Sigrid: Prinses Irene zei het ooit zo mooi: als mens zijn we onderdeel van het grote geheel dat leven heet. Ook wij zijn natuur. Toch tonen we in het dagelijks leven weinig dankbaarheid voor de gulle gaven van de natuur. Zeker als je beseft dat landbouw de basis is van ons bestaan. Behalve als bron van ons voedsel bepaalt de natuur grotendeels de kwaliteit van onze leefomgeving. Zonder voedsel geen leven. Toch kopen we het zonder daar bij na te denken. Elke keer als ik een biodynamisch bedrijf bezoek, ben ik mij zeer bewust van dit alles. Daarom kocht ik alweer enige tijd geleden een stukje biodynamische grond. Zo kan de biodynamische boer op dit stukje vruchtbare aarde op een duurzame manier voedsel blijven verbouwen. Ook voor de kinderen van mijn kinderen. Zo draag ik mijn steentje bij aan een duurzame toekomst.
Ook interessant: Blog Sigrid: waardering voor biodynamische landbouw
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Economische koers versus natuur
Om ons in te laten zien hoe wij met de natuur omgaan, zei Louise Vet (bioloog, hoogleraar ecologie en directeur van de WUR) het in haar Duurzame Troonrede van 2018 heel treffend: daar waar het familiebedrijf Natuur 3,8 miljard jaar prima draaide zonder ons, vloekt de economische koers van de BV die Homo Sapiens heeft opgericht behoorlijk met de normen en waarden van familie Natuur. Oude familietradities als kringlopen sluiten, zonne-energie gebruiken, zorgen voor genoeg diversiteit, samenwerken, langetermijnstrategieën volgen, verantwoord omgaan met schaarste en ga maar door, worden door onze BV met voeten getreden. Daarbij gebruiken we graag alles van familiebedrijf Natuur wat wij nodig achten – liefst gratis – en de kosten van rommel en schade leggen wij gewoon bij de familie neer. Dat het ook anders kan, laat de biodynamische landbouw zien.
Een eeuwigdurende obligatie in biodynamische landbouwgrond betekent een kleine winst voor mijzelf en een groot rendement voor de aarde.
Duurzaamheid doorgeven
Lang voordat corona zich verspreidde ben ik mij al bewust van al het moois dat de natuur ons schenkt. Mijn hoop is dat meer mensen weer leren kijken naar Moeder Natuur, er inspiratie uit halen en dankbaar zijn voor wat ze ons schenkt. Al sinds de jaren ’20 doen biodynamische boeren en telers niet anders. Zij werken met de natuur mee in plaats van er tegenin te gaan. Zo houden ze het stukje aarde om hen heen schoon en groen. De opbouw van deze vruchtbare bodem is hun levenswerk en om dat door te geven aan volgende generaties is Stichting Grondbeheer in het leven geroepen. Met schenkgelden en obligaties maken zij de dure biodynamische grond vrij en verpachten die aan jonge biodynamische boeren en telers die het werk van hun voorouders willen voortzetten. Zonder de dure kosten van de grond. Zo kunnen ze de meest pure voeding verbouwen voor jou en mij.
Obligatie voor biodynamische Naoberhoeve
Zelf kocht ik een obligatie voor zorgboerderij de Naoberhoeve. Ruim twintig jaar geleden begonnen Sake en Marieke Gerritsen op deze groene locatie een gemengd landbouwzorgbedrijf. Op deze kleinschalige, professionele, duurzame en biodynamische boerderij klopt een warm hart. Zorgvragers, vrijwilligers, stagelopers en klanten verbinden zich hier door met elkaar te werken, voor elkaar te zorgen, van elkaar te leren en in de boerderijwinkel de producten te (ver)kopen. Een mooie kringloop van hoe het leven hoort te zijn en waar niemand wordt uitgesloten en iedereen zich in vrijheid kan ontplooien.
Mijn bijdrage voor de toekomst
Sake en Marieke hebben hun grond deels geschonken en deel verkocht aan Stichting Grondbeheer, zodat hun opvolgers Gerlof, Maraike en Jurre het bedrijf in essentie kunnen voortzetten: het verschil in leven en werken vanuit het besef van verbondenheid tussen mensen, dieren en aarde in het ritme van de natuur. De kringloop binnen het bedrijf is erop gericht om gezond voedsel voor mens en dier te produceren zonder aantasting van de leefomgeving en met behoud van de vruchtbaarheid van de bodem. Door de grond over te dragen aan Stichting Grondbeheer is de Naoberhoeve van niemand persoonlijk en dus van iedereen. Ondernemers kunnen flexibel in- en uitstappen en de fakkel aan elkaar doorgeven voor toekomstige generaties. Met een obligatie draag je daar aan bij. Bijzonder toch?
Door ook een obligatie te kopen kunnen we gezamenlijk het areaal biodynamische landbouwgrond laten groeien. En daarmee geven we iets terug aan de aarde: een liefdevolle verzorging door enthousiaste mensen op een gastvrije plek voor mens en natuur, waar vitaal voedsel wordt geproduceerd voor jou en mij.
Geef een reactie