Ik kan er niet tegen: de reclames op tv over mobiele acties, waarbij je elk jaar een nieuw mobiel ‘krijgt’. Ten eerste betaal je daar natuurlijk gewoon voor, maar ten tweede, veel belangrijker: het leed achter nieuwe mobieltjes blijft onzichtbaar… Want weet jij wat jouw nieuwe mobiel veroorzaakt ergens anders op de wereld? Milieudefensie noemt het een earth alarm!
Ook interessant: We hebben maar One Single Planet!
‘Een derde van alle tin op de wereld wordt op de twee paradijselijke eilandjes uit de grond en de zee gehaald. Elektronicabedrijven zijn belangrijke gebruikers van tin, dat wordt verwerkt in laptops, mobieltjes, gameconsoles, en andere apparaten.’
Gezond appeltje krijgt bittere nasmaak
Voor een mobiel, maar ook voor laptops, gameconsoles en nog veel meer apparaten, is tin nodig. En weet je waar de meeste elektronicabedrijven dat vandaan halen? Van bijvoorbeeld de Indonesische eilanden Bangka en Belitung. Op zich geen probleem, zou je denken, maar wel als je weet dat deze eilanden vernield worden door de tinwinning voor onze producten. Door de winning van tin veranderen deze Indonesische eilanden in maanlandschappen en sterven koraalriffen voor de kust. Milieudefensie heeft dit onderzocht. Dan blijkt opeens dat ‘gezonde’ appeltjes icoon op jouw apparaat toch een bittere nasmaak te hebben.
‘Milieudefensie is met elektronica bedrijven op Bangka geweest. Ook zij waren geschokt door de verwoesting op land en door de immense baggerschepen die de koraalriffen verwoesten en de levens van de vissers ruïneren.’
Earth Alarm: ook jij hebt je verantwoording
Als je nog eens belt, denk dan even aan het tin in jouw mobieltje. Dit wordt zowel gewonnen op land als in de zeeën rond deze eilanden. In de gebieden waar de tin is gewonnen, is de bodem gedurende enkele decennia onvruchtbaar en is het drinkwater vervuild. Het is onmogelijk om er gewassen te verbouwen. Bij de tinwinning voor kust wordt het water zo troebel dat vissen verdwijnen en het koraal afsterft. Vissers kunnen niet langer in hun levensonderhoud voorzien. Maar ja, jij hebt een nieuw mobieltje. Wat kan jou die mensen schelen? Of voel je je wel verantwoordelijk? We willen toch toch helemaal geen earth alarm?
Voor een dubbeltje op de eerste rang
Niet alleen de Apple gigant is schuldig, ook andere grote bedrijven. Gelukkig zegt Apple zich verantwoordelijk te voelen. Samen met mijnbouwbedrijven in Indonesië werken ze aan oplossingen voor de problemen die tinmijnbouw veroorzaakt voor mens en natuur. Maar helaas merk je dat de laagste prijs leidend blijft en dat duurzaamheid nog wordt genegeerd in het inkoopbeleid. En daar kom jij om de hoek kijken. Want zolang jij nog steeds voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten en elk jaar weer een nieuwe mobiel wilt krijgen, zullen deze bedrijven ook niet heel veel doen om de boel te verbeteren. Bedenk wel dat je over een aantal jaar geen mooie film meer krijgt voorgeschoteld als je telkens maar een dubbeltje wilt betalen…
Verantwoord gewonnen tin
Nu heb ik zelf een jaar op Java gewoond en ik vind het onvoorstelbaar dat wij met onze koopzucht ervoor zorgen dat de natuur daar verwoest wordt. De bedrijven die onze elektronica maken zeggen wel dat ze zich inzetten voor verbetering van de situatie, maar veel maken de beloftes van verbetering niet waar. Fairphone is de enige die verantwoord gewonnen tin uit Congo gebruikt. Milieudefensie roept daarom alle elektronicabedrijven op om ervoor te zorgen dat tin en andere grondstoffen op een verantwoorde manier gewonnen worden. Ik roep bij deze jou op om te onderzoeken of jouw nieuwe mobiel of ander elektronisch apparaat ‘schoon’ is en bij jezelf na te gaan waarom je elk jaar een nieuwe mobiel nodig zou moeten hebben?
Jij kunt helpen: recycle!
In mobieltjes en smartphones zit relatief veel tin. Tin wordt gebruikt in de soldeer die onderdelen in de toestellen bij elkaar houdt. De grote marktleiders verkopen jaarlijks beiden ruim 100 miljoen smartphones. De meeste mobieltjes worden na anderhalf jaar vervangen door een nieuw model. Er liggen in Nederland meer dan 20 miljoen telefoons ongebruikt in lades en kasten bij mensen thuis. Inleveren van al die apparaten zodat ze gerecycled kunnen worden, maakt heel wat tinmijnen overbodig. Dus ontspul vandaag nog op al je ongebruikte mobieltjes en check hier waar je ze kunt inleveren.
Geef een reactie