Gisteravond was ik naar de eerste Climate Comedy Night. Ik had er zin in, want onder meer Pieter Derks zou optreden. Met deze avond wil HIER één dag in het jaar luchtigheid creëren in een complex probleem. Om daarna met goede moed en volle kracht te werken aan de oplossing. Wat ijzersterk begon, zwakte helaas tijdens de avond af. Ik geef graag tips voor HIER en nu; voor een volgende voorstelling en voor jou als wereldburger op deze planeet, waar er maar één van is.
Ook interessant: video over de gevolgen van onze foodkeuze
Ja, ik weet het, de beste stuurlui staan aan wal. Zie mijn blog dan ook als goedbedoeld advies. Organisator Stichting HIER, hét klimaatbureau, had Willie Wartaal en prinses Laurentien uitgenodigd om alles aan elkaar te babbelen. Dat was best leuk in het begin, ook dankzij het ijzersterke decor: smeltende ijsschotsen die in het water lagen. De (groene) energie werd pas echt opgeladen met Hans Sibbel, de eerste gast. Zijn boodschap: het klimaat heeft geen probleem, wij zijn het probleem. En zo is het natuurlijk ook.
Hans Sibbel: ‘Niet het klimaat heeft een probleem, wij zijn het probleem.’
We schreeuwen met z’n allen maar zwichten ook
Wij zijn het grootste probleem. En hoe vaak we ook schreeuwen dat het allemaal anders moet, uiteindelijk zwichten we toch. Dat bleek toen na een potje flink lachen met Sibbel, Eric Corton de temperatuur aardig naar beneden kwam halen. Als ambassadeur van het Rode Kruis besprak hij een belangrijk probleem, namelijk de droogte in Kenia. Hij kan absoluut ‘bevlogen’ zijn maar dat kwam er niet echt uit. Hij vertelde dat hij inmiddels goede vrienden heeft in Kenia die hij ‘regelmatig bezoekt’. Aangezien hij dit vast niet per fiets doet, geen handige uitspraak op een klimaatavond. Het laat wel zien dat wij inderdaad het probleem zijn! Bovendien kwam ik voor comedy en daar hoorde dit niet thuis, hoe belangrijk ook.
Climate Comedy Night? Breng dan ook klimaat
Aan Lucky Fonz III de taak de zaal weer aan het lachen te krijgen. Dat lukte gelukkig, al waren zijn teksten voor mensen die écht depressief zijn van de klimaatproblemen niet handig gekozen. Aangezien Paul Haenen (Dominee Gremdaat) niet kon optreden mocht Jeroen van Merwijk dat doen. Ook hij bracht een aantal grappige liedjes, maar die hadden allen niets te maken met het klimaat. Jammer en een gemiste kans als je publiek trekt voor een climate comedy night. Gelukkig dat Pieter Derks de avond mocht afsluiten, want die begreep precies wat wij als publiek dachten te halen bij deze term. De aankondiging beloofde dat op deze avond de spot werd gedreven met alles wat met het klimaat te maken heeft. Alleen hij en Hans Sibbel wisten precies hoe dat te doen. Want de oplossing ligt niet in het korter douchen, zoals prinses Laurentien Willie Wartaal duidelijk probeerde te maken omdat hij elke ochtend onder de douche stapt ‘om lekker wakker te worden’. De oplossing ligt eerder bij een plens koud water in je gezicht.
Kijk in de spiegel
Het is precies zoals cabaretier en econoom Hans Sibbelink zei: Voor alles wordt een rekensommetje gemaakt om daarna zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren. Hij noemde dit ‘het gif van goedkoop’. We kopen massaal plofvlees en vreten ons helemaal ziek omdat het nu eenmaal zo goedkoop is. We moeten grenzen durven te trekken. Ook wat betreft douchen. Vroeger hadden mensen niet eens een douche. En man, wat waren die smerig van het lichamelijke werk dat ze verrichtten. Zij gingen zuinig om met water en deden niet aan verspilling. Schoon werden zij ook met een washand en wat water in een teiltje. Waarom zou jij met je kantoorbaan elke morgen en/of avond dan wel onder de douche stappen?
De grootste comedy kwam aan het einde
Tip voor prinses Laurentien: ik weet dat u graag voorleest aan kinderen. Dat moet u ook vooral blijven doen. Maar alstublieft behandel de zaal niet als kinderen door ons allemaal een handje op te laten steken om erachter te komen dat we zelf aan het roer van klimaatverandering staan. Ik ben ervan overtuigd dat het merendeel in de zaal dit allang weet. Steek de hand in eigen boezem. Want hoe kan het dat aan het eind de HIER ereklimaatpenning aan Minister Kamp van economische zaken werd uitgereikt? Je weet wel, de minister die verantwoordelijk is voor het aardbevingenleed in Groningen, waar ik al eerder over schreef. Dit is nu juíst een voorbeeld van de rekensommetjes waar Hans Sibbel het eerder op de avond over had. De minister kreeg deze penning omdat zijn ministerie een uitzonderlijke bijdrage levert aan de oplossing van het klimaatprobleem. Kijk, dit vond ik nu de aller-aller grootste grap van de hele avond!
Geef een reactie