Afgelopen zomer was ik met vriendin en gastblogger Ellen in Den Haag. Een échte aanrader voor een weekendje shoppen. Waarom? Omdat Den Haag een speciale biologisch & Fair trade route heeft. En dat is natuurlijk helemaal Live Green. Wij kwamen langs heel veel leuke adresjes, maar deze was wel het meest bijzonder: HUG THE TEA. Daar proefde ik biologische Matcha thee. Groene, heilzame poederthee uit Japan.
Ook interessant: Biologisch duur? Niet met deze vijf budgettips
Winkelen is natuurlijk leuk, maar ik vind het helemaal leuk als ik weet dat niet alleen ik blij word van de dingen die ik koop, maar ook de mensen die ze gemaakt hebben. En dan zit je in de Haagse binnenstad goed. Steeds meer winkels verkopen merken en producten die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Wij struinden 2 dagen lang door Den Haag en liepen 12 kilometer per dag! Dat weet ik omdat Ellen dit via een app op haar telefoon bijhield. Binnenkort maak ik een verslag van de winkels en restaurants die wij aandeden. Maar met HUG THE TEA wil ik je alvast kennis laten maken.
Bijzondere Matcha
Matcha is een groene poederthee uit Japan, gemaakt van vermalen groene theebladeren. Steeds vaker kun je Matcha Tea in restaurants bestellen, want het is één van de meest bijzondere theeën. De mogelijkheden met deze groene poederthee zijn echt eindeloos! Daarvoor moet je wel de échte Matcha uit Japan hebben. Die krijg je niet overal. Check altijd of je te maken hebt met kwaliteit A.
Heilzaam chlorofyl
De échte Matcha komt van een Japanse theeplant. De laatste vier tot vijf weken voor de oogst worden de bladeren in de schaduw geplaatst door ze af te schermen met zeilen. De theeplanten reageren hierop met een verhoogde productie van het chlorofyl (=bladgroen), dat zorgt voor een sterkere smaak. Tijdens de oogst worden alleen de fijnste theebladeren geplukt. Deze worden vervolgens gestoomd, gedroogd en vermalen in een traditionele stenen vijzel, zodat er uiteindelijk groene poederthee overblijft.
Thee als groenige vloeistof
In Japan wordt Matcha al eeuwenlang gebruikt tijdens de officiële Japanse theeceremonie. Inmiddels is het hier dus ook populair geworden. Gewoon, voor dagelijks gebruik. Voor een heilzaam kopje wordt het theepoeder met 60 – 70°C water met een bamboeborstel opgeklopt tot een schuimige, groene vloeistof. Klop nooit langer dan 25 seconden, want dan wordt je thee bitter.
Matcha is een zeer gezond drankje, bitterzoet van smaak en bijzonder rijk aan antioxidanten, vitaminen en mineralen. Ook bevat het veel theïne, wat zorgt voor een energy-boost! Met Matcha eet of drink je dus het hele theeblad en profiteer je op deze manier nog meer van de geweldige gezondheidsvoordelen die deze groene thee heeft.
Mindere klasse Matcha
Er is ook een mindere klasse Matcha, vaak klasse B, C of zelfs D. Deze kun je prima verwerken in zowel zoete als hartige gerechten. Bijvoorbeeld in deze super mooi uitziende Bliss Balls. Dit zijn balletjes gemaakt met dadels, pecannoten, kokosvlokken én Matcha dus. Het is heel simpel om te maken:
Je gooit zachte dadels pitloze dadels en pecannoten in een keukenmachine of blender (ong. 1 dadel en halve noot per balletje) en blender tot een glad en plakkerig geheel. Hier draai je balletjes van. Meng de kokosvlokken met Matcha. Rol de sticky dadelballetjes door de groene kokosvlokken. Laat ze even hard worden in de koelkast en klaar!
Je kunt variëren met de vulling. Voeg bijvoorbeeld cacaopoeder, pistache of sesam toe aan de dadels.
Biologische Matcha met korting
Kortom, HUG THE TEA is een échte aanrader. Claire en Lisa (the ‘blending’ sisters) kunnen je alles vertellen over deze bijzondere theesoort. Hun teabar ligt in het Haagsche Hofkwartier. Alle theeën zijn biologisch en gemaakt van eerste pluk thee van de theeplantages in Shizuoka, Miyazaki en Kagoshima te Japan. Japanse keurmeesters staan garant voor de unieke smaken van HUG THE TEA.
- Speciaal voor onze nieuwsbrieflezers mogen we in de maand februari 10% korting geven op ALLE artikelen in de webshop van HUG THE TEA. Houd de nieuwsbrief in de gaten. Komende zondag staat de kortingscode hier in. Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Meld je dan hier aan.
Geef een reactie