Groente is hot! Logisch, want plantaardig eten is een oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Dat groentes vooral ook heel lekker zijn, laat gastblogger Sandra elke zaterdag in haar gerechten zien. Dat je met groente heel veel kanten op kan, weten ze ook in Friesland. Daar worden met de hand biologische ijsjes gemaakt met groente als ingrediënt: groente-ijs! Deze wereldprimeur mocht ik afgelopen week al proeven en ze zijn écht heel lekker! En meukvrij! En met maar heel weinig calorieën!
Ook interessant: Blog Sigrid: Lisette Kreischer over de plantaardige keuken
Het mooie is dat ze nog biologisch zijn ook: 100% ijs van groente en fruit is daarmee gelijk een wereldprimeur in ijsjesland. Ze zijn ontwikkeld door 2-Michelinsterren chef Moshik Roth. Met deze ijsjes wil hij mensen inspireren om meer groente te eten: “IJs zit vaak vol suiker, vet en onnatuurlijke toevoegingen. Mijn ijs is van biologisch groente en fruit, met alleen een vleugje honing. Simpel en zo lekker!” Daar heeft hij wat ons betreft helemaal gelijk in.
Groente-ijs: lekker weinig calorieën
Het ijs wordt ambachtelijk gemaakt in twee smaken: Komkommer Limoen en Sinaasappel Wortel. Die laatste is mijn favoriet, maar de komkommer is dat voor mijn dochter. Ook lekker: in deze ijsjes zitten maar 24 (Komkommer Limoen) en 28 calorieën. Dat maakt de ijsjes niet alleen lekker, ook gezonder en duurzamer. Helemaal Live Green dus!
Chefkok Moshik kookte ook voor Lex en Max
Chefkok Moshik is niet zomaar iemand. Het grappige is: hij is autodidact. Hij heeft het koken dus zichzelf aangeleerd. Als hij kookt krijgen groentes een hoofdrol. Daarbij beperkt hij zich tot de hoogst nodige bewerkingen. De pure smaak van groente blijft zo behouden. Zoals de smaak van de ijsjes ook laat zien. Hij is mede eigenaar van restaurant &samhoud places in Amsterdam: door ‘Wall Street Journal’ genoemd als één van de beste restaurants ter wereld voor vegetariërs. In 2012 was hij Chef van de Olympische Spelen in London en diverse keren kookte hij al op verzoek voor koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Heel jammer en onbegrijpelijk dat hij ook ganzenlever op het menu heeft staan, maar als je voor de vegetarische gerechten kiest, is mijn favoriet ‘Cadeau van de natuur’: een collectie van lentegroenten op je bordje. Een betere benaming kun je een gerecht niet geven!
Check dit kekke filmpje:
Geef een reactie