Afgelopen woensdag is het Deltaplan Biodiversiteit gelanceerd, bedoeld om samen in ons land natuurverlies om te buigen naar herstel. Op dit moment werken er 19 partijen samen voor biodiversiteitsherstel met maar één doel: een rijker Nederland. Of beter gezegd: Nederland qua biodiversiteit weer rijker maken. Want dat was natuurlijk ‘gewoon’ in het verleden. Ook de Bijenstichting dacht mee over het Deltaplan Biodiversiteit. Lees meer wat het ook voor jou inhoudt.
Ook interessant: Live Green Magazine filiaalhouder van de grootste zaadbank van Nederland
- Tekst gaat door onder de foto
Hoe vaak hoor je tegenwoordig nog de roep van de grutto of de veldleeuwerik? Waar zie je nog de tere vlindervleugels fladderen van het gentiaanblauwtje? En hoeveel wilde bijen telt Nederland nog? Misschien ben jij je er nog niet van bewust, maar de afname van de rijkdom aan dieren en planten gaat in Nederland erg snel. Zichtbaar en onzichtbaar. Die afname heeft net zoveel impact boven als onder de grond en het wateroppervlakte. Daarbij gaat het van eencelligen, insecten en vissen tot aan zoogdieren, bomen en planten.
Biodiversiteit essentieel voor gezonde leefomgeving
Ver van je bed denk je misschien? Die biodiversiteit is essentieel voor een gezonde leefomgeving! Gelukkig zijn inmiddels natuurorganisaties, boeren, wetenschappers, banken en bedrijven zich bewust van het in stand houden van ecosystemen en hebben de handen ineen geslagen. In ‘samen voor biodiversiteit’ hebben 19 partijen zich verenigd en werken samen aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Met als doel jouw weer te kunnen laten genieten van een prachtig en divers landschap en een breed aanbod van Nederlandse producten in de supermarkten.
Hoofdlijnen Deltaplan Biodiversiteit
De Bijenstichting is het in hoofdlijnen eens met de voorgestelde aanpak van het definitieve Deltaplan Biodiversiteit dat nu is gepubliceerd. Ze zien dit ook als een kans voor de verbetering van het leefmilieu van bijen in Nederland. Een paar punten zouden extra aandacht mogen krijgen, zeker omdat de huidige land- en tuinbouw in een spagaat zit. Op dit moment moet tegen minimale kosten zoveel mogelijk worden geproduceerd en dat gaat ten koste van de gezondheid van mensen en het leefmilieu. Alleen als een agrariër een eerlijke kostprijs krijgt voor zijn zorgvuldig geproduceerde product (waarbij biodiversiteit wordt beschermd), is het voor deze sector haalbaar om een nieuwe manier van werken in te voeren.
Enkele punten die in het plan van aanpak staan:
- Maatschappelijk financiële waardering voor biodiversiteit. Tot nu toe is kwantiteit (geld verdienen, marktwerking, kostenbesparing) leidend geweest in de land- en tuinbouw en beheer openbare ruimte. Dit plan benadrukt dat kwaliteit (biodiversiteit) waarde heeft en zowel maatschappelijk als financieel gewaardeerd moet worden.
- Het plan benadrukt dat IEDEREEN een rol speelt in versterking biodiversiteit en dat IEDEREEN zijn verantwoordelijkheid daarin moet nemen.
- De wet- en regelgeving dient aangepast te worden op een andere werkwijze, maar De Bijenstichting weet uit ervaring dat beslissingen op Europees niveau leidend zijn. Als wij regelgeving willen aanpakken zal een harde onderhandeling op Europees niveau nodig zijn!
Hoe krijg je draagvlak?
Dat iedereen verantwoordelijkheid moet nemen, wordt volgens de mening van de Bijenstichting onvoldoende op belangrijkheid ingeschat. Een productiewijze van voedsel dat biodiversiteit beschermt is duurder. Dus uiteindelijk voel jij dit als consument in je portemonnee. De ervaring leert dat mensen een idee omarmen (betere biodiversiteit) en ook begrijpen dat dit noodzakelijk is, maar als dat consequenties heeft is de gemiddeld Nederlander ineens minder enthousiast.
Regel 1: voorlichting belangrijk
Om het plan tot slagen te brengen is goede voorlichting (educatie) belangrijk. De Bijenstichting besteedt hier t.a.v. het belang van bijen (onderdeel van de biodiversiteit) als jaren aandacht aan en is van mening dat dit in dit proces alleen nog maar belangrijker aan het worden is. Ook bij Live Green Magazine proberen wij ons steentje hieraan bij te dragen. In 2019 gaan we werken aan een project waarbij ook jij behulpzaam kan zijn.
Biologische landbouw voor biodiversiteit
De Bijenstichting benadrukt dat het jammer is dat het plan geen duidelijk standpunt durft in te nemen t.a.v. de productiewijze van land- en tuinbouw. Zij zijn namelijk van mening dat uiteindelijk de biologische teelt de enige methode is die een maximale biodiversiteit kan bereiken. Uiteindelijk is het goed vast te houden aan de ambities genoemd in dit plan om het droombeeld waar te maken:
In 2013 herbergt de groene ruimte van Nederland een rijke biodiversiteit aan onder andere bodemleven, planten, insecten en boerenlandvogels. Het landschap sprankelt van de diversiteit en mensen leven, werken en recreëren er graag. Landschappen zijn herkenbaar aan hun inrichting en begroeiing, mensen identificeren zich hiermee en zijn er trots op.
Een mooie gedachte om het I Live Green jaar 2018 mee af te sluiten!
Geef een reactie