Ik kom regelmatig in contact met biologische bedrijven. En daardoor ook met de mensen die biologisch telen, produceren en verhandelen. Ik heb daarbij te maken met mensen die kiezen voor biologisch uit pure passie. Bij hen heerst de volle overtuiging dat biologisch beter is voor de mens, dier en onze planeet de aarde, waarvan er maar één is! Ik weet dan ook uit ervaring dat er een hele wereld schuilt achter een product. Zoals bij bio(dynamische) wijnen.
Ook interessant: I Live Green vinoloog Richard van der Linden
Er zijn diverse verschillen tussen gangbare en bio(dynamische) wijnen. Binnenkort vind je hier regelmatig een blog van vinoloog Richard van der Linden, die jou daar alles over gaat vertellen.
Of je te maken hebt met een échte biologische wijn, laat het keurmerk jou zien. De term ‘biologisch’ is namelijk ook voor wijn wettelijk beschermd. Hoe de druiven groeien en hoe ze tot wijn worden gemaakt (vinificatieproces) is in een wet vastgelegd. Biologisch-dynamische wijnboeren gaan zelfs nog wat stappen verder. Zij werken volgens het antroposofische gedachtegoed van Rudolf Steiner, die een verbondenheid ziet tussen de natuur en de kosmos. Deze wijnen dragen het Demeter keurmerk, waarmee ze automatisch ook voldoen aan de Europese richtlijnen voor biologische landbouw.
Biologische wijnen worden met respect voor de natuur gemaakt: zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dat doen de wijnboeren niet voor niets. Natuurlijk is het goedkoper om de wijngaard plat te spuiten om zo al het onkruid kapot te krijgen. Maar een bodem die niet ‘dood’ is gespoten en waar een ecologisch evenwicht heerst, brengt een heel andere wijn voort. Bio(dynamische) wijnboeren doen er dan ook alles aan om het natuurlijk evenwicht in hun wijngaarden in stand te houden. Daarmee krijg je gezonde druiven en dito wijn.
Wist je dit over bio(dynamische) wijnen?
- Voor het klaren van de wijn (filteren van o.a. gist) gebruiken sommige producenten dierlijke middelen, zoals vislijm of gelatine. Biologische wijnboeren gebruiken vaker bentoniet; een natuurlijke kleisoort. Dit staat overigens niet op het etiket. Wil je zeker zijn dat jouw wijn vegan friendly is? Bij Ekoplaza bijvoorbeeld zijn vrijwel alle wijnen vegan friendly.
- Zonder vergisting geen wijn. Maar bij biologische wijn gebeurt dat door de natuurlijke schimmels op de druivenschil. Dus zonder chemicaliën. Je proeft dus de originele smaak van de druif.
- Slechts 4 op de 10 Nederlanders drinkt weleens biologische wijn. En zo’n 33% van de Nederlanders heeft een voorkeur voor wijnen zonder sulfiet. Maar sulfietvrije wijnen bestaan niet. Wel No-Sulphur- Added wijnen. Tijdens de vergisting komt er van nature een zeer beperkte hoeveelheid sulfiet vrij. Veel gangbare wijnmakers voegen extra sulfiet (zwaveldioxide) toe om wijn langer houdbaar te maken. Bij toegevoegd sulfiet in biologische wijnen ligt het gebruik een stuk lager dan bij traditionele wijnen (50 mg per liter).
- Voordat je jouw wijntje drinkt, heeft de wijnboer in de oogsttijd maximaal vier uur per dag geslapen. In een wijnfles van 750 ml) zit ongeveer 1 kg van zijn druiven.
- In biologische wijngaarden kun je 3 keer meer soorten vlinders en 4 keer aantallen dieren vinden dan in gangbare wijngaarden. Dat komt door de maatregelen die biologische wijnboeren nemen om schadelijke beestjes te weren. Dat doen ze niet met chemische middelen, maar door het planten van speciale planten en bloemen rondom de wijngaard. Deze trekken wespen aan die de schadelijke insecten opeten, maar de planten en bloemen blijken ook aantrekkelijk voor vlinders. Vlogen in de biologische wijngaarden gemiddeld zo’n 20 vlinders rond, in gangbare wijngaarden waren het er niet meer dan 5!
Kortom, er schuilt een hele wereld achter bio(dynamische) wijnen! Daarom vertelt gastblogger en vinoloog Richard van der Linden je daar binnenkort veel meer over. Wedden dat jij dan ook kiest voor bio(dynamische) wijnen! Wil je wel eens zo’n wijn proberen? Je vindt ze in de biologische speciaalzaak, zoals in de Ekoplaza-winkels en webshop.
Geef een reactie