Dit recept van Jamie Oliver is perfect voor een lazy Sunday wanneer je later uit bed komt en het ontbijt en de lunch combineert. Tot aan het avondeten ben je lekker verzadigd, dankzij de voedingswaarden. Het recept bevat cannellinibonen: een goede bron van eiwitten, rijk aan vezels, en ze bevatten behalve vitamine C ook magnesium, een mineraal dat belangrijk is voor de werking van je spieren. Eet smakelijk!
Gebakken eieren met gepofte bonen kerstomaatjes & ricotta
Voor 2 personen
Dit heb je nodig
250 g rijpe kerstomaatjes, verschillende kleuren
sap van ½ citroen
extra vergine olijfolie
4 takjes vers basilicum
1 blik van 400 g cannellinibonen
1 flinke snuf venkelzaad
2 grote eieren
2 sneden volkorenbrood met zaadjes
2 volle tl ricotta
eventueel: balsamicocrème
eventueel: pittige chilisaus
Zo maak je het
Snijd de tomaatjes doormidden en hussel ze met het citroensap, 1 eetlepel olie en een snufje zeezout door elkaar. Pluk de basilicumblaadjes (houd de kleinste blaadjes apart als garnering), hussel ze door de tomaatjes en laat ze een paar minuten staan.
Zet intussen een grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Laat de bonen uitlekken, doe ze met het venkelzaad en een snufje zwarte peper in de pan en blijf ze ongeveer 5 minuten regelmatig omschudden – het is de bedoeling dat ze schroeien en openbarsten. Kieper de aangemaakte tomaatjes met 100 ml water bij de bonen in de pan, breng op smaak met peper en zout, en laat alles 1 minuut op hoog vuur flink pruttelen. Breek er aan beide kanten een ei bij, leg een deksel, bord of stuk aluminiumfolie op de pan, draai het vuur halfhoog en laat de eieren zachtjes bakken: 3 tot 4 minuten voor zachte dooiers; iets langer als je je ei liever doorbakken hebt. Rooster intussen het brood.
Verdeel de ricotta, besmeer er de twee sneetjes warme toast mee en serveer ze naast de gebakken eieren met bonen. Strooi er het apart gehouden basilicum over en ga meteen aan tafel. Ook lekker met een drupje balsamicocrème en/of een scheutje pittige chilisaus. Zalig!
CALORIEËN | VET | VERZ. VET | EIWIT | KOOLHYD. | SUIKER | VEZELS | |
399 kcal | 15,7 g | 3,6 g | 22 g | 40,7 g | 5,8 g | 12,6 g |
Jamie’s super food voor elke dag
Zijn nieuwe boek, Jamie’s super food voor elke dag, bevat recepten voor 30 ontbijtjes, 30 lunches en 30 avondmaaltijden, en frisse en originele ideeën voor gezonde snacks en drankjes. Hiervoor ging hij in de leer bij de beste gezondheids- en voedingsdeskundigen die er zijn en reisde naar de gezondste plekken ter aarde om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. De recepten zijn simpel, smaakvol en voedzaam – alle gerechten bevatten tussen de 400 en 600 calorieën – en een gerecht kost gemiddeld € 3,50. Voor sommige ingrediënten moet je naar de natuurwinkel. Voor Live Green Magazine sowieso dé supermarkt om boodschappen te doen.
Jamie: ‘Wat ik het meest hoop, is dat mijn boek je nieuwsgierigheid wekt en je interesse aanwakkert om de juiste voedselkeuzes te maken die bij jou passen.’
Jamie’s super food voor elke dag, Kosmos Uitgevers ©2015 Jamie Oliver Enterprises Ltd
Fotograaf: Jamie Oliver
Titel: Jamie’s super food voor elke dag
Ondertitel: Recepten voor een healthier en happier leven
Auteur: Jamie Oliver
Prijs: € 29,99
ISBN: 9789021560649
Geef een reactie