Sandra: Na alle overdadige recepten en dure boodschappenlijstjes is deze soep ideaal om het jaar mee te beginnen. Biologische courgette is goed verkrijgbaar en een zeer veelzijdige groenten. Je kunt er de lekkerste gerechten mee maken, zoals deze soep gecombineerd met diepvriesdoperwten (altijd in huis!). Maak de soep van tevoren en bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar biobudget broodje tzatziki
- Recept gaat verder onder de foto
Biobudget doperwten-courgettesoep
- Gluten- en lactosevrij
- 4 personen
- Ca € 1,68 p.p.
Dit heb je nodig
- 2 middelgrote courgette, gewassen en in stukjes gesneden
- 200 gram aardappels, geschild en in stukjes
- 1 a 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 ½ lt groentebouillon
- 200 gram diepvriesdoperwten
- Ca 50 gram verse basilicumblaadjes
- 125 ml crème fraîche, lactosevrij
- Olijfolie, extra vergine
Zo maak je het
- Bak de courgette en aardappelstukjes in wat olijfolie aan in de pan.
- Voeg de knoflook en bouillon toe en kook zachtjes voor ca 20 minuten.
- Voeg 150 gram van de doperwten en de basilicum toe en laat de soep voor nog 5 minuten zachtjes koken.
- Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met wat zout en peper.
- Doe de rest van de doperwtjes erbij en warm de soep nog even door.
- Serveer de soep met een schepje crème fraiche, wat olijfolie en een knapperig stukje (glutenvrij) brood.
Tip: Leg wat hoopjes geraspte Parmezaanse kaas op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak in de oven (175 graden) in ca 5 tot 10 minuten tot koekjes en serveer bij de soep.
In Parmezaanse kaas zit 0,10 lactose per 100 gr wat je met een lactose-intolerantie goed kunt verdragen. Kies je liever helemaal zonder, dan kun je oude harde Hollandse kaas gebruiken.
Weetje
Courgettes zijn eigenlijk een soort sponsjes die de smaak van andere ingrediënten goed opnemen. Je kan ze bakken, grillen, frituren, stomen en ook rauw gebruiken. Ze zijn rijk aan vitamine C en calcium. Ook ideaal om spaghetti van te maken als je minder koolhydraten wilt eten om die paar kerstkilootjes kwijt te raken.
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Wil je genieten van makkelijk biologisch met een zo klein mogelijk budget probeer dan eens Ekomenu. Met de code livegreenmagazine krijg je 25% korting bij de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Hier bestel je jouw Ekomenu.
Gastblogger Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie