Er is een nieuwe schijf van vijf. Want we weten niet meer wat nu wel en niet gezond is. En de nieuwe schijf van vijf zou ons moeten helpen. Maar waarmee? Uit cijfers uit de wereld van de diëtiek blijkt dat 65% van de diëtisten bezig is met het ontkrachten van beweringen van dieetgoeroes of voedselbloggers. En 83% van de diëtisten zegt dat hun cliënten steeds onzekerder zijn over wat gezond eten nu eigenlijk is. Voegt de schijf van vijf iets toe? Hebben we ‘m eigenlijk wel nodig?
Weet jij het? Moet je nu meer eiwitten eten en minder koolhydraten eten? En wel of geen vet? Allerlei voedselhypes – met verschillende aanbevelingen – passeren de revue. De grap is, als je goed kijkt, hebben ze allemaal één ding gemeen als het gaat over wat gezond eten is: onbewerkt voedsel uit de natuur, dat je oma nog herkent.
Verslavend
We kregen in 1953 een schijf van vijf. Deze was nodig als voorlichtingsmiddel om chronische ziekten en ondervoeding te helpen voorkomen. Maar ondervoeding is nu overvoeding geworden. In de nieuwe schijf van vijf is dierlijke voedsel overgaan in plantaardig. We moeten minder vlees en meer noten en peulvruchten gaan eten. Maar is het niet gewoon een kwestie van je gezonde verstand gebruiken? Want elke avond een stuk vlees op je bord is niet gewoon. Dat lijkt het wel, omdat vlees en voeding in zijn algemeenheid overvloedig en goedkoop (kiloknallers) verkrijgbaar is. Allerlei E-nummers hebben het vervolgens enorm verleidelijk/verslaafd gemaakt.
Speciale gelegenheden
Natuurlijk is een patatje op z’n tijd helemaal niet zo slecht. En af en toe genieten van een lekker stuk biologisch vlees ook niet. Het probleem is dat we structureel de verkeerde dingen eten. We kiezen niet meer voor aardappels die je zelf moet schillen, maar gaan voor het gemak en kopen voorgebakken spul in allerlei soorten en variëteiten. Van een rode kool weet het merendeel van de Nederlanders niet eens hoe je zoiets klaar moeten maken. en zelf soep maken is niet interessant met alle soep in zak, blik en pak variëteiten. Natuurlijk weten we wel dat groenten gezond zijn en taart voor speciale gelegenheden bedoeld is. Maar we worden overal verleid met ‘slechte’ producten. En om al dat lekkers links te laten liggen, moet je heel sterk in je schoenen staan.
Eet volgens de seizoenen
Toch wil ik je in laten zien hoe ingenieus de plantenwereld in elkaar steekt. En hoe logisch het is dat je deze eet. Planten bevatten elk seizoen precies wat ze op dat moment nodig hebben. John Koezen beschreef in De Natuur Uw Arts, dat planten met name in het voorjaar veel eiwitten en mineralen bevatten. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor je gezondheid en zitten niet in voedsel dat in de fabriek is samengesteld. Eet je volgens de seizoenen, dan eet je precies wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Prachtig toch?
Ritme van de natuur
Volgens Koezen bevatten diverse planten naast eiwitten en mineralen juist in de lente (bloed)reinigende stoffen die je lichaam helpen om de afvalstoffen van de winter af te voeren. Richting de langste dag daalt in planten het eiwitgehalte en stijgt juist het koolhydraatgehalte. In de zaden worden langzaam vetten aangemaakt. In het najaar hebben planten veel meer vezels en het blad is minder mals. Dat betekent meer koolstof, dus koolhydraten, en minder stikstof, dus eiwitten. Dit is het ritme van de natuur. En je lichaam heeft wat dat betreft hetzelfde ritme.
Reservevoedsel
In de nazomer en herfst is veel fruit beschikbaar. Eet je dit, dan krijg je relatief veel vruchtensuikers binnen. Van deze grote voorraad koolhydraten wordt het teveel opgeslagen als vet (reservevoedsel). In de loop van de winter wordt deze vetreserve dan ‘opgebruikt’. Vroeger was de logica dat men in het voorjaar niet veel vlees at. De dieren moesten immers aansterken van de winter en ze moesten jongen voortbrengen. Wel at men eieren en vis. Vlees stond met name in het najaar op het menu. Van dit natuurlijke ritme is weinig overgebleven, omdat alles het hele jaar beschikbaar is. Ik kan me mateloos ergeren aan het feit dat er eind januari al chocolade paaseitjes in de winkels liggen. En dat eind november al de Kerst-vleesfonduepakketten (die 2 weken houdbaar zijn!) in overvloed aanwezig zijn.
Stevig in je schoenen staan
Volgens wetenschappers werkt ons lichaam nog steeds zoals het vroeger deed. Het is dus niet zo gek om ook de eetgewoonten aan te houden, zoals dat vroeger ging. Dan heb je ook geen schijf van vijf nodig. Ik geloof – net zoals Mijnheer Koezen – dat eten volgens de seizoenen aansluit bij onze genen én het meest logische is. En dat een chocolade paaseitje lekker is, maar als traktatie voor Pasen bedoeld is. En gebak voor een feestje. Dat het niet normaal is om dagelijks vlees op het menu te hebben en dat eten koken nu eenmaal tijd kost. Met onze overvloed van snel en kant-en-klaar fabrieksmatig gemaakt voedsel, een hele kunst om stevig in je schoenen te blijven staan.
Bron: De Natuur Uw Arts
Geef een reactie