Afgelopen week schreven we over het boek ‘De rijke kruiden uit kloostertuinen’. Deze week twee feestelijke recepten met kruiden.
Ook interessant: Eten volgens de natuur: selderij werkt stress verlagend
Feestelijke recepten
Basilicumsorbet
Basilicumsorbet smaakt heerlijk fris. Voor dit recept heb je geen ijsmachine nodig. Het is een leuk en verrassend dessert, dat je eventueel ook tussen de gangen door kunt serveren als spoom. Daarmee neutraliseer je de smaak in je mond. Ook kan het dienen om een gerecht te laten ‘zakken’ voordat de volgende gang geserveerd wordt. Ideaal en extra feestelijk bij het kerstdiner!
Nodig voor 4-6 personen:
- 1 bosje basilicum
- 150 ml (zoete) witte wijn
- 100-150 gr suiker, naar smaak
- 2 biologische limoenen, waarvan de schil geraspt
- 1 citroen
- 2 eiwitten
Zo maak je het
- Breng 300 ml water met de suiker en 100 ml wijn aan de kook. Laat 5 à 10 minuten doorkoken tot er een siroopje ontstaat. Gebruik afhankelijk van de smaak meer of minder suiker. Zet dan het vuur uit.
- Pers de limoenen en de citroen uit en voeg het sap samen met de limoenrasp toe aan de siroop.
- Was de basilicumblaadjes en pureer ze met 50 milliliter witte wijn in een blender en voeg dit toe aan de siroop. Laat de pan in een bodempje koud water afkoelen. Doe het daarna in een (ijs)doos en zet die in de vriezer.
- Klop na een uur de twee eiwitten stijf en roer ze met een vork door het halfbevroren ijs. Zorg ervoor dat de ijskristallen verdwijnen.
- Roer na ongeveer 2 uur het ijs nog eenmaal goed door met een vork. Na nogmaals 2 uur moet het ijs in principe voldoende zijn bevroren om het als sorbet te kunnen serveren.
100 gram verse basilicum bevat aan vitaminen vooral A (bèta-caroteen), B3, B6 en C. Qua mineralen per 100 gram basilicum krijg je 160 mg calcium, 3,2 mg ijzer (7,5% van je dagelijkse behoefte), 480 mg kalium, en ruime hoeveelheden magnesium, mangaan, fosfor en zink binnen. Basilicum is bovendien een uitstekende ontstekingsremmer.
Muntyoghurt met watermeloen
Een heerlijk fris toetje als afsluiter van een diner. Of om in een klein amuseglaasje als onderdeel van een groter dessert te serveren.
Nodig voor 4 personen of 12 kleine glaasjes:
- 1/4 van een kleine watermeloen (of andere meloen) in plakjes
- 600 gr Griekse yoghurt
- 1 flinke bos munt, fijngehakt
- 2 (biologische) limoenen, waarvan de schil geraspt
- 1 vanillestokje
- 75-100 gr suiker
Zo maak je het
- Meng de yoghurt met de suiker.
- Snijd het vanillestokje in de lengte door en verwijder het merg met de achterkant van een aardappelschilmesje. Voeg het merg toe aan de yoghurt.
- Pers de limoenen uit en voeg het sap en de rasp aan de yoghurt toe.
- Voeg als laatste de munt toe en serveer de yoghurt met de watermeloen.
TIP: doe de munt niet samen met de yoghurt in een keukenmachine! De yoghurt wordt dan zo dun als melk.
De rijke wereld van kloosterkruiden | Tini Brugge en Vanessa van Koppen | ISBN 9789043525558| €24,99 |
Wil je het boek graag aanschaffen? Dat kan hier.
Geef een reactie