Mooi nieuws afgelopen week: in mijn regio is de eerste gezonde én duurzame schoolkantine van Nederland van start gegaan. Het Clusius College in Grootebroek werkt uitsluitend met producten uit de streek: komkommers van Piet Hoogland, bio-yoghurt van zorgboerderij de Dijkgatshoeve, appels en peren van boer Jonk en tomaten van kwekerij Osdorp.
Clusius College
Op deze manier worden de leerlingen bewust gemaakt van het belang van gezond eten, maar ook waar het eten dat ze naar binnen werken vandaan komt. De vestiging in Alkmaar maakt binnenkort de overstap naar een gezonde en duurzame schoolkantine.
Bron: NHD
Toch raar dat juist biologisch wordt verpakt in gangbare supermarkt?
Bijzonder: in gangbare supermarkten liggen de gewone appels los in bakken, terwijl biologische appels in plastic zitten. Daardoor zijn ze goed van elkaar te onderscheiden, iets wat van de EU moet. Raar dat juist biologisch wordt ingepakt, want dat is vaak juist een duurzamere consument. In de biologische speciaalzaak vind je dit probleem niet, omdat daar het hele assortiment biologisch is en dus niet door elkaar gehaald kan worden met gangbaar.
Gelukkig zijn er steeds vaker milieuvriendelijke opties qua verpakkingen. Want plastic op olie gebaseerd wil je toch niet? Inmiddels vind je verpakkingen van PLA (plastic uit mais), suikerrietkarton en composteerbare stickers met composteerbare lijm. Nieuwe innovaties voor biologische producten die deze week op de markt kwamen zijn een shaker voor snackgroente van duurzaam suikerrietkarton (plasticvrij dus) en een kartonnen draagmandje dat plastic schaaltjes en folie overbodig maakt. Het mooiste nieuws is dat daarmee zeker 2,5 miljoen plastic schaaltjes per jaar worden vermeden.
Bron: Eosta
Beeld: Clusius College
Geef een reactie