Gezonde voeding voorkomt 1/3 van de kankergevallen. Het is bizar maar waar: aan deze heldere boodschap is door kankeronderzoekers 10 jaar onderzoek vooraf gegaan, wat een twaalfduizend pagina’s tellend rapport opleverde. Hierin staat het verband tussen voeding, beweging en het risico op kanker in mensen, dieren en cellen. Een belangrijke boodschap: bij jongeren is de grootste gezondheidswinst te behalen. De periode met goede levenskwaliteit, dus zonder ziekten, is bij hen zonder deze richtlijnen namelijk 20 jaar korter!
Ook interessant: wat E-eet jij en dus jouw kind?
- Beeld gaat verder onder de foto
Het onderzoek leverde nieuwe richtlijnen op voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Die zijn grotendeels hetzelfde als 10 jaar geleden, maar de aanbevelingen zijn vooral duidelijker gemaakt omdat de bewijzen inmiddels sterker zijn: gezonde voeding voorkomt 1/3 van alle kankergevallen. Daarbij gaat het vooral over zaken die overgewicht veroorzaken, zoals fastfood en suikerrijke dranken.
Nieuwste aanbevelingen voorkomen kanker
Hoogleraar Voeding en Ziekten Ellen Kampman vertelt op de site van Wageningen World wat de nieuwste aanbevelingen van het WHO zijn om kanker te voorkomen. Een kleine samenvatting:
- ‘Hoeveel procent wordt verklaard door voeding en beweging? Bij darmkanker is dat 40-50%, bij borstkanker 30-40% en bij prostaatkanker 5-10%.’
- ’30-40% van alle kankergevallen per jaar kan worden voorkomen als Nederlanders gezond eten en drinken en meer bewegen.’
Relatie tussen voeding, overgewicht en kanker
Hoe kan het toch dat nog steeds heel veel mensen niet weten dat er een relatie is tussen voeding, overgewicht en kanker. En als ze het wél weten, ze hun voeding en gedrag (bijv. stoppen met alcohol) niet of nauwelijks veranderen? Moeten we dan écht eerst ziek worden voordat het kwartje valt? En waarom doet de overheid niets aan de omgeving van ons als consument: minder reclame voor alcohol of fastfood, prijsverlaging voor bijvoorbeeld groente en fruit en een heffing op suiker en vet. Hoogleraar Ellen Kampman is duidelijk: “Je moet niet alle verantwoordelijkheid bij de consument leggen. Die heeft hulp nodig.”
-
Rood: rook niet, drink niet en voorkom overgewicht
-
Oranje: beperk de consumptie van fastfood, rood en bewerkt vlees en ander voorbewerkt voedsel met veel vet, zetmeel en suikers.
-
Groen: eet groente en fruit, peulvruchten, vezelrijke producten, geef borstvoeding en vooral ook: beweeg!
Overgewicht is geassocieerd met 12 soorten kanker
Zo maar wat cijfers uit het artikel van Ellen Kampman… Het is goed je te beseffen waarom dit zo is. Te veel vetweefsel rondom je organen kan namelijk leiden tot chronische ontstekingen die tumorgroei stimuleren. Vermijd dus overgewicht! Maar ook alcohol: dit is één van de meest kankerverwekkende stoffen die wij consumeren. Het leidt tot DNA-schade en is de oorzaak van vele soorten kanker waaronder borstkanker. Nog wat feiten uit het interview:
- In rood vlees zit haem-ijzer. Eet je teveel rood vlees, dan raakt je darmwand beschadigd wat het risico op dikkedarmkanker verhoogt.
- Er is een duidelijk relatie tussen groente en fruit eten en een lager risico op hoofd- en halstumoren bij rokers.
- 30-40% van alle 100 duizend kankergevallen per jaar kan worden voorkomen als je gezond eet en drinkt én meer beweegt. Als je niet rookt zou dat ook zo’n 30% schelen.
Heb jij kinderen? Bij hen is de grootste gezondheidswinst te behalen. De periode met goede levenskwaliteit, dus zonder ziekten, is bij jongeren namelijk twintig jaar korter!
Wat als je al kanker hebt?
Wat als je al kanker hebt? Gelden deze richtlijnen dan nog steeds? Daarvoor lopen nu studies waaruit dit zal moeten blijken. De studie over voeding en leefstijl loopt bij darmkankerpatiënten, borstkankerpatiënten en patiënten die door hun genen een heel groot risico lopen op allerlei soorten kanker. Recente studies laten wel zien dat meer bewegen de kans op terugkeer van de kanker kan verlagen.
‘Ik bedacht dat een moestuin onderhouden goed zou zijn voor kankerpatiënten. Zo zijn ze in beweging, maken in de buitenlucht vitamine D aan – vaak hebben kankerpatiënten een tekort – en ze hebben contact met lotgenoten. Als het meezit, eten ze de groenten die ze verbouwen ook op.’ – hoogleraar Voeding en Ziekten Ellen Kampman
Beschermt koffie tegen kankers?
Interessant: Ellen Kampman doet ook onderzoek naar koffie: waarom beschermt koffie tegen darm-, lever- en baarmoederkanker, welke stof kan daarvoor verantwoordelijk zijn? Ik ben heel benieuwd. Want het eerste waar ik de dag mee start is een versgezet kopje filterkoffie, zonder suiker of melk. Tweede interessant feit: volgens onderzoek bevat biologisch voedsel tot 40% meer actieve ingrediënten die onze gezondheid positief beïnvloeden.*
Geef een reactie