Je hebt vetten en vetten. Gezonde vetten heeft je lichaam juíst nodig. Zonder deze vetten zou je niet begrijpen wat je nu leest bijvoorbeeld, want je hersenen draaien vooral op vetten. Dag 6 van de lenteschoonmaak gaat over gezonde vetten, waar je ze in vindt en wat ze voor je doen.
‘Elke natuurlijke olie of vet verschaft ons een veelheid van waardevolle stoffen.’– Alfred Vogel
Afvallen van vet
Jarenlang hebben vetten in een kwaad daglicht gestaan. Nu lijkt een ommekeer en dat is maar goed ook, want de meeste in de natuur voorkomende vetten zijn namelijk heel gezond! Je lichaam heeft deze vetten ook nodig voor brandstof en bescherming. Bepaalde omega-3-vetzuren (o.a. in vette vis en vis- of algenolie) stimuleren je stofwisseling. Eet je meer van dit soort vetten, dan verbrand je meer calorieën en opgeslagen vet!
Let op omega 6
In ons huidige voedingspatroon krijg je vaak veel te veel omega-6 (met name linolzuur) en te weinig omega-3 binnen. Omega-6 zit vooral in allerlei bewerkte en kant-en-klaarproducten en in margarines. Zo kan de verhouding 10:1 tot zelfs 30:1 zijn, terwijl een ideale verhouding over het algemeen 2:1 tot 4:1 is. Zo krijg je meer omega-3 binnen:
- Eet regelmatig vette vis als zalm, makreel, haring, tonijn, sardines, ansjovis (bevat ook nog een grote bron van eiwitten, vitamine B, jodium, selenium en vitamine A en D). Kies uiteraard voor verantwoord gevangen wilde vis, die is gezonder dan z’n gekweekte soortgenoot. Je kunt ook een omega-3-supplement nemen.
- Eet dagelijks een handje ongebrande en ongezouten noten (amandelen, walnoten, paranoten, pistachenoten, kokosnoten en pecannoten) en zaden (lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, pijnboompitten, pompoenpitten). Noten zijn ook rijk aan vezels, eiwit, vitamine E, vitamine B en waardevolle mineralen als calcium, zink, selenium, koper en chroom. Moeite met verteren? Laat de noten een nachtje weken in water en spoel ze daarna goed af. Ook lekker op brood: notenboters van cashew, amandel of hazelnoot. Hier lees je waar noten nog meer goed voor zijn.
Avocado: vet gezond!
Ook vet gezond is avocado. Deze vrucht is rijk aan enkelvoudig onverzadigd vet, vitamines A, B,C en E en bomvol mineralen als kalium en magnesium. Bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten.
Zo gebruik je vet
- Op brood: roomboter, kokosvet of avocado als spread. Liever geen fabrieksmatige margarine of halvarine want hierin zitten vaak chemisch bewerkte ingrediënten, vetten en transvetten.
- Koude gerechten: Olijfolie extra vierge, Pompoenpitolie, Sesamolie, Avocado olie, Hennepolie of Walnootolie.
- In de pan (bakken, braden en wokken): Kokosolie, Roomboter, Ghee (geklaarde boter), Olijfolie (niet boven de 160 graden verhitten).
Tip: verwarm de olie niet eerst in de pan, maar vet de producten die je wilt bakken in met olijfolie en doe ze dan in de hete pan.
Met Pasen heb ik de recepten niet gevolgd, maar morgen, 2e Paasdag, begin ik met de lekkere smoothie waarin walnoten verwerkt zijn, dan heb ik gelijk een portie gezonde vetten binnen.
Hier vind je de recepten van dag6
Dag 7 = de laatste dag
De laatste dag van de lenteschoonmaak. Ik weet zeker dat ik de recepten bewaar, want dan kan ik heel makkelijk een weekje inlassen als ik denk dat dit nodig is. Bovendien is het met deze handige boodschappenlijst een ‘eitje’, want dan heb je voor een hele week gezonde producten in huis om gezond te kunnen koken (of iemand anders uit het gezin, gewoon de recepten uitprinten en ophangen!).
Houd je vervolgens de richtlijnen van Alfred Vogel aan, dan ben je eigenlijk altijd goed bezig, zonder er heel erg bij na te hoeven denken:
‘Gebruik voeding zo veel mogelijk zoals de natuur het biedt: zonder uitgebreide bewerkingen en kunstmatige toevoegingen. En bij voorkeur biologisch geteeld.’– Alfred Vogel
De 80/20 regel
Je moet natuurlijk wel realistisch blijven. Eet zo gezond mogelijk en voel wat dit met je doet. Dan is het prima om een keer te ‘zondigen’. Af en toe een patatje, omdat dit zo uitkomt, of een stukje slagroomtaart als je op visite bent, is echt geen drama. Sommigen vinden het handig om de 80/20 regel te hanteren: zoveel mogelijk gezond (80%) en af en toe (20%) ‘ongezond’. En lijkt het of die cijfers de verkeerde kant uitgaan, dan neem je gewoon de recepten van de lenteschoonmaak er weer bij en begin je weer opnieuw. Totdat deze leefstijl een gewoonte wordt. Vanmiddag maak ik lekker de ‘pizza’ van havermout en mozzarella. Ik maak er mijn eigen versie van en beleg de pizza al voordat deze de oven ingaat. Ik heb er nu al trek in!
Hier vind je de recepten van dag 7
Geef een reactie