Als het gaat om landbouw is er in deze coronatijd een omslag gaande. Steeds vaker ligt de focus op een landbouw waar aandacht is voor een vruchtbare aarde. Blogger Sigrid, groot bepleitster voor de biologische en biodynamische landbouw, hoopt jou in haar blog te overtuigen je hier meer in te verdiepen en jouw mening te vormen: “Niemand beter dan de biodynamische boer zelf, kan uitleggen waarom de bodem waaruit ons voedsel groeit zo belangrijk is. In de krant BN De Stem stond een prachtig interview waaruit blijkt dat je prima kunt telen met alleen de kracht van de natuur. Daarmee blijft de aarde vruchtbaar en krijg jij vitale voeding op je bord.”
Ook interessant: a life on our planet docu van David Attenborough
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Zaaien volgens de stand van de maan
In het interview komt Peet de Krom aan het woord. Samen met zijn vrouw Elza heeft hij het biodynamische bedrijf De Kromme Lepel in Bergen op Zoom. Hij teelt dus zonder chemisch-synthetische pesticiden of kunstmest. Als biodynamisch teler gaat hij nog een stap verder. Peet bepaalt bijvoorbeeld aan de stand van de maan, zon, planeten en aarde wanneer hij zaait. Daarvoor gebruikt hij de biodynamische zaaikalender. Klinkt dat gek? Net als de maan invloed heeft op eb en vloed, werkt dit ook op de waterhuishouding van de plant. Met deze kalender weet Peet precies welke dagen ideaal zijn om op de akker aan de slag te gaan en welke niet. En nog specifieker: welke dagen hij het beste welk soort gewas kan zaaien.
Vruchtbare aarde zorgt voor sterke planten
Peet laat de verslaggever zien dat op zijn boerenkool geen vliegje of ander beestje te bespeuren is, zonder daar ‘de spuit’ voor te gebruiken. Hij teelt zijn kool op ruime afstand van elkaar en dan is de wind zijn beste vriend. Ook bij hem gaat dat niet altijd goed. Hij leert nog steeds en moet soms gewoon toegeven dat iets niet is gelukt. De natuur geeft en de natuur neemt. Zijn uitgangspunt blijft dat de gewassen op een natuurlijke manier sterk worden en niet op kunstmest. Want daarmee spuit je álle leven dood. Een mooi voorbeeld hoe de biodynamische landbouw dorre woestijngrond tot een groene oase maakte, is de leefgemeenschap SEKEM, waar ik mijn biodynamisch babyrompertje laat maken.
Stikstof binden uit de lucht
In de biodynamische landbouw is de diversiteit van de gewassen ook heel belangrijk. Op deze akkers zie je geen monoteelt van mais of tarwe, maar wisselteelt met gewassen voor ons voedsel en gewassen die stikstof uit lucht binden. Die worden gezamenlijk ingezet. Naast veldbonen, lupine, klaver en luzerne groeien er ook bieten, wortelen en aardbeien op de hectares die Peet onderhoudt. Boekweit zet hij tweezijdig in: als voedsel en om de grond op een natuurlijke manier te verrijken met calcium. Want een biodynamisch boer kijkt niet alleen naar de oogst van vandaag. Door de bodem op een natuurlijke manier te bewerken kan er ook het volgende jaar weer gezaaid worden. Biodynamische grond is vruchtbare aarde vol schimmels, bacteriën en insecten. Die zorgen weer voor alle voedingsstoffen en mineralen die de plant nodig heeft voor zijn groei. En daarmee krijg jij in de winkel voeding barstensvol natuurlijke nutriënten.
Op bezoek bij De Kromme Lepel
Er is nog een voordeel van deze manier van telen. Door gezonde en onbespoten gewassen in harmonie met de omgeving te telen, zie je dat op en rond Peet zijn bedrijf de diversiteit vanzelf is toegenomen. Er leeft een grote variëteit aan wilde vogels, insecten en bloemen. Logisch als je beseft dat de insecten op de gewassen gegeten worden door vogels. Spuit je met gif, dan krijgt het insect dit binnen en daarmee ook de vogel. Want ook daar geldt een kringloop. De hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die wettelijk gezien zijn toegestaan, houden rekening met ons mens. Niet met de natuur. Kies je voor biodynamische voeding, dan kies je het beste voor jezelf, voor de aarde en de natuur. Deze producten herken je in de biologische speciaalzaak aan het Demeter-keurmerk.
Met eigen ogen zien hoe Peet zijn bedrijf runt? Elke zaterdagochtend is er een boerenmarkt op zijn bedrijf.
Kijktip: Kiss the Ground over hoe de aarde vruchtbaar blijft
Ben je nog niet overtuigd dat deze landbouwvorm onze aarde kan redden? Bekijk dan de docu ‘Kiss the Ground’ op Netflix. Dan snap je wellicht beter waarom ik biodynamische telers als Peet een podium wil geven. Zij zijn onze hoop op een betere wereld!
Hier lees je het hele interview in BN De Stem
Lees ook:
Marie de Jonge zegt
Mooi om te lezen dat de focus ligt op het verbouwen van groenten en planten op een vruchtbare aarde. Ik kan mij voorstellen dat het niet gemakkelijk is om ervoor te zorgen dat je planten gezond blijven zonder dat je gebruikmaakt van middelen om ziektes tegen te gaan. Ik ga in het voorjaar ook aan mijn eigen tuinproject en moestuin beginnen nadat onze grond is geïnspecteerd.
Redactie zegt
Wat mooi Marie! Veel succes daarbij en laat ons vooral zien hoe de voortgang is 🙂
Vincent Rondwijk zegt
Een vruchtbare aarde is een must wanneer je bomen of planten gaat plaatsen. Het checken van de bodemkwaliteit kan nooit kwaad. Met wat kunstmest en voeding zullen de planten ook beter gaan groeien.
Sigrid zegt
Dag Vincent, dank je wel voor jouw reactie op mijn blog. Wat betreft het beter gaan groeien op kunstmest en voeding: dat geldt misschien voor de planten, maar voor het bodemleven een stuk minder. Je kunt ook organische mest gebruiken. Mijn voorkeur gaat daar naar uit. Fijne dag!