Wij geven jou heel veel redenen om juist wél voor biologisch te kiezen. Biologische boeren en tuinders werken niet ten koste van, maar samen met de natuur. Door het behoud van de bodemvruchtbaarheid levert dat lekkere en gezonde producten op én het heeft grote voordelen voor biodiversiteit, milieu en voedselzekerheid op de lange termijn. Je kunt deze boeren ondersteunen door in de winkel hun lokale producten te kopen met biologisch keurmerk.
Ook interessant: 3 top-tips om moeiteloos voor bio te kiezen
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Weetjes en feiten biologisch
Uit onderzoek van de FAO, de wereldvoedselorganisatie van de VN, blijkt dat biologische landbouw ondanks een kleinere productie, efficiënter is dan gangbare landbouw. Vooral in ontwikkelingslanden!
Gebrek aan biodiversiteit en voedselcrisis
In Nederland is naar schatting nog maar 15% over van de oorspronkelijke biodiversiteit (het soortenrijkdom aan planten en dieren). De Wereld Voedsel Organisatie (WHO) beschouwt het verlies hiervan als één van de grote bedreigingen van deze tijd, omdat dit uiteindelijk kan leiden tot een voedselcrisis. Onderzoek laat zien dat biologische landbouw het tij kan keren.
Meer flora
In de biologische landbouw groeien meer wilde planten en is de soortenrijkdom ook aanzienlijk groter (57%) dan in de gangbare landbouw. Deze planten zijn een onmisbare voedingsbron voor insecten.
Meer fauna
Ook komen er meer insecten en vogelsoorten (onder meer weidevogels) voor dan op gangbare bedrijven. Bovendien planten ze zich succesvoller voort dan op gangbare bedrijven. De insecten eten plaagdiertjes (zoals bladluis) op en dragen bij aan de bestuiving van gewassen. Ook vormen ze een belangrijk onderdeel van het dieet van vogels.
Bodemleven = vruchtbaarheid
Als jij onvruchtbaar bent, plant je jezelf niet voort. Zo is het ook met de grond. Biologische bodems zijn levende bodems dankzij de micro-organismen en regenwormen die belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid en waterhuishouding.
Minder soorten kan tot voedselcrisis leiden:
Van de 265.000 plantensoorten op de wereld worden er 7.000 geteeld als voedsel- en landbouwgewassen. Daarvan eten we slechts 80 soorten in grote hoeveelheden. Tarwe, rijst, suiker en maïs zorgen voor 63% van de plantaardige energie-inname van de mens. Een verdere afname van het aantal soorten kan leiden tot een voedselcrisis. De biologische landbouw streeft naar het gebruik van meer soorten ter bevordering van de biodiversiteit.
Wake-up before it is too late
Kan bio de wereldbevolking niet voeden? Draai de vraag eens om! Want gangbaar kan het zeker niet, is bewezen. Volgens de WHO zijn er nog altijd 870 miljoen mensen die te weinig eten hebben, maar eenzelfde aantal mensen kampt met ernstig overgewicht. Wereldwijd gooien we 30% van onze voeding weg. En steeds meer voeding is bedoeld voor veevoer of wordt verwerkt tot brandstof. Voor voldoende voedsel heb je niet nog meer suiker, soja en mais nodig. Bovendien is internationaal erkend dat deze monoculturen wereldwijd voor een sterke teruggang van bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit zorgen, terwijl dit juist de belangrijkste voorwaarden zijn voor voedselproductie op de lange termijn.
Bron: Bionext
Geef een reactie