels hetzelfde. Dus of je nu een product van een boer uit Friesland koopt of uit Zuid-Spanje: overal heeft ‘biologisch’ dezelfde betekenis en is er een officiële controle-organisatie die checkt of de producenten aan de EU-eisen voldoen. Buiten Europa zijn dat door de EU vastgestelde internationale certificeringsorganisaties. Ook voor hen zijn de productieregels gelijkwaardig aan de EU-regels. Zo weet je dat een avocado uit Kenia onder dezelfde biologische voorwaarden wordt geteeld. Naast groente en fruit vind je het biologisch keurmerk op vlees en zuivel of bewerkte levensmiddelen (koffie, brood, etc.). Ook kweekvis of geteelde zeewieren kunnen het keurmerk dragen, net als bloembollen, snijbloemen en kamerplanten. Kleding gemaakt van biologische materialen, duurzaam hout of verzorgingsproducten hebben eigen wettelijke keurmerken.
Keurmerk EKO; stappen verder in biologisch
Zie je op een product het EKO-keurmerk, dan gelden dezelfde basiseisen als bij biologisch. Het biologisch keurmerk staat er dan ook altijd bij. EKO werkende boeren willen meer dan alleen voldoen aan de Europese wet- en regelgeving. Het EKO-keurmerk is daarmee geen eindstation aan regels, maar een ontwikkelingsweg vooral gericht op duurzamer werken. Bijvoorbeeld op het gebied van energiegebruik, verpakkingen of sociale aspecten. De boeren en telers weten als beste waarin zij hun bedrijf nog verder kunnen verduurzamen. Want een varkensbedrijf is geen melkveebedrijf en een akkerbouwbedrijf geen glastuinbouwbedrijf. Dit houdt boeren in beweging en geeft elke biologische boer zijn eigen unieke identiteit en verbeterkracht weer.
Het EKO-keurmerk Goud, Zilver of Brons laat zien dat restaurants en cateraars minimaal 15%, 50% of 100% biologisch inkopen. Weten waar je biologisch kunt eten? Hier vind je de adressen.
Demeter is nóg beter
Producten met dit internationale kwaliteitskeurmerk komen uit de biologisch-dynamische (BD)-landbouw. Ze voldoen ook aan de EU-eisen voor biologische landbouw en ze mogen het EKO-keurmerk dragen. De eisen voor dierenwelzijn, bodemkwaliteit, natuur en landschap gaan nóg verder. Demeter staat voor volwaardig en vitaal voedsel, zo onbewerkt en vers mogelijk. Zo dicht mogelijk bij de natuur en bij voorkeur uit de eigen regio. Deze landbouw draagt bij aan een vruchtbare aarde en de gezondheid van mens en planeet.
Demeter bestaat al sinds 1924. BD-boeren besteden veel aandacht aan het milieu, natuurontwikkeling, dierenwelzijn en de sociale en economische vernieuwingen op en rond hun bedrijf. Ze zijn vaak betrokken bij nieuwe initiatieven, zoals zorglandbouw of groen wonen.
Je vindt Demeter-producten vooralsnog alleen in biologische (web)winkels. Grote winkelketens zijn primair gericht op winstmaximalisatie. Eerst moet dat economisch systeem op de schop, wil deze meest duurzame vorm van landbouw daar te koop zijn. Verantwoordelijk voor deze keuze en voor de Demeter-certificering in Nederland is Stichting Demeter.
Anna Pieterse zegt
..eindelijk is er een organisatie opgestaan die anders/ diervriendelijk werkt en dit ook naar buiten brengt.
Steeds duidelijker optreed tegen wantoestanden.
Laat zien hoe dieren echt zijn als ze goed worden behandeld.
Dank je wel voor deze informatie.
Anna Pieterse
Den Bosch
Redactie zegt
Heel graag gedaan Anna. We hopen dat steeds meer mensen onze artikelen lezen en zich bewust zijn dat je ook anders kunt kiezen: met je vork. Delen wordt gewaardeerd 😉