In de weekenden van oktober kun je op diverse biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen Toekomst Zaaien. Gezamenlijk loop je in een rij over de akker terwijl je hand met een boog omhoog gaat. Bij het neerdalen vliegt het graan uit je hand de akker over. Hier groeit later jouw voedsel uit!
Ook interessant: xx
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Gezond voedsel
Tijdens Toekomst Zaaien vertellen de biodynamische boeren graag hoe zij werken aan een vruchtbare bodem, een rijke biodiversiteit en hoe vitale zaden de basis vormen voor jouw gezonde voeding. Zo’n 15 jaar geleden startte Toekomst Zaaien in Zwitserland, om aandacht te vragen voor de bron van ons voedsel: de zaden. In dat hele ieniemienie ‘peultje’ zit alles om tot een gezonde plant uit te groeien en ons voedsel van te maken.
Oude graanrassen
Oude graanrassen zijn het meest interessant. Voor de boer en voor jou. Maar door monopolisering van de zadenhandel verdwijnen die juist uit de landbouw en daarmee verdwijnen ook hun unieke eigenschappen. Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers bij Nijmegen teelt veel oude graanrassen, waar je vast nog nooit van gehoord hebt, zoals Gelderse Risweit, rode emmer en Sint-Jansrogge: “Het is heel belangrijk om de genetische diversiteit van die oude granen voor de toekomst te behouden. Die heb je namelijk nodig om nieuwe rassen te ontwikkelen, bijvoorbeeld rassen die passen bij het veranderende klimaat.” Ook op Het Geweide Hof bij Groningen telen ze oude graanrassen. Waarom Piet van Zanten daarvoor kiest?: “Die oudere rassen hebben heel veel smaak en daarmee bak je heerlijke broden.”
‘Formule 1 zaden’
In zadenland heb je zaadvaste rassen en de zogeheten F1-hybride rassen. Boerin Tineke Alberts van Zonneliefde in de Noordoostpolder doet namens De Zaderij mee met Toekomst Zaaien. Deze coöperatie van boeren houden zaadvaste regionale rassen in stand en vermeerderen die: “Zaden van zaadvaste rassen kan de boer zelf oogsten en opnieuw uitzaaien. Zaden van de veel gebruikte F1-hybride rassen zijn daar niet geschikt voor.” Tineke teelt op haar land een ‘tarwe-populatie’ met een brede genetische samenstelling. Die tarweplanten zien er op de akker niet allemaal hetzelfde uit. Voor de diversiteit worden ook klaprozen meegezaaid, wat voor het oog natuurlijk ook heel mooi is.
De Beersche Hoeve, gelegen tussen Tilburg en Den Bosch, is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in de teelt van groentezaden en het ontwikkelen van nieuwe – zaadvaste – rassen.
Essentie van het leven
Volgens Peet de Krom van De Kromme Lepel bij Bergen op Zoom, gaat Toekomst Zaaien over de essentie van het leven: “Dat zou ieder jong mens een keer moeten doen.” Ook bij De Kollebloem gelegen tussen Brussel en Gent, denken ze er zo over. Elk jaar komen daar schoolklassen Toekomst Zaaien. Na het zaaien krijgen ze koek of brood, gebakken van de spelt die ze het jaar ervoor samen hebben gezaaid.
Doe jij ook mee met Toekomst Zaaien?
Waar en wanneer Toekomst Zaaien?
Zondag 3-10 Het Geweide Hof Garmerwolde (bij Groningen)
Zaterdag 9-10 De Naoberhoeve Echten (bij Hoogeveen)
Zondag 10-10 De Zaderij Bant (Noordoostpolder)
Zondag 17-10 Doornik Natuurakkers Lent (bij Nijmegen)
Zaterdag 23-10 De Kollebloem Sint-Lievens-Esse (bij Gent)
Zaterdag 30-10 De Kromme Lepel Lepelstraat (bij Bergen op Zoom)
Zaterdag 30-10 De Beersche Hoeve Oostelbeers (tussen Tilburg en Den Bosch)
Het start om 14 uur. Kijk voor meer info en aanmelden op toekomstzaaien.nl.
Geef een reactie