Met delen wordt je leven groener, socialer en spannender. Dat ondervonden Martine Zeijlstra en Robert Visscher. Ze schreven er zelfs een boek over: Delen doe je zo. Daarin staan allerlei tips en weetjes over hoe delen het nieuwe hebben is geworden. Want we hebben genoeg in Nederland om te delen. Op Live Green Magazine delen wij ook graag. Via onze Green GiveAway Day’s!
Deeleconomie
Zelf deel ik graag. Kleding die onze kinderen niet meer passen gaan naar de buren. Op vakantie laat ik mijn Nederlandse boeken achter op de camping, zodat iemand anders ze kan lezen. En spullen die ik niet meer gebruik, geef ik graag aan anderen. Andersom gebeurt dat ook. Ik krijg vaak kleding van vriendinnen die ze niet meer dragen. En als mijn buurvrouw haar huis opruimt, komt ze altijd eerst bij mij of ik nog iets nodig heb. Ook mijn auto heb ik wel eens uitgeleend en zelf leende ik ook regelmatig de auto van de buren toen dat nodig was. Ik had er alleen nooit een woord aan verbonden. Het blijkt ‘deeleconomie’ te heten en is het gevolg van onze overcapaciteit. Een platform waar je dingen kunt delen is Peerby, dat wereldwijd 200.000 leden heeft. Ook Thuisafgehaald is een deelplatform: bijna 10.000 thuiskoks deelden zo’n 80.000 maaltijden. Onze gastblogger Ellen haalt regelmatig een maaltijd bij een wildvreemde in haar buurt. En gastblogger Dymphina schreef er al eerder in een blog over hoe delen gelukkig maakt.
Ook gastblogger Ellen doet mee aan de deeleconomie
Ellen: “Vorig jaar hoorde ik op televisie over het concept Thuisafgehaald. Het sprak me gelijk enorm aan omdat ik na lange werkdagen vaak geen energie of zin heb om een hele maaltijd klaar te maken. Ik heb het appje geïnstalleerd op mijn telefoon en kan zo op koks in de buurt zoeken. Mijn koks liggen in een straal van 2km, zodat ik uit mijn werk op de fiets iets op kan halen. Het leuke is: de koks kunnen jou ook vinden. Ik heb voor de button ‘bordje over?’ gekozen en schrijf wat ik zoek (voorgerecht, soep, hoofdgerecht, toetje etc.) en wanneer ik het nodig heb. Als een kok iets heeft dat hierbij aansluit, kan hij reageren. Aan mij dan de keus of ik inga op het aanbod.”
“Ik kreeg op een gegeven moment leuk contact met de aanbieders – ik kom immers bij ze binnen – en het is best persoonlijk om zomaar als vreemde bij iemand binnen te komen en een tasje of bakje eten mee te nemen. Toch ervaar ik dit altijd heel positief en dat is natuurlijk ook wel logisch. De aanbieder en de vrager hebben hetzelfde doel. Het leukste was wel dat ik een keer een ‘bordje over’ had geplaatst en een vaste kok mij mailde ‘ik heb van gisteren nog een heerlijk bakje Indonesisch over maar ben zelf niet thuis. Ik hang het tasje wel aan de deurknop en het is gratis. Wij hebben het over en geen tijd om het op te eten’. Zo leuk! De laatste paar maanden maak ik weinig gebruik meer van deze app omdat ik al een tijdje bezig ben met Paleo en zelf wat meer kook. Maar ik kan het iedereen aanraden, er worden veelzijdige maaltijden aangeboden en het persoonlijk contact is leuk.”
“Klein puntje van aandacht: ik merkte dat ook hier ondertussen commercieel gewin een rol gaat spelen bij sommige aanbieders. Die bieden hele uitgebreide maaltijden aan voor best een hoge prijs. Het uitgangspunt is dan niet meer dat er een bordje over is, maar dat ze gewoon voor het geld koken. Dat is toch wel jammer. Daar kun je als gebruiker natuurlijk wel op letten en kiezen voor de koks die écht willen delen.”
Delen is duurzaam
Delen is niet nieuw. Van oudsher doen we het al. Wie in de jaren `50 een tv had, kreeg de hele buurt op bezoek. We zijn het alleen een beetje verleerd. Dat komt omdat welvaart voor iedereen beschikbaar werd. Omdat we steeds meer oog krijgen voor duurzaamheid en grondstoffen opraken, komt het besef terug dat delen helemaal niet zo gek is. Delen is het nieuwe hebben geworden. En dat heeft veel voordelen. Heb jij iets dat je kwijt wilt, of iets dat je graag deelt met anderen? Laat het ons in een reactie onder dit bericht weten!
Delen verandert de wereld
Volgens Time Magazine verandert delen de komende 10 jaar de wereld compleet. Dat is al enigszins merkbaar: 4 op de 5 Nederlanders deelt weleens hun auto, maaltijd, krant, kleding of woning. Overigens hoeft delen niet altijd gratis te zijn, zoals Thuisafgehaald laat zien, maar ook Airbnb. Het mooie is dat door te delen, mensen positiever gaan denken over hun buurtbewoners. Wil jij weten hoe je kunt delen? In het boek ‘Delen doe je zo’ staan praktische do’s en dont’s, want wat doe je bijvoorbeeld als je een auto deelt en je staat met pech langs de kant van de weg?
Al met al een enorm inspirerend en handig boek! Hier bestel je ‘m:
Delen doe je zo – Forte Uitgevers
ISBN 9789462500631
Paní Waardova zegt
Mooi artikel en ik zeg altijd “er is niets mis om iets aardigs te doen voor een ander” en delen hoort daar bij. Wat mij betreft gaat delen met een gesloten portemonnee. Het is vaak zo dat als je deelt dit andere stimuleert om dit ook te gaan doen. Je gooit ook minder weg en wat jij niet meer gebruikt kan voor iemand anders weer van pas komen.
Kleding wat ik niet meer draag (lees pas) gaat vaak naar mijn buurmeiden en ik krijg ook weer regelmatig kleding/spullen van vriendinnen. Tijdschriften en kranten worden doorgegeven en gedeeld.
Ook als ik teveel gekookt hebt gaat er een ‘left-over’ naar mijn moeder of soms naar de buren. Verse etenswaar/groenten over heb omdat ik teveel heb ingekocht of omdat mijn weekplanning is veranderd dan deel ik dit. Niets mis mee, zo wordt er niets verspilt.
Het zou fijn zijn als je zou weten wie (bij je in de buurt) het goed kan gebruiken, zoals een bijvoorbeeld ouderen die misschien niet zo graag meer willen/kunnen koken. Dat heeft gelijk een sociaal aspect, ze halen het eten op of je brengt het even bij ze langs, maakt even een praatje etc.
Er is veel positiefs te behalen met delen….
Ronald Huizer zegt
Dit boek kan je vast binnenkort ook vinden via een Boekspot!