De Vlinderstichting krijgt veel vragen binnen hoe je de buxusmot bestrijdt. Hun antwoord: wat je ook doet, gebruik nooit (bio)gif! Daarmee dood je ook andere dieren, zoals bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Zelf biologische middelen die de rups doden voordat het een mot wordt is geen goed idee. Je dood ook alle rupsen van andere vlindersoorten. Wat je wel kunt doen? Je leest het in dit blog.
Ook interessant: Biologisch en groen nieuws van de week: bestrijdingsmiddelen; daarom kies ik wederom voor biologisch
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Zo simpel bestrijd je de buxusmot: 6 tips
- De beste oplossing: vervang je buxusstruiken door een andere struik die niet gevoelig is voor vraat. Een mooi bloeiende liguster bijvoorbeeld, dient ’s zomers gelijk als voedsel voor vlinders en bijen. Je kunt die als haag planten, net als een groenblijvende Japanse hulst. De rups van de buxusmot houdt hier niet van.
- Ben je er snel bij, dan kun je de rupsen en poppen in de buxus handmatig verwijderen. Even wat werk, maar op een natuurlijke manier heel effectief.
- Zorg dat de buxusmot zich niet kan voortplanten. Plaats feromoonvallen met seks-lokstof van vrouwtjes motten. De mannetjes vliegen in de val en kunnen er niet meer uit. Feromoonvallen in de handel, je kan ze bijvoorbeeld hier bestellen.
- Je kunt proberen de buxusstruiken met de hogedrukreiniger weg te spuiten. Gewoon met koud water.
- Plaats heel veel vogelhuisjes. Met name de koolmees houdt wel van een heerlijk maaltje buxusrupsen.
- Als het mogelijk is bij jou in de tuin: laat een paar kippen rondscharrelen. Die lusten de rupsen graag.
Wist je dat de buxusmot pas een paar jaar in Nederland voorkomt. Vermoedelijk is die via import uit Azië in Europa terechtgekomen. Sindsdien verspreidt de rups zich razendsnel.
Nog niet genoeg natuurlijke vijanden
Juist omdat er in Nederland zoveel buxushagen zijn, heeft de rups voldoende voedsel. Omdat de buxusmot nog maar zo kort in Nederland is, zijn er nog niet voldoende natuurlijke vijanden om een plaag te voorkomen. Eigenlijk is het heel normaal dat zo’n nieuwe soort schade toebrengt. De natuur speelt daar langzamerhand op in door meer natuurlijke vijanden te ‘sturen’. Zo hebben koolmezen de rupsen en poppen inmiddels ontdekt. Overigens leven de vlinders van de rups maar enkele dagen. Alleen planten ze zich dan massaal voort door hun eitjes in jouw buxusstruik te leggen. Tweemaal per jaar een rupsenplaag is dus heel gewoon, helaas…
Geef een reactie