Fonio is hip en happening. Maar als je niet alleen van lekker eten houdt, maar ook de planeet wil helpen, dan wil je het biologische supergraan van onze blogger Solange zeker leren kennen! Daarmee ondersteun je Afrikaanse boerinnen in hun levensonderhoud, eet je lekker gezond én draag je bij aan een positieve impact voor onze planeet. In dit artikel ontdek je waarom fonio – het ‘graan van de toekomst’ – een must have is voor jou als bewuste vrouw. En hoe je met dit wondergraan de meest verrukkelijke gerechten op tafel tovert.
Ook interessant: blogger Solange en haar trotse ontmoeting met de fonio-boerinnen
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Duurzaamheid lekkers op je bord
Bijzonder eigenlijk dat fonio zo onbekend is bij ons. Dit oeroude gewas wordt al eeuwenlang verbouwd in West-Afrika. Maar het beste van alles: dit graan heeft een groen hart, en hé daar houden wij natuurlijk van bij Live Green! Solange importeert biologische fonio en weet uit ervaring dat het bij de teelt weinig water nodig heeft. En het groeit uitstekend in droge omstandigheden. Dat maakt fonio de perfecte duurzame keuze in deze tijden van klimaatverandering! Bovendien heeft fonio een korte groeicyclus en kan het snel worden geoogst, waardoor het minder land en energie vereist dan andere gewassen. Sterker nog: je kunt het meerdere keren per jaar oogsten. De teelt van fonio gaat zelfs verwoestijning en erosie tegen en kan woestijn weer vruchtbaar maken! Dus wij zeggen: doe mee aan de groene revolutie en omarm fonio in je keuken!
Koop je de biologische fonio van Solange, dan bied je hulp aan Afrikaanse boerinnen. Solange werkt samen met vrouwencoöperaties, die een belangrijke rol spelen in de productie van fonio en verdienen daar een duurzaam inkomen mee!
Gezondheidsvoordelen van Fonio
Behalve duurzaam, biedt fonio ook een scala aan gezondheidsvoordelen die perfect passen bij jouw bewuste levensstijl. Het graan is van nature glutenvrij en rijk aan voedingsvezels. Dat draagt bij aan een goede spijsvertering en geeft je een langdurig verzadigd gevoel. Wel zo handig met de zomer voor de deur 😉 Maar er is meer: fonio is een echte proteïnebom en bevat essentiële vitaminen en mineralen, zoals magnesium, ijzer en zink, die jouw lichaam in topconditie houden. Eet je fonio, dan geef je jouw lichaam een smaakvolle gezondheidsboost!
Ook mooi: de Glycemische Index (GI) van fonio is laag. Hierdoor krijg je geen schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat maakt dit product ook geschikt voor mensen met diabetes.
5x Fonio in de culinaire spotlights
Benieuwd welke lekkere gerechten je uit je keuken kunt toveren met fonio? We geven je enkele inspirerende gerechten waar je mee aan de slag kunt:
- Fonio Fiesta Salade: voor een feestelijke salade combineer je gekookte fonio met gegrilde groenten, zoals paprika, courgette en aubergine. Om je smaakpapillen te prikkelen voeg je er nog een handvol verse kruiden aan toe, zoals munt en peterselie, en een vleugje citroensap.
- Hemelse Fonio Pilaf: deze verrukkelijke pilaf creëer je door fonio te bereiden met aromatische paddenstoelen, knapperige ui en knoflook. Voor een extra ‘wow’ factor breng je het op smaak met een bouillonblokje. Serveer als bijgerecht bij jouw favoriete gegrilde vlees, vis of plantaardige halloumi.
- Zinnenprikkelend Fonio Ontbijtplezier: skip de havermout en begin je dag goed met een voedzaam fonio-ontbijt! Daarvoor kook je fonio in (amandel)melk en voeg je een handvol vers fruit toe, zoals sappige bessen, romige plakjes banaan en een vleugje verwarmende kaneel. Zoetekauwen kunnen er nog wat honing aan toevoegen. Geniet van een ontbijt vol energie!
- Betoverende Fonio-Energiebommetjes: last van een 4-uurs dip? Mix gekookte fonio met smeuïge notenpasta, wat honing, knapperige zaden en gedroogd fruit naar keuze. Rol het mengsel tot kleine, smaakvolle balletjes en bewaar ze in de koelkast. Zo grijp je naar een gezonde en bevredigende snack en houd je geen schuldgevoel over.
- Pittige fonio pannenkoekjes: pannenkoekjes gemaakt met fonio, gevuld met pittige vulling van bonen en chilisaus.
WIST JE DIT: waar het graan fonio diverse gezondheids- en duurzaamheidsaspecten heeft, is couscous niets meer dan tarwemeel, ontdaan van alle vezels en voedingstoffen door intensieve verwerking in fabrieken.
Fonio kook je in slechts 5 minuten. Ideaal dus als je een snelle maaltijd op tafel wilt zetten. Gebruik fonio in recepten waar couscous, quinoa of bulgur wordt gebruikt. Of maal het tot meel en bak er platte broden of koekjes van. En maak er een waanzinnige Poké Bowl van!
Duurzaam supergraan en verrukkelijke gerechten
Het is wel duidelijk dat Fonio hét ingrediënt is in jouw smaakvolle en duurzame keuken! Met fonio eet je niet alleen goed, je draagt ook bij aan een betere wereld. Wat een mooie optie is dat! Probeer het eens en koop een pakje biologische fonio van onze blogger Solange. Daarmee steun je de Afrikaanse boerinnen die dit voor haar telen en verwerken. Daarmee heb je ook nog eens een goed verhaal aan tafel.
Ben jij klaar om de volgende foodtrend te ontdekken? Fonio is het antwoord! We willen wedden dat je een nieuwe wereld ontdekt met jouw duurzame fonio-festijn!
Wist je dat fonio ook verkrijgbaar is in:
- Kari’s foniocrackers: op basis van het glutenvrije graan fonio, heerlijk krokant met een goede bite.
- Biologisch glutenvrij brood van Gerard en Suus is gemaakt met fonio als ingrediënt.
- Fonio soep van de Kleinste Soepfabriek
- Fonio recepten bij thuismenuservice Ekomenu
- Fonio als graan bij diverse biologische winkels onder de merknaam Your Organic Nature en De Nieuwe Band.
- Solange Domaye, van Symfonio levert biologische fonio uit Burkina Faso en de Sahel regio.
Geef een reactie