Blogger Solange zet zich in voor authentieke Afrikaanse fonio en de vrouwen die dit biologisch telen. Begin mei bezocht ze de Burkinabaise vrouwen om hen op de hoogte te brengen wat er met hun fonio gebeurt, zodra het verkocht is: “Ik was blij ze te ontmoeten en vertelde hoe trots ik op ze ben. Ze wisten niet dat ik hier als vrouw achter stond. Ze waren ook zó trots op mij, omhelsde mij en wilden graag mijn moeder zijn. Want dankzij fonio gaat er echt een deur voor hen open.”
Lees ook: Solanges blog over de samenwerking met bakkerij Gerard en Suus
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Nog meer vrouwen helpen via fonio
“De insteek van mijn reis was een bijdrage te leveren aan het Burkina Dry More project: een samenwerking met de Nederlandse Ambassade, Burkina Faso Bedrijven en NGO’s met betrekking tot ovens die slechts 3 maanden gebruikt worden om mango’s in te drogen. Zo kort duurt het mangoseizoen. Voor de ruim 5.000 vrouwen die bij de betrokken bedrijven werken houdt het daarna op. Met dit project wordt bekeken hoe die oven het hele jaar in gebruik kan zijn. Omdat fonio na het wassen goed moet drogen, zijn de ovens daar perfect voor. In Burkina Faso werken wij al met een vrouwencoöperatie, maar dat is allemaal nog vrij kleinschalig. Door deze mogelijkheid kunnen we samenwerken met andere bedrijven en de productie van fonio opschalen. Deze vrouwen kunnen ook zorg dragen voor het wasproces van de fonio en er is de mogelijkheid om nog meer boerinnen te zoeken voor het telen ervan. Kortom: meer werk voor meer vrouwen.”
Een blije ontmoeting
“Natuurlijk ben ik ook naar een dorp gegaan waar de vrouwen wonen waar we al mee werken. Dat dorp ligt 70km ten zuidwesten van Bobo Dioulasso. Het was zó leuk om hen te ontmoeten! Die vrouwen weten helemaal niet wat er met hun fonio gebeurt. Ik vertelde ze wat we er allemaal mee doen en hoe trots ik op hen ben. Ook heb ik samen met de coöperatie afspraken voor de toekomst gemaakt, zoals het betrekken van de mannen bij de fonio. Nu helpen die alleen nog bij de oogst en het dorsen.”
Ze zien dat fonio hen toekomst geeft
“Mijn bezoek was ook heel belangrijk voor de mannen. De vrouwen hebben nu nog een klein stukje land bij hun huis waar ze fonio vooral voor eigen gebruik telen. Wat overblijft verkopen wij voor hen. Deze vrouwen werken eerst bij hun man op het land, die vooral mais en rijst teelt. Dat is best zwaar voor de vrouwen. Die mannen zien het belang nog niet in om die gewassen te verruilen voor fonio. Ik laat ze inzien dat de teelt van fonio weldegelijk toekomst heeft. De bedoeling is dat de vrouwen meer land krijgen om samen met hun man bewerken; van het zaaien tot aan de oogst. De coöperatie houdt nauwlettend in de gaten dat de boerinnen leading zijn en niet hun mannen.”
3 Blije moedige Afrikaanse vrouwen
“Ik heb met eigen ogen gezien dat mijn bijdrage in de verkoop van fonio de afgelopen twee jaar al grote veranderingen heeft gebracht in het leven van deze kleinschalig hardwerkende boerinnen. Dat gaat van grote veranderingen, zoals het bouwen van een eigen huis, tot aan voor ons normale dingen, zoals nieuwe kleren kopen voor een feestdag. Om jou in hun leven mee te nemen, ga ik drie boerinnen die ik in het dorp heb ontmoet een jaar lang volgen. Ik stel ze graag aan jou voor:
“Juist doordat deze vrouwen laten zien wat de teelt van fonio hen heeft gebracht, ziet de coöperatie dat meer boerinnen willen meedoen. Hoe mooi is het dat met het eten van fonio hier, in Burkina Faso meer vrouwen uit de armoede komen en uit hun onderdanige situatie.”
Van niets naar iets
“Ik ben heel blij dat ik de boerinnen in die twee jaar heb geholpen om van niets naar iets te komen. Dat zien hun mannen nog niet, maar door alle ontwikkelingen die er gaande zijn komt dat vanzelf. In elk geval heeft mijn bezoek bijgedragen om hen te motiveren. In Afrika duurt het nu eenmaal even voor een gewoonte doorbroken wordt. Die mannen weten immers prima hoe ze mais moeten telen en het zijn vooral de vrouwen die de kennis van fonio hebben. De side business van het telen van fonio aan huis gaat de komende jaren met de opkomst van meer vraag naar fonio veranderen.”
Wil je zeker weten dat je de fonio van deze kleinschalig boerinnen in huis haalt, check dan hier waar je het kunt kopen.
Binnenkort: samenwerking met Kari’s Crackers
“Ik blijf me inzetten om de fonio van deze Afrikaanse vrouwen te promoten. Zo was ik onlangs in Heino bij Kari’s Crackers. Hier bakken ze Noorse crackers die staan voor natuurlijk, gezond, biologisch en met social impact. Hun insteek is namelijk niet om mensen crackers te laten bakken, maar crackers te bakken om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Ze testen nu of ze met onze fonio crackers kunnen maken om dit smaakvolle gewas ook op een andere manier op het menu te krijgen. En ik kan vast verklappen: het ziet er veelbelovend uit! Blijf je me volgen, dan houd ik jou in een volgend blog op de hoogte.”
Solange Domaye woont in Amersfoort, met roots in het Afrikaanse Tsjaad. Naast moeder van een dochter (9) is ze impactvol ondernemer. Als directeur runt ze de startup Symfonio, die vergeten Afrikaanse biologisch geteelde granen een plek in de voedselketen geeft. De biologische fonio komt van vrouwencoöperaties uit onder meer Burkina Faso. Solange ondersteunt hen bij de bedrijfsvoering.
Geef een reactie