Eet jij dierlijke producten? Misschien ben je het niet eens met hoe de dieren gehouden worden. Poppe Braam, eigenaar van het biologische DID-IT, ondersteunt biologische start-ups die het anders willen doen. Zoals Geluksvogels die kippen in mobiele karren houden, hen én haan. En dat is bijzonder. Omdat hanen geen eieren leggen, worden die normaal gesproken direct uit het ei vergast. Realiseer jij dit als je in de winkel een ei koopt?
Ook interessant: Bio-industrie: weet jij wat hiermee bedoeld wordt?
- Tekst gaat verder onder de video
Bio niet perse geluksvogel
Koop je in de gangbare winkel je bio eitje, dan zijn ook die haantjes vergast. Kies je voor eieren met een Demeter-keurmerk of voor eieren uit de biologische speciaalzaak, dan doe je daar niet aan mee. Zoals de Nederlandse start-up Geluksvogel die als eerste de haantjes een leven gunde. Bij hun hennen lopen altijd een paar hanen. En met de speciale hanenkar kijken ze nu of de vleeskip ook een beter leven kan krijgen.
Er is geen enkel product waar zoveel soorten en claims over zijn als bij eieren: grasei, maisei, beter leven ei, biologisch ei, oerei, omega 3-ei en ga zo maar door. Juist omdat de pluimveeketen zich wil onderscheiden. Maar over het leven van de haan heeft niemand het.
45 miljoen hanen per jaar
In de legkipindustrie werden twee jaar geleden stelselmatig en zonder enige discussie nog 45 miljoen haantjes per jaar vergast. Als het gaat om kip is er namelijk een ei-keten en een vleesketen. Het vergassen van hanen verandert als we naar een keten gaan waarbij de hen eieren legt en haar broertje wordt opgegeten. In de vleeskipindustrie gebruikt men nu een speciaal gefokte ‘dikbilkip’. Deze vleeskuikens groeien in 6 weken op tot kip en kunnen zonder lijden niet eens langer blijven leven. De trager groeiende variant waar winkels zichzelf mee op de borst kloppen doet daar 8 weken over.
Houd dieren naar hun aard
Poppe kijkt of het ook anders kan. Zijn bedrijf zit in een oude boerderij. Binnen in het ‘tok hok’ krioelt het onder de warmtebron van de piepen de kuikens. De haantjes gaan met 6 weken naar buiten in de hanenkar. Daar mogen ze nog eens 8 weken in de wei rondlopen in weer en wind. Daar kunnen ze gras eten, een zandbad nemen en wormen oppikken, wat heel belangrijk is voor de gezondheid. Hier leven de dieren naar hun aard en kunnen ze zich natuurlijk uiten. Alleen dan kun je volgens Poppe spreken van een diervriendelijk leven. Dat kan niet in de stal. Hoe mooi je die ook maakt.
Pilot als opmars naar veranderde landbouw
Deze hanenkar van Poppe is een pilot en hopelijk de opmars naar een veranderde landbouw. Samen met een dierenartsenpraktijk doet hij wetenschappelijk onderzoek om te zien of de vleeskuikens een beter leven hebben dan hun broertjes in de stal waar vaak botbreuken en misvormingen te zien zijn. In het gangbare systeem met een megastal van 162.000 kippen denkt een boer alleen: hoeveel kost mij dit, wat levert het op en kan ik met die 1/10 cent de bank betalen. De kippenkar van Poppe is het ultieme systeem, beter nog dan de biologische pluimveehouderij. De kar weidt van plaats naar plaats met altijd vers gras waardoor de kippen niet ontwormt hoeven te worden. Daarnaast krijgen ze 100% biologisch voer.
Verdwijnen van de megastallen
Dit systeem werkt alleen als je een koppeling maakt. Stel je bent fruitteler en je zet een kippenkar tussen je bomen, dan hoef je nooit meer te schoffelen of te maaien en je hebt fruit én eieren of vlees. Een akkerbouwer kan de kippen als vruchtwisseling voor zijn land inzetten, die zijn grond bovendien op een natuurlijke manier bemesten. De groothandel komt toch al voor het fruit of de groente en neemt dan gelijk de eieren mee. Met dit systeem verdwijnen de pluimveehouders met megastallen.
Terug naar het oorspronkelijke boerenerf
Hiermee gaan we eigenlijk terug de oorspronkelijke functie van een boerenerf waar altijd een stel kippen rondliep op het gemengde bedrijf en geen enkele boer meer dan 400 kippen had. Nu is in Nederland alles ontkoppeld en daarmee niets meer met elkaar verbonden. De Geluksvogels en hun mobiele kippenkarren geven de hen en haan een dierwaardig bestaan. Koop jij de eieren van Geluksvogel in de biologische speciaalzaak, dan ondersteun jij deze pilot. Alleen zo kunnen we met z’n allen écht een verandering tot stand brengen. En kun je best af en toe genieten van een stukje vlees en heerlijke eieren. Als je daarvoor kiest.
Vraag aan jou
Biologische boeren en telers die zich naast de wettelijke regels inzetten om het nóg beter te doen zijn voor jou niet zichtbaar in de winkel. Denk jij dan het zou helpen om naast het biologische groene blaadje een apart ‘bio-extra’-keurmerk in het leven te roepen? We horen graag jouw mening.
Hier lees je meer over Geluksvogels.
Kirsten schroder zegt
Jullie zijn echt goede mensen,ben blij dat zoiets nog bestaat.
Redactie zegt
Wat fijn om dat zo te horen Kirsten! Dank voor jouw reactie <3