Tik je af en toe een eitje en wil je dat zowel de kip als haan daar niet onder hoeven te lijden? Kies dan voor biologische GeluksVogel eitjes. Hier leven ze in mobiele kippenkarren die eens per week worden verzet. Zo hebben de dieren altijd vers gras en zorgen ze gelijk voor de bio-bemesting van de grond. Behalve de kip krijgt ook de haan een leven. Lees verder waar je ze koopt.
Ook interessant: vogelgriep: de kleinschalige pluimveehouderij moet groter worden
- Tekst gaat verder onder de video
Mobiele kippenkarren vol GeluksVogels
Dat de mobiele kippenkar eens per week wordt verzet is belangrijk. De kip is een graasdier. Ze eet veel groen, insecten en wormpjes uit de bodem. Met deze kar, waar slechts 247 hennen en 2 hanen in leven, hebben ze altijd een verse, groene uitloop. Bovendien zorgt hun poep dat de grond op een biologische manier wordt bemest. Inmiddels zijn er 10 GeluksVogel boeren. Dit zijn vooral biologische boeren die de kippen als nevenactiviteit houden.
Kippen houden op een hoger niveau
Het idee van de mobiele kippenkar is 5 jaar geleden ontstaan. Onder meer door Poppe Braam, ook bekend als pionier van Jersey stiertjes. Doel van deze opzet is te streven naar (h)eerlijke eitjes en vleesproducten met een transparant verhaal. Bovendien willen ze met deze manier van kippen houden de biologische pluimveesector naar een hoger niveau te tillen. De mobiele kippenkar is zelfvoorzienend en voorzien van zonnepanelen.
Haantjesprobleem opgelost met de mobiele kippenkar
Met de mobiele kippenkar van GeluksVogels lossen ze ook het probleem met de haantjes op. Worden die normaal gesproken gelijk uit het ei gedood, bij GeluksVogel wordt voor iedere hen die een ei legt ook een haan grootgebracht. De boeren die de mobiele kippenkarren in hun wei hebben staan, doen dit vaak vanuit de biologische principes. Het mooie is dat ze er ook een extra boterham door verdienen.
De eitjes die de boer niet zelf verkoopt, worden verpakt in 100% biologisch, recyclebaar materiaal. Op de doosjes zit statiegeld en de wikkel kun je gebruiken als ansichtkaart. De eieren en de vleesproducten kun je kopen in de biologische speciaalzaak, zoals Ekoplaza.
Vervolgpilot: de dubbeldoelkip
De pioniers van de mobiele kippenkar hebben alweer een nieuw project voor ogen: de dubbeldoelkip. Omdat de huidige legkip minder geschikt is om in de mobiele kippenkar te leven, onderzochten ze samen met veeartsen, universiteiten en voerleveranciers of ze eigen biologische dubbeldoel leghennen en hanen konden opfokken. Van het Sasso-ras bleken de hennen meer eieren te leggen, de haantjes een betere vleeskwaliteit te hebben én de dieren hadden een verbeterde diergezondheid.
Eigen opfok voor meer GeluksVogels
GeluksVogel gaat nu elke maand 600 dubbeldoelkip kuikens uitbroeden en grootbrengen. Van die eigen biologische vlees- en legkippen worden zowel de hennen als de hanen aangehouden. De hennen worden verkocht aan de boeren die mobiele kippenkarren houden en de haantjes worden bij Poppe afgemest in een aparte mobiele hanenkar. Het streven is om naast het verse gras, bij te voeren met regionaal biologisch voer, zonder sojaimport van ver.
Voor elke pilot die er is, geldt ook hier: deze manier van kippen en hanen houden kan alleen verder groeien als jij de eitjes en het vlees ook koopt in de winkel! Dus vind je dit een mooi initiatief en wil je dat de dieren die voor jouw eten zorgen zo diervriendelijk mogelijk gehouden worden? Dan ben jij nu aan zet. Hier koop je GeluksVogel eitjes.
- Ook lekker: recept van gevuld bio ei met avocadocreme
Dit is geen gesponsored verhaal. Wij willen jou bewust maken van de keuze die je hebt in de winkel.
Geef een reactie