Met de alsmaar groeiende wereldbevolking gaat de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) ervan uit dat in 2050 de vleesproductie tweemaal zo hoog moet zijn als nu om aan de vraag naar vlees te kunnen voldoen. Deels overstappen op plantaardig eiwit is een oplossing. Daarom heeft de FAO 2016 als het ‘Internationale Jaar van de Boon’ uitgeroepen. Houd jij niet van bonen? Dan moet je het boek ‘Bonen!’ van Joke Boon aanschaffen. Wedden dat je er daarna anders over denkt!
Gemiddeld eten wij 4 gram peulvruchten en 102 gram vlees en vleeswarenproducten per dag. Het mediterrane dieet bevat 75 gram peulvruchten per dag. Tijd om hier een betere balans in te vinden. Met Bonen!
Het is geen grapje, Joke haar achternaam is écht ‘Boon’. Voor Joke staan bonen aan de basis van een gezond leven. Daarvan zijn zoveel soorten dat ze deze bijna iedere dag eet. Ze gebruikt ze bij alles: ze ontbijt met linzenpannenkoekjes, drinkt koffie met kikkererwtencake en borrelt gezellig met bonenkroketjes. Ze maakt zelfs ijs van grauwe erwten! Het mooie van peulvruchten is dat ze volwaardig eiwit, vezels, vitaminen, mineralen en traag werkende koolhydraten leveren. Lekker gezond dus!
Recepten en wetenswaardigheden
In het boek staan diverse recepten per maand vermeld. Maar de wetenswaardigheden en anekdotes over bonen en andere boon-gerelateerde zaken, maken het boek bijna tot een leesboek. Bovendien zijn de recepten en wetenswaardigheden zó mooi gefotografeerd, dat je jezelf eigenlijk afvraagt waarom de veelzijdige boon niet veel vaker op tafel staat. Ik eet zelf regelmatig droge bonen, maar dat blijft wel bij witte, bruine en kapucijners. En daar maak ik toch echt geen spannende dingen van. Dankzij Joke’s boek word ik gewoon enthousiast om vaker aan bonen te gaan!
Tip: kijk eens bij de biologische supermarkt, zoals Ekoplaza. Daar vind je een keur van bonen, met namen die je misschien niet eens kent. Wedden dat je ze wel in het boek van Bonen terugvindt!
Zwart is nee, wit is ja
Zo leerde ik uit het boek Bonen! dat als er over bonen gesproken wordt, men vaak alle verschillende soorten peulvruchten die er zijn, uit alle werelddelen, bedoelt. Voordat onze jaartelling begon werden er al peulvruchten verbouwd: in 8000 v.Chr. at men in het Midden-Oosten al kikkererwten en linzen. In Peru waren dat limabonen en een voorloper van de snijboon, en enkele duizenden jaren later begonnen de Chinezen met de teelt van sojabonen. Bonen zijn verbouwd als voedsel, als veevoer en om de bodem mee te verrijken. Bonen werden zelfs gebruikt bij het stemmen tijdens bestuursvergaderingen: een zwarte boon betekende nee, een witte ja.
Wat weet jij allemaal van de boon? Wist je dit al?
- Chocolade bevat en aantal stofjes bevat waarvan je vrolijk wordt. Dat hoeft niet perse te betekenen dat je een hele reep chocolade naar binnen werkt. Je kunt de chocolade ook gebruiken in een recept, zoals in de truffels van Joke die ze – uiteraard – maakt met peulen en daarom linzentruffels heten!
- Bonen kunnen worden gedroogd en zijn daardoor het hele jaar te eten. Door de eeuwen heen vormen ze daarom een vast onderdeel in soepen, stoofschotels en zelfs in brood.
- Het mooi van een bonenplant is dat deze stikstof uit de lucht kan halen. Dit zetten ze vast op hun wortels.
- Bonen uit pot of blik zijn handig, lang houdbaar en snel klaar. De smaak is prima en ook alle voedingsstoffen blijven aanwezig. Toch zijn de smaak en de structuur van zelf geweekte en gekookte peulvruchten aangenamer en verfijnder.
- Pinda’s zijn geen noten, maar de pinda is een peulvrucht!
- Peulvruchten kunnen bij de maaltijd verschillende rollen spelen, bijvoorbeeld als groente, als vleesvervanger, als bijgerecht en als broodbeleg. Peulvruchten worden vaak als groente gezien, maar eigenlijk klopt dat niet. In feite zijn het zaden of de zaden met hun omhulsel die je eet.
- Per dag laat je zo’n 12 tot 25 winden. Een uur na het eten van peulvruchten kun je dit merken. De ene soort veroorzaakt overigens meer winderigheid dan de andere. Kook je wat zeewier of bonenkruid mee, dan vermindert dat de kans op winden laten. En volgens Joke gaat de winderigheid sowieso voorbij als je dagelijks een portie bonen eet!
- Giet het weekwater niet weg, want dan gooi je ook smaak- en voedingstoffen weg.
Green GiveAway
Omdat bonen belangrijke voedingswaarden bevatten en vaker op het menu zouden moeten staan, is de Green GiveAway deze week het boek Bonen. Hierin vind je overheerlijke recepten, allemaal gemaakt met bonen. Maar ook tips hoe je ze het beste kunt bereiden.
We mochten 2x het boek ‘Bonen’ weggeven. De winnaars van deze winactie zijn Judith en Christel Bouwmeester. Gefeliciteerd met de prijs! Zouden jullie ons een berichtje willen sturen met daarin jullie adresgegevens? Dan sturen we het boek zo snel mogelijk naar jullie op.
Marjon Kruik zegt
Als vegetariër merk ik dat ik graag meer peulvruchten zou willen eten. En dan graag op een andere manier dan dat ik al doe. Met zo’n leuk kookboek moet dat wel lukken!
anita zegt
Wij zijn hier gek op kidneybonen en eten dan ook regelmatig taco’s, burrito’s een ook chili con/sin carne met bruine bonen, ook hebben we de kikkererwten en de linzen ontdekt (linzensoep, heerlijk!!) Maar om te weten wat ik nog meer met deze bonen kan doen zou ik heel graag het boek winnen!
Desirée Brinkhorst zegt
Ik zou bonen graag wat meer ruimte willen geven in mijn dagelijkse voeding maar heb geen idee nog hoe en wat ik er allemaal precies mee kan dus het boek is welkom 🙂
Antoinet zegt
Ik doe nog veel te weinig met bonen, dus dit boek zou zeer welkom zijn.
Wat ik nog wel eens doe is:
Verwarm wat olijfolie in een hapjespan.
Hak 2 gegrilde paprika’s en 1 teentje knoflook fijn.
Snij 2 stengels bleekselderij in boogjes.
Bak 1 rode ui, in halve ringen gesneden, glazig.
Voeg de paprika’s, de knoflook, de bleekselderij en 1 blikje reuzenbonen toe.
Even goed doorwarmen.
Eet smakelijk.
Judith zegt
Ik ben ook erg benieuwd naar de recepten van Joke Boon. Als vegetariër is het belangrijk om geregeld bonen te eten (liefst in combinatie met granen of rijst natuurlijk).
Via de boekenclub ECI heb ik vroeger eens “het peulvruchtenboek” gekocht maar dat is niet zo inspirerend.
Veel van (bijna) hetzelfde.
Ik heb een recept waar eigenlijk kip in hoort maar een Italiaanse vriendin van mij stelde voor om in plaats van kip borlottibonen te gebruiken. Dat was een heel goed idee. Het is makkelijk te maken, een soort maaltijdsalade en erg lekker.
Hier is het recept: Maak 75 gr. couscous p.p. klaar volgens de gebruiksaanwijzing. Meng blokjes gekookte biet (ca. 125 gr p.p.) met een flinke scheut olijfolie en verwarm dat zachtjes in een pannetje, meng daar een blikje borlottiboontjes doorheen. Roer dan de warme couscous erdoor en doe het over in een schaal. Rasp de schil van een citroen en pers de vrucht uit (= hoeveelheid voor 4 personen). Snijd flink wat peterselie fijn en maak kleine blokjes van een stuk (liefst geiten/schapen)feta (ca. 50 gr. p.p). Meng alles door elkaar in de schaal, de hoeveelheid citroen en peterselie naar smaak aanpassen aan de totale hoeveelheid. Verder wat peper en zout. Lauwwarm is dit een heerlijke salade.
Sigrid zegt
Dank je wel voor je recept Judith!
Mirjam zegt
Ik kan me niet voorstellen dat de gemiddelde Nederlander zo weinig bonen eet. Wij eten ze regelmatig!
Chili con (of sin) carne, sperziebonen, stoofschotel met kikkererwten, humus, … Maar meer inspiratie kan er altijd bij!
Ik volg Joke al een hele tijd. Maar het boek heb ik helaas nog niet. Ik zou het erg graag winnen!
Riet den Engelsman zegt
Heerlijk ,Peulvruchten,ze staan bij ons dagelijks op het menu,in een salade en als avondmaaltijd!!
Renate zegt
Ik eet nu ruim 18 jaar vegetarish en heb altijd gebruik gemaakt van vleesvervangers.
Maar toen ontstonden de klachten en bleek ik te weinig eiwitten en ijzer binnen te krijgen.
Sinds dit jaar probeer ik daarom meer peulvruchten te eten, maar het toevoegen van peulvruchten aan een maaltijd vind ik lastig. Voor de inspiratie zou ik daarom graag het boek willen winnen.
Christel Bouwmeester zegt
Elk jaar kiezen mijn collega en ik een thema om onze creativiteit op bot te vieren. Dit jaar maken we tekeningen die op een of andere manier gerelateerd zijn aan bonen. Weetjes, recepten, gezegden of sprookjes. Alles komt aan bot. Op die manier proberen we de boon op een ludieke, maar laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen. Hier kun je wat tekeningen van ons bekijken. http://www.podivium.nl/expo-1. Vorige week liet mijn collega vallen dat ze graag dit boek zou willen hebben. Ik zou haar graag verrassen met het boek van Joke Boon.
Naomi zegt
Same story! Niet veel variaties in het koken met bonen. Soms eet ik de linzen van zonnatura, om tijdens het sporten lekker veel eiwitten binnen te krijgen. Chilli con carne en de witte boon met rode saus. Erwtensoep? Valt dat onder de bonen? Ben erg benieuwd naar dit boek! Ben momenteel aan het detoxen om weer glutenvrij, laxtose en suiker vrij te eten ivm intoleranties. Na een lange verbouwing achter de rug te hebben; een keuze voor gezond leven.
greet zegt
Ik ben gek op bonen, Ik maak regelmatig een vegetarische goulashsoep met witte bonen in tomatensaus als basis.
Bak 1 ui, 1winterpeen en 1 grote aardappel en wat knoflook, doe daar wat pittige paprikapoeder bij en vervolgens water en bouillonblokje en blikje tomatenpuree…laat garen en doe er als het bijna gaar is het blik witte bonen bij. Omdat er geen vlees inzit kan dit recept prima op de camping en in de hooikist.
Ik maak graag kans op het boek voor inspiratie en lekkere bonen gerechten.
Carla van der Ploeg zegt
Ben dol op bonen en ben fan van Joke Boon. Kom niet verder dan kikkererwten in de curry, een paar bonen door de salade, chili en hachee met bonen. Ik kan wel wat inspiratie gebruiken en dit boek lijkt me geweldig.
Helaas lukt het me steeds niet genoeg te sparen om het boek te kopen.
Anna zegt
Ik vind bonen heerlijk en zou ze meer willen eten,maar ik ben nog niet zo bekend met de recepten.
dus eet ik meestal verse bruine bonen met spek,groente ,ui en mosterd,en soms chili con carne.
Ik maak graag kans op het boek voor inspiratie en lekkere bonen gerechten.