Een onderwerp waar je niet zo snel over praat, maar dat wel heel belangrijk is: hoe ziet jouw poep eruit? Darmfloratherapeut en eigenwijs voedingskundige Nienke Tode-Gottenbos, weet er alles van. In haar praktijk behandelt ze veel mensen met uiteenlopende (darm)problemen. Eerder schreef ze al het boek De Poepdokter – Gezond van mond tot kont. Nu is haar nieuwe boek De Poepdokter bakt ze bruin uit, waarmee jij prachtige poep krijgt.
Ook interessant: Tips om je eigen tuingrond te verbeteren
De Poepdokter bakt ze bruin
Je darmflora is belangrijk. Mooi om te weten dat jij ervoor kunt zorgen dat de darmbewoners in een prettige omgeving leven. Daarbij helpt De Poepdokter Bakt ze bruin. Je leert hoe je kunt koken, eten en leven om de bacteriën in je darmen gezond te houden. Gelukkig blijkt dat helemaal niet zo ingewikkeld. Met een paar simpele tips en trucs zet je in no time een maaltijd op tafel waarvan niet alleen jij en je tafelgenoten, maar ook je bacteriebeesten kunnen smullen.
Gezonde darmflora
In het boek vind je behalve ruim 45 snelle & makkelijke recepten voor een gezonde darmflora ook oefeningen voor een rustige (en ja, platte!) buik. Daarnaast deelt Nienke haar kennis over een gezonde spijsvertering en ze geeft leuke tips en weetjes over je darmen en darmflora. Het resultaat zou moeten zijn dat je een gezonde spijsvertering en dito darmflora krijgt, een rustige buik verwijzen, meer energie en een tevreden ‘onderbuikgevoel’!
Het mooie van De Poepdokter bakt ze bruin is dat bij elk recept wordt uitgelegd waarom het recept gezond is voor je darmen. Dit maakt dat wij van Live Green Magazine het boek zeker binnen handbereik in de keuken leggen, om er vaak een recept van op tafel te zetten!
Bovendien zit er een handig voedingsdagboek bij, waarmee je leert op welke voedingsmiddelen jij goed (of juist minder goed) reageert. Zo kun je jouw eigen persoonlijke optimale voedingspatroon samenstellen. Grappig detail: Nienke houdt zelf helemaal niet van koken. De recepten zijn daarom uit de ‘losse pols’ geschreven. Het zijn geen op de letter te volgen recepten, waarbij de keukenweegschaal gebruikt moet worden. Het is meer een beetje van dit en een scheutje van dat, zodat het voor jou lekker wordt. Daarmee leer je volgens Nienke gelijk koken.
Tip van Live Green Magazine: de gefermenteerde ketchup! Gezond omdat je hiermee een portie probiotische bacteriën aan je lichaam toevoegt. Wil je hierover meer weten, dan zou je het boek moeten aanschaffen.
Van mond naar kont
Zodra je eten doorslikt, gaat het naar je maag waar je lichaam de stukjes voeding nóg kleiner maakt. Vervolgens neemt je bloed in de dunne darm voedingstoffen uit je eten op en stuurt dit naar alle belangrijke organen in je lichaam. In de dikke darm worden de gezonde stoffen gescheiden van de afvalstoffen. Als je vulling eet – voedsel zonder belangrijke voedingsstoffen – komen er weinig goede stoffen in je bloed terecht. De ‘troep’ die overblijft kan zich gaan ophopen in je lichaam en klachten geven. Zoals hoofd- of buikpijn, maar ook een slecht humeur of puistjes. Door zoveel mogelijk onbewerkte producten en vezelrijke voeding te eten voorkom je dit.
- Auteur: Nienke Tode-Gottenbos
- Uitgever: Splint Media B.V.
- € 24,95
- Nederlandstalig
- 192 pagina’s
- 9789082417722
- oktober 2016
Geinteresseerd in het boek? Hier schaf je het boek aan.
Joseph zegt
Mijn darmen werken niet bepaald mee. De problemen begonnen in mijn tienertijd. En ik ben een “jonge vent” van bijna 70 jaar. Het komt me wat moeilijk over de lippen, ‘t is één grote ellende wat er uitkomt. Begint met borrelen, brommen en tja blazen zal ik maar zeggen. Om over de rest nog maar te zwijgen… Enfin, ik zou graag willen weten of er op mijn leeftijd nog iets te verbeteren/verminderen is door een ander voedingspatroon? Ook al is dit probleem al decenia lang aanwezig, ik zou er heel erg graag verbetering in zien. Je weet immers maar nooit ik kan wel 100 jaar oud worden. En pa kan best modern doen en darmvriendelijke wittebonen blondies bakken voor de hele familie.
Joseph zegt
Wat een bijzondere verrassing dat ik uitgekozen ben! Heel hartelijk bedankt alvast!
Jo's Daughter zegt
Moet je zelf nog wel eens blozen als het over darmklachten gaat? Vind het behoorlijk lastig om mijn problemathiek aan te kaarten. Maar ik doe het hier dan toch maar. Wat ik graag zou willen weten is of diabetis van invloed is op een verstoorde darmfunctie? Zijn de recepten in je boek geschikt voor mensen met suikerziekte? En kun je dan, ondanks je ziekte, ook hopen op verbetering van de stoelgang en pijnklachten? Wat een boel vragen he?! Ben dan ook heel erg benieuwd naar je boek en antwoorden hierop.
Charlotte zegt
Ik heb nogal veel en vaak last van de poeperij. Altijd op zoek naar wc’s maakt me echt niet blij 🙁
Zou dolgraag weten wat er met m’n darmen is. Niet langer die onzekerheid en genante ergenis.
Hoop dat de poepdokter me daarbij helpen zal. Zodat ik met plezier ga poepen, je raad het al.
Het enige dat ik nog van Nienke zou willen weten. Is kunnen vegeatriërs met darmklachten ook je gerechten eten?
Want ik wil ontzettend graag af van de klachten. Maar kan niet leven met de : ik eet dieren gedachten 🙂
Berendina zegt
Wat bracht je op het idee,om dit boek te schrijven?
Anita H. zegt
Ik heb niet meteen een specifieke vraag voor haar paraat. Haar theorieboek heb ik helaas nog niet gelezen. Eigenlijk denk ik dat ik dat sowieso eens zou moeten doen en het is goed denkbaar dat daarna wel wat vragen in me zouden opkomen. Met darmen zijn bepaald niet oké. Ik ga daar verder niet over uitweiden. Jaren ben ik onder behandeling geweest van een alternatieve arts die mij weliswaar best nuttige tips in zijn algemeenheid kon geven, maar die ook niet echt raad wist daarmee. Ondanks speciaal dieet (onder andere tarwe- en lactosevrij en beperkt rauwkost) lukt het mij dus echt niet om die darmen rustig te krijgen en ik heb elk moment van de dag maagpijn. Misschien heeft Nienke wel een tip om de darmen rustig te krijgen….
Christel zegt
Mijn vraag is of Nienke kan aangeven hoeveel ze zich beter voelt met deze leef-/eetwijze t.o.v. “vroeger” toen ze misschien wel gewoon volgens de Schijf van Vijf at. Is haar eigen stoelgang bijv. ook daadwerkelijk verbeterd?
Katja zegt
Nog regelmatig last van darmproblemen en drukke tijden met werk en studie helpen daar niet aan mee (I know stress is ook niet goed voor de darmpjes). Na het eerste boek, ben ik ook wel benieuwd naar deze recepten. Zou heerlijk zijn weer vol energie te zijn en ik wil wel aan het bakken slaan hoor.
Katja zegt
Oh..ik ben vergeten mijn vraag te stellen. Nou…ja..dat was eigenlijk wel al een beetje duidelijk. Hoe behoud ik toch genoeg energie in best wel stressvolle tijden.
Colinda zegt
Kun je het moment dat je moet poepen ook sturen naar een tijd die beter uitkomt?
Desirée Brinkhorst zegt
OOo wat een fijne actie deze week, ik heb het geluk dat haar eerste boek al in mijn kast staat en dit deel sluit ik daar graag bij aan.
Mijn vraag aan de poepdokter Nienke zou zijn, hoe maak ik het uitleggen van mond tot kont interessant en toegankelijk voor mijn dochter, zodat ik de gezonde boodschap kan overbrengen maar dit vooral ook met veel humor kan doen.
Hartelijke groetjes Desirée
Linda zegt
Eigenlijk heb ik meer dan 1 vraag… De meest dringende dan…
Ik heb last van puistjes op mijn bovenrug/schouderbladen en rond mijn kaaklijn. Via mijn behandelaar heb ik dieetvoorschriften waar ik me aan houd. (Geen graan, geen zuivel, geen peulvruchten, geen nachtschades, geen zoogdieren/producten, geen geraffineerde suikers). Daarmee zijn een hoop andere klachten verdwenen en is mijn stoelgang enorm verbeterd. Maar die puistjes valt daar nog iets aan te doen?
Natalie Bottemanne zegt
Mijn vraag aan poepdokter Nienke: Staat er ook het een en ander over kinderen in je boek? Hoe zorg je er bij kinderen al op heel jonge leeftijd voor dat darmproblemen geen kans krijgen of beperkt blijft (of : hoe los je het op/beperk je de schade bij een 11-jarige die nu intolerant blijkt te zijn voor heel veel dingen).
Klaas Gielstra zegt
Lijkt me een goed boek recepten om je darmflora te beinvloeden zouden een goede aanvulling zijn op mijn boekenkast